Al jaren ijvert de Mucovereniging ervoor om mucoviscidose bij elke pasgeboren baby op te sporen. Vanaf 2019 zal dat ook gebeuren.

Het nut van een screening voor muco bij pasgeborenen mag volgens het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg niet onderschat worden.

“De mediaanleeftijd waarop de diagnose mucoviscidose wordt gesteld, verlaagt daardoor gevoelig: van 10 maanden naar 2 maanden. Het kind kan dan sneller doorverwezen worden naar een specialist, waardoor groeiachterstand, ondervoeding en onherstelbare longschade kunnen worden vermeden.

Voordelen screening voor muco

De voordelen van neonatale screening voor muco zijn duidelijk, aldus Ulrike Pypops, Verantwoordelijke Dienst Families & Volwassenen met muco. “Kinderen die na de leeftijd van twee maanden de diagnose krijgen op basis van symptomen (en dus niet via neonatale screening), kennen een slechter klinisch verloop. En dit ondanks het feit dat ze meer chronische therapieën krijgen gedurende de eerste tien levensjaren”, zegt ze.

De neonatale screening zorgt dus voor dubbele winst: enerzijds werkt de behandeling beter, anderzijds is er minder behandeling nodig.

Via de hielprik

De regering heeft eind vorig jaar de systematische opsporing van pasgeboren baby’s met muco principieel beslist. De screening is simpel en vergt geen extra afspraak: het bloed dat met de hielprik wordt verzameld, kan simpelweg getest worden op een specifiek soort eiwit dat gelinkt is aan het bestaan van mucoviscidose.

In sommige ziekenhuizen wordt de test nu al uitgevoerd, uiterlijk begin 2019 zal elke baby worden getest. Geen moment te vroeg!

LEES OOK: Wat wordt er allemaal gecontroleerd bij het onderzoek van een pasgeboren baby?

Wat is muco?

Muco, mucoviscidose of taaislijmziekte is de meest voorkomende erfelijke aandoening in België. Ongeveer 1.400 Belgen lijden eraan, volgens de laatste bekende cijfers (2016).

De ziekte maakt dat slijm in het lichaam onvoldoende vloeibaar is, waardoor de ademhaling en spijsvertering in de problemen komen. De ziekte verloopt bij iedereen anders en ook symptomen kunnen verschillen.

Een genezing is momenteel niet mogelijk maar dankzij medische vooruitgang zijn zowel levenskwaliteit als levensverwachting er de laatste tien jaar met tien jaar op vooruitgegaan. De nieuwe medicatie kan symptomen en complicaties beter behandelen of zelfs uitstellen of voorkomen.

Meer informatie op www.muco.be

Lees over de laatste nieuwtjes op onze Facebookpagina.

Gepubliceerd op: 17/01/2018, laatste update op: 26/01/2018

Tags: , , ,