Bij baby’s en jonge kinderen kan de lichaamstemperatuur wat schommelen. Een temperatuur tussen 36,5 °C en 37,5 °C wordt als normaal beschouwd. Een beperkte verhoging tot 37,9 °C is niet (altijd) alarmerend. Pas vanaf 38 °C is er sprake van koorts. De vaakst gestelde vragen over koorts bij kinderen op een rijtje.

Wat is er aan de hand?

Koorts is geen ziekte op zich, maar een reactie van het lichaam. Wanneer je kindje wat te warm is toegedekt of zonet een stevige huilbui had kan dat lichte verhoging geven, maar niet echt koorts. Na een vaccinatie is koorts niet abnormaal. Meestal is koorts een teken van een beginnende infectie, vaak viraal en onschuldig, maar soms bacterieel en zeer ernstig.

Omdat er veel verschillende oorzaken bestaan, is het belangrijk om je kind goed te observeren. Die informatie helpt je dokter om een juiste diagnose te stellen. Meet dus de temperatuur en let op of je kind minder eetlust heeft, niet wil drinken, abnormaal ademt of huilt, ergens pijn heeft, alert blijft … Ook de kleur van de huid hou je in de gaten.

LEES OOK > Zo bouwt je verkouden baby meer weerstand op

Hoe meet ik koorts bij kinderen?

Om koorts bij kinderen te meten, gebruik je best een elektronische (digitale) thermometer. Oor- en voorhoofdthermometers geven geen nauwkeurig resultaat, vooral niet bij jonge kinderen.

De meest correcte koortsmeting gebeurt rectaal, in de poep. Smeer de top van de thermometer in met wat vaseline of babyolie. Na gebruik reinig je de thermometer en ontsmet je hem met ontsmettingsalcohol.

Wat kan ik zelf doen?

Houd koortsige kindjes extra goed in de gaten. Let vooral op de alarmsignalen die we hieronder opsommen en zorg dat ze het niet te warm krijgen. Dek hen dus niet te warm toe in hun bedje en pas hun kledij aan de omgevingstemperatuur aan. Afkoelingsbadjes zijn geen goed idee omdat ze niks doen aan de temperatuur.

Het allerbelangrijkste: gun zieke kinderen voldoende rust en laat hen regelmatig drinken. Leg hen dus vaker aan of geef hen een extra flesje (afgekolfde) melk.

LEES OOK > Eerste hulp bij kinderziekten: van windpokken tot RSV

Mag ik een koortswerend middel geven?

Geef baby’s jonger dan drie maanden alleen koortswerende middelen op doktersadvies. Is je baby ouder dan drie maanden? Dan mag je, in afwachting van jullie doktersbezoek, één dosis geven van een koortswerend middel op basis van paracetamol. Enkele aandachtspunten:

  • Dien een koortswerend middel altijd op de correcte manier en in de juiste dosis toe (volgens gewicht). Volg daarbij het advies van je arts of de apotheker. Lees de bijsluiter grondig.
  • Kies bij voorkeur een siroop voorzien van een doseerpipet.
  • Een suppo geef je enkel als je kindje niet kan drinken of moet braken.
  • Geef geen verschillende medicijnen samen of na elkaar, tenzij de dokter dat zo voorschrijft.

Wanneer ga je best naar de dokter?

Als je kindje 38°C of meer koorts heeft en je deze alarmsignalen opmerkt:

  • uitdroging;
  • abnormaal huilen;
  • huiduitslag die snel uitbreidt.

Of bij deze alarmsignalen, zelfs als je kindje weinig of geen koorts heeft. Als je kindje:

  • er bleek, grauw of ‘niet goed’ uitziet;
  • verward is;
  • moeilijk wakker wordt, suf is;
  • kreunt of moeilijk ademt;
  • blauwrode puntvormige huidbloedingen heeft.

Maar ook … als jij je zorgen maakt. Jij kent je kind nu eenmaal het beste. Blijf niet worstelen met een knagende ongerustheid, maar volg je intuïtie en wees niet bang voor een ‘overbodige’ consultatie.

LEES OOK > Uitdroging bij kinderen: wanneer moet je je ongerust maken?

Wat moet ik doen bij koortsstuipen?

Kinderen tussen zes maanden en vijf jaar kunnen koortsstuipen krijgen. Bij zo’n aanval worden ze heel bleek en spannen ze helemaal op. Hun armpjes en beentjes schudden, de ogen draaien weg en ze verliezen het bewustzijn. Niet zozeer de hoge koorts, maar wel de zeer snelle stijging van de lichaamstemperatuur veroorzaakt die stuipen.

Krijgt je kindje stuipen? Leg hem of haar in een veilige houding, zorg ervoor dat hij of zij zichzelf niet kan verwonden en maak strakke kleren los zodat je kind vrij kan ademen. Verwittig de arts. Koortsstuipen zijn erg angstaanjagend om te zien, maar stoppen meestal spontaan en vrij snel (na vijf à tien minuten). Na zo’n aanval wordt je kind ter observatie opgenomen in het ziekenhuis.

Mag mijn kindje naar de opvang?

Zieke kindjes horen niet thuis in de kinderopvang. Maar wanneer is je kind te ziek voor de opvang en wanneer kan hij of zij er wél terecht? Meer uitleg vind je in dit artikel.

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 19/04/2022, laatste update op: 15/03/2023

Tags: