Experimenteren met online relaties en seksualiteit als jongere is vandaag heel normaal. Toch liggen er enkele gevaren op de loer, zoals mensen die zich anders voordoen online, naaktfoto’s die doorgestuurd worden, afpersing … Hoe ga je daar als ouder mee om? Hier vind je 5 tips bij online relaties en seksualiteit.

1. Praat met je kinderen

Het is erg belangrijk dat je kinderen openlijk met je kunnen praten over seksualiteit en vragen mogen stellen. Zo zullen ze bij problemen bij jou een luisterend oor zoeken.

Door alles bespreekbaar te maken, leer je je kinderen ook kritisch kijken naar seks in de media (bijvoorbeeld porno).

LEES OOK > Met je tiener praten over relaties en seks: ‘Alles is hier bespreekbaar’

2. Online relaties: oppassen met pikante beelden

Het zou kunnen dat je tiener sexy foto’s doorstuurt naar zijn/haar vriend(in). Leg hen uit dat het niet fout is, maar dat het wel altijd een risico inhoudt. Voor alle veiligheid is het een goed idee om onherkenbaar op zulke foto’s te staan.

Maak hen duidelijk dat ze het nooit onder druk moeten doen en dat het altijd met wederzijds respect moet gebeuren.

Het is ook niet oké om zulke foto’s van anderen verder te verspreiden.

LEES OOK > De 4 belangrijkste risico’s van sexting

3. Het begrip ‘toestemming’ is van immens belang

Leg je kind uit dat hij/zij altijd ‘nee’ mag zeggen en niets moet doen wat hij/zij niet wil. Laat hen nadenken over hun eigen grenzen. Wat zijn die?

Vertel hen over het begrip ‘toestemming’ en leer hen wat dat betekent, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen, zodat ze met respect met zichzelf en anderen omgaan.

4. Afspreken met een online vriend(in): wees voorzichtig

Als je kind wil afspreken met iemand die hij/zij online leerde kennen, kan dat heel leuk zijn, maar het is belangrijk dat je kind voorzichtig is.

Bespreek met je kind hoe hij/zij dit veilig kan aanpakken. Hij/zij kan bijvoorbeeld iemand anders op de hoogte brengen van de afspraak (waar en wanneer) en de persoon op een openbare plaats ontmoeten.

LEES OOK > ‘Sexting, je zou dat moeten verbieden’ en andere nonsense ontkracht

5. Kun je er moeilijk over praten met je kind? Kijk hier eens

Wat als je je kind graag wil bijstaan, maar het niet zo vlot verloopt? Deze bronnen over online relaties en seksualiteit kunnen jou en je kind op weg helpen:

Veilig Online

Bekijk zeker de webinar over online relaties en seksualiteit van Veilig Online, een initiatief van Gezinsbond en ChildFocus, via het YouTube-kanaal van Veilig Online.

Op de website van Veilig Online vind je ook meer informatie voor ouders over vijf thema’s binnen mediaopvoeding: sociale media, internet en privacy, gamen, cyperpesten en online relaties en seksualiteit. Je ontdekt er interactieve vormingsmodules met tips en getuigenissen alsook verschillende webinars.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 17/08/2021, laatste update op: 06/06/2023

Tags: