Mama Nele houdt een dagboek bij over de prille avonturen met haar dochtertje. Ondertussen is ze 7 maanden en zit haar baby middenin een sprongetje. 

Een pushmelding op mijn telefoon: ‘Je baby begint nu aan haar volgende sprongetje’. Die melding komt van een app die de ontwikkeling van de baby meer op de voet volgt dan ikzelf. Het scheelt niet veel of ik maak zelf een sprongetje. Van angst. Want iedereen die al een kindje op de wereld gezet heeft, weet wat een sprongetje is.

Om de zoveel weken zet de baby het op een mentaal groeispurtje: blijkbaar een geldig excuus voor diezelfde baby om huilerig, hangerig én humeurig te worden. Exact hoe ouders zich voelen terwijl ze achter de feiten aanhuppelen, zeg maar.

Donderwolkje

Dagboek mama Nele: 'Een sprongetje, iedereen die een baby heeft weet wat dat is'

‘Een sprongetje is heftig, maar gaat ook echt weer voorbij. Even diep ademhalen en van één tot tien tellen helpt’, lees ik op mijn smartphone, terwijl de baby op de achtergrond huilerig, hangerig en humeurig ligt te wezen. Als ik snel van één tot tien tel en de baby op elf nog steeds huilt, vraag ik me af of dat advies voor mij of voor haar bedoeld is.

Ik klik verder en kan op een schema zien dat we inderdaad aan het begin van een grijze periode staan. Er staat zelfs een donderwolkje bij en de zon zou pas binnen vier weken terug schijnen. En dat terwijl de lucht buiten helderblauw is en de lente eigenlijk al een tijdje begonnen is.

LEES OOK > Zo kun je de motorische ontwikkeling van je baby stimuleren

Ik probeer mijn dochtertje te troosten. Zonder succes, en dus probeer ik te aanvaarden dat mijn kind eerst even in een nietsontziend monster moet veranderen voordat ze kan rechtzitten, omrollen en later kruipen. Achteruitgang is in het geval van sprongetjes daarom vooruitgang. In het vervolg tel ik dus niet meer van één tot tien, maar tel ik af. Misschien helpt dat.

Mama Nele

(Hasselt, maart 2022)

Alle dagboeken van Nele kan je hier nalezen. Ook papa Christophe schrijft een dagboek.

Dit dagboek is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 01/08/2022, laatste update op: 04/10/2022

Tags: