Sociale media, gaming en andere online activiteiten winnen steeds meer aan belang in het leven van kinderen en jongeren. Online zien zij meestal niet als iets aparts, maar als een verlengstuk van hun sociaal leven. Hoe ga je daar als ouder mee om? Hoe help je hen wegwijs te maken op het web?

Zeven webinars

Deze en veel meer vragen kwamen aan bod tijdens zeven webinars die Veilig Online – een samenwerking tussen Gezinsbond en Child Focus – organiseerde.

Internet en privacy

Swipen, liken, taggen … onze kinderen vinden het vanzelfsprekend. Ze vinden hun weg vanzelf. Maar is dat allemaal ok? Waar let je best op? Waarom is privacy op het internet belangrijk? In dit webinar krijg je een tips om de privacy van je kinderen en gezin om het internet te bewaken.

Herbekijken kan hier.

Sociale media (kinderen)

“Mijn kind zit niet op sociale media,” zeggen heel wat ouders van jonge kinderen. En toch gebruiken veel kinderen sociale media. Ze liken YouTube, tikken enthousiast emoji’s in de WhatsApp van hun ouder, gieren met TikTokfilmpjes… Mag dit al? En wat ken jij ervan? Wat doen sociale media met je gezin en hoe kun je grenzen stellen? In dit webinar krijg je inzicht en tips over hoe je kinderen al van jongs af aan mediawijs kan opvoeden.

Herbekijken kan hier.

Cyberpesten (kinderen)

Gepest worden maakt je leven tot een heuse hel. Dat weet iedereen. Als het ook online gebeurt, komt het extra hard aan. En het houdt niet op. Hoe gaat cyberpesten precies in z’n werk? Wat doet het met een kind? Hoe pak je dat als ouder aan? In dit webinar krijg jij als ouders antwoorden op deze vragen én tips om cyberpesten te voorkomen.

Herbekijken kan hier.

Online relaties en seksualiteit

Flirten, verleiden, verliefd en gedumpt worden en volop experimenteren met relaties en seks: het hoort bij opgroeien. Ook online worden stappen gezet: selfies sturen, sexting, porno kijken… Wat wil en wat moet je als ouder weten? En wanneer grijp je in? Dat en meer kom je te weten tijdens dit webinar.

Herbekijken kan hier.

Gamen

Spelletje op gsm, tablet, laptop, computer, Switch of Xbox? Bouwen, racen, voetballen of legertje spelen… allemaal digitaal. Gegarandeerd uren speelplezier. Soms tot ergernis van ouders. Hoe kan jij als ouder omgaan met het gameverlangen en -gedrag van jouw kind?

Herbekijken kan hier.

Veilig Online: Sociale media (jongeren)

Heel wat jongeren zijn quasi continu bezig met online sociaal contact. Wat doen jongeren allemaal digitaal? Via welke sociale media? Hoe beleven ze het? Wat doet dat met jouw gezin? Hoe kan je als ouder jouw tiener begeleiden in het omgaan met digitale media? Een webinar boordevol opvoedingstips voor ouders over het sociale media gebruik van hun tiener.

Herbekijken kan hier.

Veilig Online: Cyberpesten (jongeren)

Pesterijen raken diep. Maar wat is de impact? Soms gaat het digitaal gewoon verder. Is er een verschil tussen cyberpesten en ‘gewoon’ pesten? De analyse van cyberpesten in dit webinar maakt jou als ouder waakzamer om signalen van pestgedrag te detecteren. En je komt meer te weten over hoe jij jouw tiener kan begeleiden bij cyberpesten.

Herbekijken kan hier.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 02/10/2020, laatste update op: 13/06/2023

Tags: