Het eerste levensjaar moet je baby hard groeien en goed in gewicht toenemen. Maar ook het immuunsysteem van je kindje moet elke dag flink sterken. Ben jij die lastige verkoudheden ook zo beu? Met deze tips kan je de weerstand van je snotterende baby misschien wel wat verhogen.

Zes tot tien flinke verkoudheden per jaar zijn bij een baby geen uitzondering. Nee, dat is eigenlijk heel normaal. Het immuunsysteem van je baby moet nog zoveel leren. Het lichaam kan alleen bekende virussen bestrijden.

Logisch dus dat je baby vaak ziek is wanneer al die onbekende bacteriën en virussen massaal op dat kleine lichaampje inbeuken. Wat een verschil ook met die warme en veilige cocon die de baarmoeder was!

On/gezond

Het eerste levensjaar is ziekte dus eigenlijk gezond. Het is een teken dat het lichaam van je baby volop reageert en leert hoe het die ziekteverwekkers volgende keer moet aanpakken.

En na elke ziekte is de immuniteit van je baby weer wat gegroeid. Hoera!

LEES OOK > Wanneer is je kind te ziek voor de opvang?

Borstvoeding boost de weerstand van je baby

Maar gezond of niet, die verkoudheden zijn flink vervelend! Snot, slijm en een prikkelhoest kunnen je kleine baby heel wat last bezorgen. Vooral ‘s nachts, wanneer jij wil slapen….

Via borstvoeding kan je heel wat antistoffen doorgeven aan je baby. Die zijn een grote boost voor dat prille immuunsysteem. En hoe langer je borstvoeding geeft, hoe groter het effect, dat is logisch.

Maar naast borstvoeding zijn er nog middeltjes die helpen om de weerstand in de winter te verhogen.

LEES OOK > Langer borstvoeding geven met deze 7 tips

Tips voor meer weerstand bij je baby

  • Frisse lucht doet wonderen. Ga geregeld met je goed ingeduffelde baby wandelen. Denk er ook aan om thuis eens de ramen en deuren goed open te zetten. Ongezonde lucht wordt gefilterd en buitenlucht geeft energie.
  • Knuffel erop los! Door je kindje veel vast te nemen komt je baby in contact met goede bacteriën die jij meedraagt. En dat is goed voor de weerstand.
  • Wees ook niet overbeschermend. Door veel rond te kruipen en dingen in zijn mondje te stoppen of dieren te aaien, komt je baby weer in contact met nieuwe stoffen en dat helpt zijn weerstand verder te ontwikkelen. Let natuurlijk wel op met te kleine voorwerpen.
  • Gezonde voeding met voldoende vitamines en mineralen is uiteraard de basis voor een goede weerstand. Geef je kind dus zeker in de winter elke dag verse groenten en fruit. Vermijd suikers, want die hebben dan weer een negatief effect op het immuunsysteem.

LEES OOK > Je baby knuffelen: niets dan voordelen

Extra vitamines?

En hoe zit het met voedingssupplementen? Is het een goed idee om je kindje -zeker in de winter- extra vitamines te laten slikken?

Sara Lauwers is apotheker bij Uw Apotheek AZ Delta in Roeselare: ‘Voor kinderen zijn er heel veel multivitamine-preparaten op de markt. Deze bevatten alle soorten vitamines en mineralen, vaak in een lage dosering.

Meestal is dit niet voldoende om een groot tekort aan te vullen. Dit wordt wel aangeraden voor kinderen die een onevenwichtig voedingspatroon hebben en hierdoor onvoldoende vitamines halen uit de voeding.

Eén uitzondering hierop is vitamine D, dé belangrijkste vitamine om de weerstand bij kinderen te verhogen.

Zelfs bij kinderen (en volwassenen) die wél een evenwichtig voedingspatroon hebben, zien we hier vaak een tekort, zeker in de winter omdat deze vitamine vooral aangemaakt wordt onder invloed van de zon.

Aparte supplementen vitamine D zou ik sowieso aanraden bij kleine kinderen. 400IE kan al van bij de geboorte. Met deze vitamine kan je ook wel overdoseren, dus vraag altijd eerst raad aan je arts of apotheker.’

Tips nodig om die vervelende verkoudheid voor iedereen wat dragelijker te maken? Lees dan dit artikel: Heeft jouw baby ook de ene verkoudheid na de andere?

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 21/12/2020, laatste update op: 25/09/2023

Tags: