Elk jaar wordt op Safer Internet Day (5 februari) het belang van een veilig internet op de voorgrond geplaatst. Dit jaar ligt de focus op een beter internet: een internet waar het goed en aangenaam vertoeven is voor iedereen, ook onze kinderen.

Bouwen aan een beter internet is een werkje dat nooit echt gedaan zal zijn. Maar goed begonnen is half gewonnen! Daarom deze tips om je kinderen veilige en aangename eerste stappen op het internet te laten zetten:

1. Een veilig paswoord

Paswoorden zijn digitale sleutels tot een pak aan informatie. Een goede sleutel is noodzakelijk. Test samen met je kind of een paswoord veilig is op veilig-wachtwoord.be. Je vindt er ook tips over hoe het beter kan. Een wachtwoord is zoals een tandenborstel: vervang het ook regelmatig!

2. Toestemming voor foto’s

Vraag aan je kinderen of ze het oké vinden dat er foto’s van hen worden gepost. Leer hen ook om dat zelf aan anderen te vragen.

3. Samen surfen

Zoek samen naar informatie, video’s en foto’s. Test verschillende sites, en leg uit wat te kiezen (en wat niet) en waarom. Wat is betrouwbaar, en wat niet?

LEES OOK > Internet en privacy van kinderen: 9 vragen en antwoorden

4. Positief en vriendelijk

Hou commentaar en conversaties positief en vriendelijk, ook online. Kritiek geef je bij voorkeur persoonlijk of opbouwend. Zou je het ‘in het echt’ ook zo zeggen?

5. Spelenderwijs op sociale media

Zeker met heel jonge kinderen kan de introductie stapsgewijs gaan. Maak samen eens een video via Tik Tok, een story op Instagram, een foto via Snapchat: zo zijn de leuke kanten te ontdekken en kan je meteen ook goede gewoontes aanleren.

6. Pretchatten

Waarheid, durven of doen in nieuwe mediastijl! Te downloaden op mediawijs.be. Wel nog wat knip- en plakwerk aan, maar (educatief) spelplezier verzekerd!

LEES OOK > Hoe de privacy van je kind beschermen?

Zelf op zoek naar informatie?

De Gezinsbond ontwikkelde samen met Child Focus de website veiligonline.be. In vijf thema’s worden ouders wegwijs gemaakt op het internet.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 05/02/2019, laatste update op: 18/07/2022

Tags: ,