Een kind verandert je leven. En het leven in huis. Dat eerste jaar heb je heel wat babyspullen nodig, al hoef je ze niet per se te kopen. Je kan ze ook uitlenen in een Babytheek. Eind april zag de eerste Babytheek in Antwerpen het levenslicht, in een gerestaureerd historisch pand. ‘We willen gezinnen ondersteunen en tijd maken om te luisteren’, zegt Annick Haesen van Gezinsbond.

Vlaanderen telt al heel wat Babytheken of bibliotheken voor babyspullen – het idee werd geboren bij De Transformisten, een organisatie die inspireert om eenvoudig en duurzaam te leven. Je leent er kwaliteitsvolle babyspullen voor je baby of die van een ander tegen een klein prijsje. Dit om een centje en/of het milieu te sparen.

Om de Babytheek te openen in de Schermersstraat werkte Gezinsbond samen met De Transformisten, Huis van het Kind Antwerpen en Stad Antwerpen, met steun van Vlaanderen Circulair. De deuren worden bereidwillig opengehouden door een diverse groep vrijwilligers die een doel delen: hun enthousiasme om gezinnen te helpen.

Annick Haesen is educatief medewerker bij Gezinsbond Antwerpen en stond mee aan de wieg van deze Baby(theek). We stelden haar een paar vragen over dit kersverse wonder.

LEES OOK > De Babytheek: een bibliotheek voor babyspullen

Zoektocht

Waarvoor kunnen mensen terecht bij de Babytheek?

Annick: ‘Vooral het eerste jaar na de geboorte heb je veel spullen nodig voor een korte tijd. En dat kost geld, zeker als je kwaliteit wil. Denk maar aan co-sleepers en buggy’s maar ook wippertjes, autostoelen en meer. Dat kan je hier allemaal lenen.

Bovendien is het voor ouders van een eerste kindje vaak een zoektocht naar wat ze nodig hebben. Wij maken tijd om te tonen en uit te leggen wat er bestaat.’

Wie krijgen jullie zoal over de vloer?

‘Dat zijn vaak ouders maar ook grootouders of tantes en nonkels. Iedereen die bewust kiest voor goedkoper of duurzamer.

We proberen ook kwetsbare gezinnen te bereiken die nood hebben aan materiële hulp. Elke ouder wil graag het beste voor zijn kind, alleen heeft niet iedereen genoeg centen voor babyspullen.

Daarom geven we de helft van onze Babytheekabonnementen gratis weg aan kwetsbare gezinnen. De Huizen van het Kind in de stad Antwerpen selecteren ze op basis van bepaalde criteria en sturen ze door naar onze Babytheek.’

‘Elke ouder wil graag het beste voor zijn kind, alleen heeft niet iedereen genoeg centen voor babyspullen.’

Kwetsbare gezinnen

De Babytheek in Antwerpen geeft je babyspullen en een warm gevoelMooi, dat kwetsbare gezinnen zo worden geholpen.

‘Er kwam al een vader langs uit zo’n kwetsbaar gezin voor een buggy en een wippertje. Later stuurde hij een foto van zijn zoon in de buggy, superdankbaar. Daarvoor doen we het, om gezinnen te helpen en blij te maken.

Naast spullen, geven we mensen een warm welkom. Hier is altijd tijd voor een babbel, een koekje en een drankje.’

LEES OOK > Een duurzame start voor je baby? Zo begin je eraan!

‘Naast spullen, geven we mensen een warm welkom. Hier is altijd tijd voor een babbel, een koekje en een drankje.’

De Babytheek wordt opengehouden door vrijwilligers?

‘Inderdaad. Momenteel draait de Babytheek op negen vrijwilligers. Van studenten en moeders tot gepensioneerden, van autochtone en allochtone afkomst. Een mooie weerspiegeling van de maatschappij en van ons doelpubliek.

Dankzij onze allochtone vrijwilligers hebben we meteen ook tolks voor anderstaligen als dat nodig is. En iedereen doet het puur om anderen te helpen, want ze verdienen er niets aan. Dat is toch fantastisch.’

Trots

Hoe kan je spullen lenen?

‘Om spullen te ontlenen of reserveren moet je eerst een account maken. Dat doe je zelf via onze website, of wij doen het voor jou als je langskomt in de Babytheek. Van zodra je geregistreerd bent en betaald hebt, kan je per beurt vier zaken reserveren of ontlenen.

Breng je iets terug? Dan kan je iets anders lenen, telkens met een maximum van zes maanden. Een jaarabonnement kost 30 euro, leden van Gezinsbond krijgen vijf euro spaarkorting op hun lidkaart.’

Kan je ook spullen doneren?

‘Zeker, en graag! Op voorwaarde dat het proper is en in goede staat. Daarvoor kan je mailen naar annick.haesen@gezinsbond.be. We kregen al veel cadeau, maar kochten ook zelf dingen aan.

Speelgoed en kledij aanvaarden we niet, dat kan je kwijt op onze tweedehandsbeurzen. Circulaire economie heet dat dan, of spullen een nieuw leven geven. Met die beurzen en de Babytheek draagt Gezinsbond bij aan duurzaamheid. En aan het sociale aspect.

Komt er een gezin langs dat vastloopt op iets? Dan sturen onze vrijwilligers ze door naar Huis van het Kind. En omgekeerd stuurt Huis van het Kind gezinnen door naar de Babytheek.’

LEES OOK > Tweedehandskleren voor kinderen: waar kopen en verkopen?

Ik onthoud: een warm onthaal, goed voor het milieu en voor je portemonnee, met extra aandacht voor kwetsbare gezinnen.

‘Juist, en daarop zijn we echt trots. Net als op onze vrijwilligersgroep met verschillende roots en leeftijden. Je voelt je hier geholpen en stapt tevreden buiten. “Had ik dat vroeger geweten, had ik hier alles uitgeprobeerd en geleend”, hoorde ik van een mama.

Dus als jij zo’n mama of papa bent, kom dan zeker eens langs. Je mag ook gewoon komen kijken zonder iets te lenen. Iedereen is welkom. Wel alleen op afspraak tijdens de openingsuren, zodat we echt tijd kunnen maken.’

‘“Had ik dat vroeger geweten, had ik hier alles uitgeprobeerd en geleend”, hoorde ik van een mama.’

Praktische info

  • Locatie: het mooie pand van de Gezinsbond in de Schermersstraat 32 in Antwerpen
  • Openingsuren: dinsdag van 9.30 uur tot 12 uur en vrijdag van 17 uur tot 19.30 uur
  • Kostprijs: 30 euro per jaar, leden van Gezinsbond krijgen vijf euro spaarkorting op hun lidkaart, gratis voor kwetsbare gezinnen (indien doorverwezen door Huis van het Kind)
  • Spullen lenen:
    – in de Babytheek, op afspraak > mail naar babytheek.antwerpen@gezinsbond.be of bel (tijdens de openingsuren) 0495/294905
    – via de website > na registratie
  • Spullen doneren: mail naar annick.haesen@gezinsbond.be van Gezinsbond

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 25/05/2021, laatste update op: 22/06/2021