Sociale media, gaming en andere online activiteiten winnen steeds meer aan belang in het leven van kinderen en jongeren. Online zien zij meestal niet als iets aparts, maar als een verlengstuk van hun sociaal leven. Hoe ga je daar als ouder mee om? Hoe help je hen wegwijs te maken op het web?
Zeven webinars in het najaar
Deze en veel meer vragen komen aan bod op zeven webinars die Veilig Online – een samenwerking tussen Gezinsbond en Child Focus – in oktober en november organiseert. Daar kan je ook terecht voor persoonlijk advies in een privé-chat met specialisten.
Ellen Eurlings en Astrid Van Roy leiden de webinars mee in goede banen. Astrid: ‘De online sessies zelf worden geleid door externe begeleiders, vaak zijn het én ouders (lees: dus ervaringsdeskundigen) én experten ter zake. Dat maakt dat de informatie heel herkenbaar en binnen je eigen gezin toepasbaar is.’
Elke sessie levert de deelnemers heel wat praktische opvoedingstips & tricks op. ‘Het uitgangspunt is telkens hoe kinderen en jongeren digitale media beleven en hoe belangrijk dat is in hun leven. Je kunt dat als ouder niet zomaar stopzetten – en dat hoeft ook niet.
Wel is het belangrijk dat je in je gezin keuzes maakt over wat je toelaat, wat wenselijk is… Door informatie en inspiratie aan te reiken, leggen we daarvoor het fundament, want uiteraard bestaat er niet zoiets als één oplossing voor iedereen: elk gezin, elke ouder en elk kind is anders’, zegt Ellen.
Veilig Online geeft al tien jaar vormingen voor ouders en er is ook het interactieve digitale platform veiligonline.be waar ouders veel uit kunnen putten. Natuurlijk is het internet ook plezant: contact houden met vrienden, leuke filmpjes kijken of zelf maken…
‘Uiteraard bestaat er niet zoiets als één oplossing voor iedereen: elk gezin, elke ouder en elk kind is anders’
Maar de vragen rond de risico’s van sociale media, online privacy, cyberpesten, sexting… nemen toe. Dat zijn dan ook de centrale thema’s van de webinars. Elke webinar wordt geleid door een gespreksleider van Veilig Online. Wat het extra boeiend maakt: er is een privéchat waar experten individuele vragen beantwoorden.
Het programma
Donderdag 8 oktober 2020, 20u – Internet en privacy
Swipen, liken, taggen … onze kinderen vinden het vanzelfsprekend. Ze vinden hun weg vanzelf. Maar is dat allemaal ok? Waar let je best op? Waarom is privacy op het internet belangrijk? In dit webinar krijg je een tips om de privacy van je kinderen en gezin om het internet te bewaken.
Herbekijken kan hier.
Donderdag 15 oktober 2020, 20u – Sociale media (kinderen)
“Mijn kind zit niet op sociale media,” zeggen heel wat ouders van jonge kinderen. En toch gebruiken veel kinderen sociale media. Ze liken YouTube, tikken enthousiast emoji’s in de WhatsApp van hun ouder, gieren met TikTokfilmpjes… Mag dit al? En wat ken jij ervan? Wat doen sociale media met je gezin en hoe kun je grenzen stellen? In dit webinar krijg je inzicht en tips over hoe je kinderen al van jongs af aan mediawijs kan opvoeden.
Herbekijken kan hier.
Donderdag 22 oktober 2020, 20u – Cyberpesten (kinderen)
Gepest worden maakt je leven tot een heuse hel. Dat weet iedereen. Als het ook online gebeurt, komt het extra hard aan. En het houdt niet op. Hoe gaat cyberpesten precies in z’n werk? Wat doet het met een kind? Hoe pak je dat als ouder aan? In dit webinar krijg jij als ouders antwoorden op deze vragen én tips om cyberpesten te voorkomen.
Herbekijken kan hier.
Donderdag 29 oktober 2020, 20u – Online relaties en seksualiteit
Flirten, verleiden, verliefd en gedumpt worden en volop experimenteren met relaties en seks: het hoort bij opgroeien. Ook online worden stappen gezet: selfies sturen, sexting, porno kijken… Wat wil en wat moet je als ouder weten? En wanneer grijp je in? Dat en meer kom je te weten tijdens dit webinar.
Herbekijken kan hier.
Donderdag 12 november 2020, 20u – Gamen
Spelletje op gsm, tablet, laptop, computer, Switch of Xbox? Bouwen, racen, voetballen of legertje spelen…, allemaal digitaal. Gegarandeerd uren speelplezier. Soms tot ergernis van ouders. Hoe kan jij als ouder omgaan met het gameverlangen en -gedrag van jouw kind?
Herbekijken kan hier.
Donderdag 19 november 2020, 20u – Veilig Online: Sociale media (jongeren)
Heel wat jongeren zijn quasi continu bezig met online sociaal contact. Wat doen jongeren allemaal digitaal? Via welke sociale media? Hoe beleven ze het? Wat doet dat met jouw gezin? Hoe kan je als ouder jouw tiener begeleiden in het omgaan met digitale media? Een webinar boordevol opvoedingstips voor ouders over het sociale media gebruik van hun tiener.
Herbekijken kan hier.
Donderdag 26 november 2020, 20u – Veilig Online: Cyberpesten (jongeren)
Pesterijen raken diep. Maar wat is de impact? Soms gaat het digitaal gewoon verder. Is er een verschil tussen cyberpesten en ‘gewoon’ pesten? De analyse van cyberpesten in dit webinar maakt jou als ouder waakzamer om signalen van pestgedrag te detecteren. En je komt meer te weten over hoe jij jouw tiener kan begeleiden bij cyberpesten.
Herbekijken kan hier.
Dit artikel verscheen in oktober 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.
Gepubliceerd op: 02/10/2020, laatste update op: 03/08/2022Tags: kind online, veilig online