Voor grootouders is het nog altijd aangewezen om niet te dicht bij hun kleinkind te komen. Gelukkig kon ik de voorbije zomer toch af en toe vanop afstand de groei van kleinzoonlief volgen. Tijdens een bezoek in de tuin zag ik hoe hij schaterlachend en vol vertrouwen ondersteboven aan de armen van zijn mama hing. Kleine circusartiest! Ze genoten allebei overduidelijk van het huid-op-huidcontact. De inspiratie voor die acrobatie bleek uit de Hey Baby-boeken te komen. Daar wilde ik als boekenliefhebber meteen alles over weten. 

Knuffelen en samen spelen werken troostend en rustgevend, maar er gebeurt zoveel meer. Het babybrein krijgt een ontwikkelingsboost en de band met mama of papa wordt alsmaar sterker. Daar word je als ouder zelf ook heel gelukkig van.

De Hey Baby-boeken bieden inspiratie voor heerlijke huid-op huidmomenten vol spelplezier.

LEES OOK > Kindje geboren? Vraag ons gratis magazine aan én schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Onverdeelde aandacht

De auteurs, Laura Van Bouchout en Monique Melotte, leerden elkaar kennen in de circusschool. Laura gaf jarenlang circus- en acrobatielessen aan kinderen. Monique werkt al meer dan dertig jaar rond beweging en opvoeding voor baby’s en peuters.

Ze besloten om hun expertise te bundelen, met als resultaat twee bladerboeken met speel- en knuffeltips. De rode draad is oprechte, onverdeelde aandacht schenken aan je kind. Dat leidt tot de beste verbinding. Zo’n moment hoeft niet lang te duren. Dertig seconden tot vijf minuutjes volstaan.

Hey Baby!

In de eerste ‘kalender’ Hey Baby staan 52 speelen knuffeltips voor baby’s van nul tot één jaar. De spelletjes zijn gerangschikt volgens het vroegst mogelijke moment waarop een baby er motorisch klaar voor kan zijn.

Maar iedere baby is uniek, zoals ook ieder gezin dat is. Jij kent je kind het best, dus jij kiest de volgorde.

Bovendien zal je baby zelf wel duidelijk maken of hij of zij iets al aankan of niet. Terugbladeren, pagina’s overslaan en spelletjes herhalen mag allemaal. Ook broertjes en zusjes, meters en peters en grootouders kunnen meedoen.

Samen lekker niksen door een dutje te doen kan natuurlijk ook. Dat lukt nog goed als je baby ongeveer een maand is.

Vanaf vijf maanden mag er wat meer actie zijn. Al is het ook prima om je baby even alleen te laten ontdekken, terwijl jij in de buurt blijft en van een rustmoment geniet. Voortdurend entertainen hoeft heus niet.

LEES OOK > Voelspelletjes helpen de tastzin van je baby ontwikkelen

Hey Baby-boeken geven inspiratie voor heerlijke huid-op-huidmomenten
© Veroniek de Visser

Op naar peuterpret

Ook na de eerste verjaardag blijft het spannend om elkaar spelenderwijs beter te leren kennen.

In Hey Baby 2 vind je veertig spelletjes voor baby’s van één tot twee jaar.

De spelletjes zijn geïnspireerd op de methode van bewegingstherapeute Veronica Sherborne en prikkelen de motorische en sociale ontwikkeling van het jonge kind.

Met de voorbeelden in het boek kun je zoeken wat je peuter op dat moment nodig heeft. Een zot, wild spelletje, zoals een salto of helikoptervlucht? Of liever een tedere massage? Bij elke oefening staat een tekst op rijm, en een tip of boeiend weetje.

LEES OOK > Actieve spelletjes voor je baby

Getest en goedgekeurd

De spelletjes in de bladerboeken werden grondig uitgetest door gezinnen, opvangouders en bewegingsspecialisten. Tekst en illustraties maken de bewegingen duidelijk, maar uiteraard staat veiligheid voorop.

Bij de meer uitdagende spelletjes plakt het label Handle with care. Die speel je op eigen risico.

Belangrijk om te weten: niets moet. Zie het zeker niet als een dagelijks verplichte taak. Pak de kalender erbij waar en wanneer jullie je er goed bij voelen. Iets wat je ongedwongen en met enthousiasme doet, leidt vanzelf tot qualitytime.

De vrolijke tekeningen van Eva Mouton geven goesting om meteen aan de slag te gaan. In de illustraties komt de diversiteit in gezinnen mooi in beeld. De twee boeken hebben een spiraalband en cover in hardkarton, zodat ze rechtop gezet kunnen worden. Zo vormen ze een visueel (en decoratief!) geheugensteuntje.

Meer info

Hey Baby & Hey Baby 2 – Laura Van Bouchout, Monique Melotte & Eva Mouton – uitgeverij Davidsfonds/Infodok. Als lid van de Gezinsbond geniet je van 5% spaarkorting bij Standaard Boekhandel.

Illustratie: © Eva Mouton

Dit artikel verscheen in januari 2021 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 01/03/2021, laatste update op: 15/02/2022