Allicht sta je er niet bij stil, maar jouw baby zorgt jaarlijks voor een kleine afvalberg, tot een halve ton zwaar. Daar wil OVAM, de Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij, al een tijdje iets aan doen. Er bestaan immers ook herbruikbare luiers. Al wil dat echt niet zeggen dat we teruggaan naar grootmoeders tijd.

Naar een kringloopeconomie

Alle baby’s, peuters en kleuters samen zorgen in België elk jaar voor zo’n 84.000 ton afval. Dat wordt niet gerecycleerd maar verbrand, meestal met energieproductie. OVAM wil echter in haar uitvoeringsplan 2016-2022 een stap dichter komen bij een kringloopeconomie. Tegen 2022 moet er 15 procent minder restafval opgehaald worden. Ook wegwerpluiers komen daarbij in het vizier.

Vijftien soorten kunststoffen

Een wegwerpluier bevat tot wel vijftien soorten kunststoffen. Daarvan zijn de superabsorberende polymeren (SAP) de belangrijkste. Ze houden immers tot dertig keer hun eigen gewicht in vloeistof vast. Ook houtvezelpulp helpt bij de absorptie van de urine. In babyluiers bedraagt die echter nog hooguit een kwart van de hoeveelheid absorptiemateriaal. Bij incontinentieluiers is dat nog steeds twee derde. Bij die laatste is de hoeveelheid SAP slechts 14 procent vergeleken met 33 procent voor kinderluiers.

LEES OOK > Herbruikbare luiers: hoe gebruik je ze en wat zijn de voordelen?

Kleinere ecologische voetafdruk

Al in 2002 organiseerde OVAM een project met herbruikbare luiers samen met het H. Hartziekenhuis in Leuven. OVAM leverde gratis de luiers, maar uiteindelijk bleken de kosten voor het wassen ervan flink hoger te liggen dan de aankoop van wegwerpluiers. De energiekost en het waterverbruik voor het wassen van luiers waren tot voor kort de reden om te besluiten dat wegwerpluiers uiteindelijk toch een kleinere ecologische voetafdruk hadden. Vandaag echter zijn een lagere wastemperatuur – het moet echt niet op 90 graden – en de energie-efficiëntere wasmachines een nieuw gegeven in de levenscyclusanalyse van herbruikbare luiers.

Luiers huren en laten wassen

Het is ook niet langer nodig om herbruikbare luiers zelf aan te kopen. Vandaag bestaan er dienstverleningen die de vuile luiers aan bij jou thuis ophalen en meteen een pak vers gewassen luiers afleveren. Zoals Washcot (= washable cotton), dat gezinnen met jonge kinderen in heel Vlaanderen bevoorraadt met vers gewassen herbruikbare luiers. En dat voor een prijs van 25 eurocent per herbruikbare luier. Sinds september 2019 bieden ze bovendien één standaard luier aan die al vanaf de materniteit gebruikt kan worden. Wasbaar verluieren hoeft helemaal niet oubollig te zijn en zo help je mee de afvalberg te verkleinen.

LEES OOK > Een duurzame start voor je baby? Zo begin je eraan!

Sneller zindelijk

Ook bij De Luierhoek zijn ze al bijna tien jaar lang helemaal gewonnen voor herbruikbare luiers. Dat herbruikbare luiers voor geurhinder zorgen, bestempelen ze als perceptie. Hun ervaring is veeleer dat wegwerpluiers voor meer geurhinder zorgen. Volgens hun berekeningen kan je per pamperperiode 500 tot 700 euro besparen. Ook stellen ze vast dat de kinderen sneller zindelijk worden. Wat ook weer kosten bespaart!

Meer informatie over herbruikbare luiers vind je op myfairbaby.be en ovam.be/luiers.

Dit interview verscheen eerder in augustus 2019 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de brievenbus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook op Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 13/01/2020, laatste update op: 22/03/2022