Een traktatie voor de kinderopvang: begin er maar eens aan! Iets lekkers, maar gezond. Een speelgoedje, maar geen prul. Niet te goedkoop, maar ook niet te duur. Je wil niet de ouder zijn met de stomme traktatie, maar je wil ook niet overdrijven.

Jouw kindje is binnenkort jarig en dat mag gevierd worden, maar hoe dan? Check even bij de begeleiders wat hun beleid rond traktaties is en laat je verder inspireren door onderstaande tips!

Gezonde snacks

Onder deze noemer vallen gelukkig meer dingen dan pakweg een stuk gekookte broccoli. Met een beetje tijd en verbeelding kan je deze snacks zelfs pimpen!

  • Mandarijntjes zijn populair bij kleine en grotere kinderen, zeker wanneer je er twee oogjes op plakt. Die oogjes vind je op het web of in de knutselwinkel in stickervorm of als plakapplicatie met rollende oogbolletjes!
  • Alle kinderen lusten een zakje knijpfruit, iets wat meteen een pak feestelijker wordt met een strikje en ballon eraan gebonden.
  • Ben je geen crea bea en wil je liever niet knippen en plakken? Trakteer dan op een banaan, waar je eventueel nog snel een lachend gezichtje op tekent met een pen.
  • Rijstwafels scoren ook goed bij de meeste kinderen. Verpak ze in een ziplock-zakje zodat ze niet taai worden en versier de verpakking door er een print van een schapen- of konijnenkopje op te kleven. Die rijstwafel krijgt zo een stevige update als schaap of konijn. Succes gegarandeerd!

LEES OOK > Tips voor creatieve en gezonde tussendoortjes voor je peuter

Kleine cadeautjes

Deel je liever geen snacks uit? Dan zijn deze cadeautjes een goed alternatief als traktatie in de kinderopvang.

  • Niet alleen de kindjes maar ook ouders zullen bij zijn met een leesboekje. Met zo’n boekje weet namelijk iedereen wat te doen voor het slapengaan!
  • Niemand kan boos zijn op een badspeelgoedje. Behalve wanneer er gaatjes inzitten, want dat kan voor schimmelvorming zorgen. Let daar even op en dan komt het goed.
  • Vingerpoppetjes zijn leuk om alleen mee te spelen of om naar te kijken wanneer anderen er een toneeltje mee opvoeren.

LEES OOK > De eerste verjaardag: een mijlpaal voor baby’s én ouders

Alternatieve traktatie in de kinderopvang

Je kan er ook voor kiezen om niet alle kinderen apart te trakteren. Het is namelijk minstens even leuk om met het geld van die traktaties iets te kopen voor de kinderopvang zelf. Zo kan iedereen samen genieten van het cadeau!

Bespreek ook hier even met de begeleiders wat kan of mag en maak hen dan blij met bijvoorbeeld een grote puzzel, knutselgerief of Lego: speelgoed waarmee alle kinderen kunnen spelen en dat een blijvend plekje in de opvang krijgt.

Je zorgt best ook steeds voor een klein naamkaartje aan je traktatie, zodat iedereen meteen weet wie de jarige is. Maar wat die traktatie ook wordt: zorg vooral dat je er zelf ook wat plezier aan hebt, want het bedenken, kopen of maken van zo’n traktatie mag niet voelen als een verplichting.

Vind je iets leuk? Probeer het cadeautje dan even uit bij je eigen kindje, je zal dan snel merken of het een succes is of niet!

LEES OOK > Help, mijn baby verslikt zich!

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 10/11/2020, laatste update op: 25/09/2023

Tags: