Onze kinderen (9 en 7 jaar) zijn heel veel met de tablet bezig. Ze kijken samen naar filmpjes of spelen spelletjes. Ik merk dat ze er heel hard in opgaan en de tijd vaak vergeten. Een vraag om te stoppen zorgt dan steevast voor een stevige woordenwisseling. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ze toch niet te veel tijd op de tablet doorbrengen?

Veel kinderen houden van online filmpjes en spelletjes en kunnen daar helemaal in opgaan. Voor hen is digitaal de nieuwe moedertaal. Het behoort echt tot hun leefwereld. Toch is het belangrijk dat er een goed evenwicht is tussen online en offline activiteiten.

Maak goede afspraken over tijd op de tablet

Is het moeilijk voor je kinderen om de tablet opzij te leggen, maak dan op voorhand afspraken. Spreek bijvoorbeeld af dat een halfuurtje naar de favoriete YouTuber kijken afgewisseld wordt met een andere (buiten)activiteit.

Het ene kind heeft meer interesse in de digitale wereld dan het andere, hou daar rekening mee. Voor jongere kinderen mag je zelf de grenzen duidelijk aangeven. Oudere kinderen kan je betrekken bij de afspraken rond tablettijd: hoelang willen zij online zijn? Wat zie jij als ouder als haalbaar? Probeer een gulden middenweg te vinden.

LEES OOK > Help, hoe maak je afspraken over schermtijd?

Maak een schermtijd-overeenkomst

Je kan de afspraken over de tijd die je kind mag doorbrengen op de tablet in een soort ‘overeenkomst’ gieten. Voor kleuters kan je bijvoorbeeld de Klik&Print over schermtijd van MediaNest gebruiken. Voor oudere kinderen kan je de afspraken op papier noteren en op een duidelijk zichtbare plaats in huis ophangen, bijvoorbeeld aan de koelkast.

Kondig het stopmoment aan

Kondig het stopmoment een poosje vooraf aan, dan weet je kind dat zijn of haar tijd op de tablet er bijna op zit. Voor kinderen die nog niet of moeilijk kunnen kloklezen, kan je werken met een kookwekkertje of een timer. Voor de oudere kinderen zouden twee of drie waarschuwingen, met telkens vijf minuten ertussen, moeten volstaan.

LEES OOK > Schermtijd tijdens het eten: hoe ga je daarmee om?

Geef het goede voorbeeld

Vergeet ook niet dat je als ouder zelf een voorbeeld bent: check je zelf constant je mails, Facebook of Instagram, dan ziet je kind dit natuurlijk ook …

Dit artikel verscheen eerst in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 19/04/2019, laatste update op: 27/06/2022

Tags: ,