Elke verjaardag moet gevierd worden, maar die eerste verjaardag van je kindje is toch wel heel bijzonder. Binnenkort kunnen jullie eindelijk dat eerste verjaardagsfeest geven, maar hoe zorg je ervoor dat het ook een geslaagd feestje wordt?

Gouden tips voor het eerste verjaardagsfeest

Misschien wil je het huis behangen met slingers en ballonnen. Misschien wil je wel heel de familie, heel de buurt en vrienden van vrienden uitnodigen? En hun vrienden?

Misschien wil je zorgen voor verschillende hapjes, zelfgemaakt en niet enkel lekker maar ook mooi? Misschien heb je al dagen samen geoefend op het uitblazen van kaarsjes en openen van cadeautjes?

Dat mag allemaal, maar de kans bestaat wel dat je in al die drukte met een overprikkelde dreumes te maken krijgt, die geen zin heeft in kaarsjes uitblazen en cadeautjes driftig op de grond gooit.

Slingers en ballonnen zijn dan ook één ding en met deze tips pak je ook al de rest goed aan.

1. Plan het eerste verjaardagsfeest goed

Start het verjaardagsfeestje niet wanneer je kind net nood heeft aan een middagdutje. Volg liever het ritme van je kindje en plan het feest in op een moment hij of zij meestal net veel energie heeft of goedgezind is.

Op die manier kan je bijvoorbeeld ook ’s ochtends enkele mensen uitnodigen om namiddag na dat dutje een ander groepje te ontvangen voor taart.

LEES OOK > De eerste verjaardag: een mijlpaal voor baby’s én ouders

2. Vier in goed gezelschap

Een eenjarige kan meestal wel genieten van wat aandacht, maar die aandacht kan ook snel teveel worden.

In dat opzicht is het aangeraden om enkel mensen uit te nodigen die dicht bij jou en je kindje staan. Zo wordt je kindje niet overdonderd door nieuwe gezichten en bijhorende aandacht.

Je kiest natuurlijk zelf of je die dag enkel met familie doorbrengt of met een uitgebreid gezelschap. Hou gewoon goed in het oog of de jarige het nog plezant vindt, meer nog dan de rest van de aanwezigen. Jouw zoon of dochter is dan ook de VIP!

LEES OOK > Ontprikkelen na een drukke dag in de kleuterklas of in de crèche

3. Overtref jezelf niet

Het organiseren van een eerste verjaardagsfeest is geen wedstrijd. Je hoéft niet de grootste taart of de mooiste kroon te hebben.

Het belangrijkste is dat jullie samen van die bijzondere dag kunnen genieten en dat lukt nog het best als je ontspannen bent. Ben je niet de grootste partyplanner? Hou het feestje dan binnen jouw mogelijkheden.

Wil je toch all the way gaan? Laat je dan bijstaan door iemand met een groter organisatietalent. Helpende handen zijn altijd handig, ook en zeker op een verjaardag.

4. Zorg voor entertainment

Misschien is de jarige niet de enige speelvogel op het feestje en zijn er meerdere kinderen aanwezig. Het is dan wel zo handig om een plekje te voorzien waar zij plezier kunnen maken, want daar draait het uiteindelijk om.

Als je een speelmat met speelgoed voorziet voor de kleintjes, kunnen zij zich onder jullie toeziend oog uitleven. De grotere kindjes kan je blij maken met papier en potloden of wat knutselgerief.

LEES OOK > Eerste traktatie in de kinderopvang: wat doe je?

5. Kies de juiste taart

De tijden dat jij ongestoord iets kan eten zonder dat je kindje mee wilt smullen, zijn ondertussen waarschijnlijk voorbij. Kies daarom voor een taart of gebak waarvan de jarige ook kan mee-eten.

Of voorzie voor de kinderen een lekker alternatief. Al is het natuurlijk ook wel heel aandoenlijk om je kindje te zien kliederen met die taart. Want eerlijk: is er iets schattiger dan zo’n dreumes met een kroon en taart over heel dat gezichtje?

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 13/11/2020, laatste update op: 15/02/2021