Naarmate kindjes opgroeien, eten ze ook minder fijngemalen dingen. Omdat al die verschillende structuren nog nieuw zijn, is het normaal dat ze af en toe een beetje hoesten. Soms beginnen ze zelfs te kokhalzen. Dat ziet er misschien eng uit, maar eigenlijk is het niks om je zorgen over te maken. Wat als je baby zich toch verslikt?

Geleidelijk aan weten kinderen beter wanneer eten voldoende is gekauwd om door te slikken. Het is even een fase waar ze door moeten. Het belangrijkste: probeer te voorkomen dat ze het moeilijk krijgen. Niet door alles plat te mixen, maar vooral door hen rustig eten te geven: haalbare stukjes en beetje bij beetje. Spelen en eten gaan niet samen.

Heeft je kindje zich toch verslikt in eten, drinken of een klein voorwerp? Het allerbelangrijkste: schud je baby nooit! Zie je het voorwerp duidelijk zitten? Haal het dan uit de mond. Maar ga niet blindelings met je vinger in de mond voelen.

LEES OOK > Eerste hulp bij kleine kinderen: 15 wist-je-datjes

Licht verslikt

Lukt spreken (huilen), hoesten of ademen nog? Dan heeft je kindje zich licht verslikt.

  • Moedig aan om te hoesten.
  • Blijf bij je kindje tot het opnieuw normaal ademt.
  • Raadpleeg je huisarts als je kindje daarna toch blijft hoesten, moeilijk kan slikken of aangeeft dat er iets in de keel zit.

Ernstig verslikt

Lukt spreken (huilen), ademen of hoesten niet meer? Hapt je kind naar adem of maakt het hoestbewegingen zonder geluid? Het hoofd kan ook blauw worden en je kind verliest geleidelijk het bewustzijn. Dan spreken we over een ernstige verslikking. Dat is een levensbedreigende situatie.

  • Geef vijf rugslagen, als je kindje bij bewustzijn is en het hoesten niet meer effectief is. Leg je kind met de buik op je onderarm. Het hoofdje ligt lager dan de romp. Ondersteun de onderkaak met je hand, maar let op dat je niet in de keel duwt en zorg dat je de mond niet bedekt. Sla met de hiel van je hand vijf keer tussen de schouderbladen.
  • Helpen de rugslagen niet? Geef dan tot vijf borststoten: leg je kind met de rug op je onderarm. Het hoofdje ligt lager dan de romp. Ondersteun het hoofd met je hand. Plaats twee vingers in het midden van de borstkas en duw op de borstkas. Doe dit maximaal vijf keer. Helpt dit niet? Blijf vijf rugslagen afwisselen met vijf borststoten.
  • Verliest je baby het bewustzijn? Leg hem of haar dan voorzichtig op de rug en verwittig de hulpdiensten via het telefoonnummer 112. Start met reanimeren. De Noodcentrale 112 blijft aan de lijn en geeft je duidelijke instructies, stap voor stap.
  • De Noodcentrale 112 alarmeer je sowieso bij een ernstige verslikking. Ook als de ademhaling terug normaal is, komen ze langs om je kindje te controleren. De eerste hulp zoals hierboven omschreven, is namelijk niet zonder risico’s.
Help, mijn baby verslikt zich!Help, mijn baby verslikt zich!

EHBO leren & app

Tijdens een EHBO-cursus van Rode Kruis Vlaanderen leer je enkele basishandelingen waarmee je het verschil kunt maken. In hun handboek ‘Een kusje op de wonde: eerste hulp bij baby’s en kinderen’ (14 euro) vind je alle praktische info overzichtelijk terug.

Installeer zeker ook de gratis EHBO-app Rode Kruis BE. Zo heb je altijd alle nuttige EHBO-tips op zak.

Bekijk hieronder hoe je rugslagen en/of borststoten geeft:

Blauw

Mijn zoontje Nino bleek een toptalent in zich verslikken. Zacht of hard brood, koek of een stukje fruit: alles kon leiden tot heuse hoest- en proestpartijen.

Ik schrok er zo hard van, dat ik telkens minstens een jaar van mijn leven kwijtspeelde. Eigenlijk heb ik nooit écht moeten ingrijpen, want meestal loste het zaakje zich vanzelf op.

Eén moment herinner ik mij wel nog alsof het gisteren was: ik kreeg net een belangrijk telefoontje en zag het kind blauw aanlopen en naar adem happen.

Verbazingwekkend trouwens hoe een oerinstinct het van je overneemt zodra je kind in gevaar is. Op enkele seconden had ik hem uit z’n stoel en riempjes gevist en één of andere – waarschijnlijk foute – handeling uitgevoerd. Opgelost!

Vandaag is Nino trouwens al twintig maanden en propt hij met gemak zoveel mogelijk brood tegelijk in zijn mondje. Verslikken doet hij zich al lang niet meer, en dat mag bijna een wonder heten als je hem nu ziet eten.

Tijdens die periode leerde ik de grootste les uit mijn moederschap: alles gaat voorbij! ‘This too shall pass’ is intussen mijn mantra geworden.

Lieve

LEES OOK > En dan is je baby klaar om brood te eten

Illustraties: Rode Kruis-Vlaanderen / Leen Van den Berghen

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders dat je automatisch in de bus krijgt. Daarnaast hebben we ook een maandelijkse nieuwsbrief voor kersverse ouders die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 05/11/2020, laatste update op: 04/07/2023

Tags: