Mama Nele houdt een dagboek bij over de prille avonturen met haar dochtertje. Ze vertelt over hoe haar baby uren naar zichzelf in de spiegel kan kijken.

Voor de spiegel

Ik zet onze dochter graag voor de spiegel. Ze gaat dan enthousiast zwaaien naar mij en naar haar spiegelbeeld, alsof het een blij weerzien is. Vervolgens schaterlacht ze wanneer dat spiegelbeeld terugzwaait naar haar. Ze strekt haar handjes uit naar het mensje tegenover haar en fronst eens wanneer ze de spiegel voelt. De verwondering die zij op dat moment ervaart, is bij mij waarschijnlijk nog groter dan bij haar. En dat maakt het tafereel in die spiegel nóg mooier.

Mijn baby kan uren naar zichzelf in de spiegel kijken, in de veronderstelling dat zij het niet is die zichzelf nadoet. Ze zoekt zichzelf in die spiegel, maar ook in de draaiknop van het bad, in de reflectie van het raam of op het scherm van mijn telefoon wanneer die in selfie-modus staat.

LEES OOK > Met dit speelgoed help je de motoriek van je baby ontwikkelen

Identiteit

De laatste tijd merk ik steeds vaker dat ze wel weet dat ze naar haar spiegelbeeld kijkt, dat ze niet enkel mij maar ook zichzelf herkent. Ze zou – volgens de wetenschap – dan ook een besef van identiteit hebben intussen. Een besef van wie ze is. En dat terwijl ik na elf maanden nog steeds niet goed weet wie zij eigenlijk is. Een mensje, dat weet ik. Maar wat voor mensje? Complexloos en tevreden, dat sowieso. Want ze blijft zichzelf vol overgave kussen, met open mond en tong tegen die koude spiegel.

‘Hoe een kind haar moeder ziet, is alleen maar mooi’

Als ik tegelijk naar mijn eigen spiegelbeeld kijk, probeer ik dat te doen op de manier waarop zij naar me kijkt. Want hoe een kind een moeder ziet, is alleen maar mooi. Misschien zet ik haar daarom zo graag voor een spiegel: omdat zij mij er ook eentje voorhoudt.

Mama Nele

(Hasselt, juli 2022)

Alle dagboeken van Nele kan je hier nalezen. Ook papa Christophe schrijft een dagboek.

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders dat je automatisch in de bus krijgt. Daarnaast hebben we ook een maandelijkse nieuwsbrief voor kersverse ouders die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 08/11/2022

Tags: ,