Heb je nood aan een luisterend oor of zit je met een opvoedprobleem waar je wel wat advies rond kan gebruiken? Dan zijn er verschillende hulpverleners die kunnen helpen met gepaste info en ondersteuning. We proberen je hieronder wegwijs te maken.

De zorgverlening in België is in verschillende niveaus van specialisatie georganiseerd, van laagdrempelig en vlot toegankelijk tot de gespecialiseerde hulp.

De belangrijkste vertrouwenspersoon blijft je huisarts

Bij je huisarts kan je steeds terecht voor gerichte doorverwijzing naar gespecialiseerde hulpverlening in jouw regio. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een (eerstelijns)psycholoog, een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) of een psychiater. Via de wachtdienst (24/7) kan er dringende hulp geboden worden buiten de normale werkuren van artsen en andere voorzieningen.

Meer info: mediwacht.be of bel 0900/10 512

Een luisterend oor, vaak anoniem en dikwijls ook online

Dit kan handig zijn om je licht op te steken en te weten hoe je de situatie moet inschatten

Voor jou als ouder:

  • Bij Kind en Gezin kan je je vragen over verzorging en opvoeding van baby’s en peuters stellen tijdens je afspraak in een consultatiebureau. Je kan ook van 8 uur ‘s ochtends tot 8 uur ‘s avonds bellen naar de Kind en Gezin-lijn. Ook via e-mail of chat kan je een medewerker je (niet-dringende) vraag sturen. Meer informatie vind je op de site van Kind en Gezin
  • Bij Tele-onthaal (bellen of chatten) kan je met kleine of grote zorgen terecht. Meer info:tele-onthaal.be of bel 106 (24u op 24 en 7d op 7)
  • Je kind opvoeden gaat niet vanzelf. De perfecte opvoeding bestaat immers niet. Als je het even niet meer weet, is er de Opvoedingslijn. Meer info: opvoedingslijn.be of bel 078/15 00 10

Voor kinderen en jongeren:

  • Awel luistert naar alle kinderen en jongeren. Ook als ouder kan je bellen, mailen of chatten met Awel (awel.be of bel 102)
  • Het JAC, door CAW, is er voor jongeren tussen 12-25 jaar. Meer info: caw.be/jac

Dicht bij huis…

  • Bij het CLB (Centrum voor leerlingenbegeleiding) kan je gratis en anoniem terecht voor info en begeleiding. Hiervoor moet je zoeken naar de contactgegevens van het CLB van jouw school. Via CLBch@t kan je ook anoniem chatten met een medewerker van het CLB.
  • Het Huis van het Kind is een samenwerking tussen organisaties die je helpen met kinderopvang, gezondheidszorg, vrijetijdsaanbod, opvoedingsondersteuning, workshops en veel meer. Ook jij hebt een Huis van het Kind in jouw buurt: huizenvanhetkind.be/mijn-huis-van-het-kind.
  • Als ouder kan je ook bij het CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) terecht. Zij helpen je met al je vragen en problemen rond welzijn (relationeel, persoonlijk, financieel, …). Meer info: caw.be, bel 0800/13 500, chat of ga eens langs.
  • Een CKG (Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning) richt zich op gezinnen met kinderen van 0 tot en met 12 jaar. Op ckg.be kan je hun volledige aanbod vinden.
  • Similes is een organisatie die, o.m. met praatgroepen, familie en naasten van psychisch kwetsbare mensen ondersteunt. Verdere info kan je vinden op nl.similes.be

Laagdrempelige therapeutische begeleiding voor kinderen en jongeren

  • Tejo biedt laagdrempelig therapeutische begeleiding aan kinderen/jongeren tussen 10-20 jaar. Op tejo.be vind je alle contactadressen
  • In een OverKop-huis kan je als jongere tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar je een luisterend oor vindt en beroep kan doen op professionele therapeutische hulp. Meer info: overkop.be.

Nog meer weten over zorg en hulpverlening in jouw buurt: desocialekaart.be

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 07/10/2022, laatste update op: 12/06/2023

Tags: