Niets zo fijn als samen met vrienden lekker barbecueën om de zomer te vieren. Toch? Let op: zeker met kinderen in de buurt is het niet zonder gevaar. Daarom lanceren Wonen in Vlaanderen en het Netwerk Brandweer een campagne rond veilig barbecueën. Coördinator Brandpreventie van Netwerk Brandweer Arne Dewaet: ‘Het loopt meestal mis bij het aansteken en het afhandelen.’

De zon schijnt, vrienden over de vloer, gezellig in de tuin… Barbecueën, zalig! Maar de ontspannen sfeer verdoezelt de gevaren van barbecueën.

In 2022 kreeg de brandweer meer dan 20.000 oproepen voor brand, waarvan minstens 76 met fatale afloop. En in de zomer – het barbecueseizoen – dragen barbecues daaraan bij. ‘We vinden het niet erg om uit te rukken, maar doen het liefst zo weinig mogelijk, want dat betekent geen goed nieuws.’

Waar loopt het meestal mis?

Arne: ‘Bij een houtskoolbarbecue: bij het aanmaken. Mensen denken “het gaat niet snel genoeg, vlug wat brandversnellers opgieten”, maar dat is geen goed idee. Of bij het afhandelen. Warme houtskool die ergens weggegooid wordt, waar het niet hoort. Een kooltje dat nog smeult in de composthoop kan al snel een hele haag in brand zetten.

Bij een gasbarbecue: bij het opzetten. Controleer of je de slang goed aankoppelt en of die nog in goeie staat is. Slangen verduren van ouderdom en van zonlicht. Dan krijg je barstjes en die kunnen gevaarlijk zijn. Nu, als het aan de slang ligt, is het dikwijls een kwestie van gewoon de kraan toe te draaien. Maar die reflex maken veel mensen niet.’

Wat kunnen de gevolgen zijn?

‘Ongevallen met barbecues zijn tweeledig: enerzijds heb je het menselijke leed. Slachtoffers van brandwonden. Dat is geen lachertje, geloof me. Brandwonden kunnen voor het leven zijn. Opspringende gensters worden vaak onderschat. Anderzijds kun je natuurlijk brand veroorzaken.’

Een van de tips van jullie campagne rond veilig barbecueën is ‘hou de kinderen weg van de barbecue’. Maar hoe doe je dat? Een ouder die staat te barbecueën, kan een grote attractie zijn.

‘Waarschuw je kinderen op voorhand dat het geen spel is. Maak afspraken waar ze wel of niet mogen spelen. Zeker als ze bijvoorbeeld aan het voetballen zijn, doen ze dat best uit de buurt, want je wil geen bal tegen je barbecue…

Scherm de barbecue ook af. Gebruik een tafel met kookgerei als barrière. En voorzie blusmiddelen zoals een emmer met zand. Die kan ook deel uitmaken van de barrière, dat is weer een extra obstakel. Het zijn misschien kleine dingen, maar die maken wel het verschil.’

LEES OOK > BBQ en vuurkorven: hoe hou je het brandveilig met kinderen?

6 tips om veilig te gasbarbecueën

  1. Zorg dat de gasfles goed aangesloten is en controleer of er geen lekken zijn. Check en dubbelcheck om explosies te voorkomen.
  2. Zet de gasfles in open lucht en in de schaduw. Uit de buurt van direct zonlicht en hittebronnen (je barbecue!).
  3. Vervang een versleten darm meteen. Check en dubbelcheck de slang op beschadigingen of scheurtjes.
  4. Sluit alle kleppen bij het vervangen van de gasfles, anders kan er gas ontsnappen.
  5. Open het deksel voor je de gasbarbecue aansteekt. Zo voorkom je dat gas zich ophoopt.
  6. Bewaar je gasfles buiten, weg van vorst, zon en kinderen, en altijd rechtopstaand. Zeker niet bij een open raam, een keldergat of een rioolputje. Als gas zou lekken, zakt het gas naar de vloer. Zo kan het door kieren je huis binnensluipen. Draai bij het opbergen de gaskraan goed dicht.

10 tips om veilig te houtskoolbarbecueën

  1. Zet je barbecue op een veilige, stabiele plaats. Ergens waar kinderen niet aankunnen. Liefst op niet-brandbare ondergrond.
  2. Gebruik aanmaakblokjes. Benzine of andere brandversnellers kunnen oncontroleerbare vlammen (en dus brandwonden) veroorzaken.
  3. Hou kinderen en huisdieren op afstand. Creëer een ‘veilige zone’ rond de barbecue waar ze niet kunnen komen.
  4. Blijf altijd in de buurt van je brandende barbecue.
  5. Drink geen alcohol tijdens het barbecueën. Het maakt je minder alert.
  6. Gebruik niet meer houtskool dan nodig. Te veel houtskool betekent onnodige hitte en brandgevaar.
  7. Draag een schort en handschoenen. Ja, je bent sexy in je bloot bovenlijf, maar gensters en opspattend vet kunnen die kathedraal lelijk beschadigen.
  8. Gooi geen olie of vet op het vuur. Het zijn erg ontvlambare stoffen.
  9. Zet altijd een emmer zand of water klaar voor noodgevallen. Een emmer water kan ook handig zijn om je handen te wassen!
  10. Berg de barbecue pas op als hij helemaal afgekoeld is.

Barbecue of gebruik een vuurkorf zonder zorgen. Meer tips over veilig barbecueën vind je op veiligbbq.be.

Niet iedereen heeft een brandweer-m/v/x in huis. Evi verbleef een jaar in het brandwondencentrum na een ongelukje tijdens het barbecueën. Lees haar getuigenis op oscare.be/veiligbarbecuen.

Dit artikel verscheen in juli 2023 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 28/06/2023, laatste update op: 29/06/2023

Tags: