Met de geboorte van een baby word je als nieuwbakken ouder plots gebombardeerd tot mama of papa. En dat is een rol die helemaal nieuw is! Je wist namelijk al hoe je een partner moest zijn, een vriend of vriendin, een collega zelfs… Maar voor de eerste keer ouder zijn? Dàt heb je nooit eerder gedaan. 

Eerste keer ouder: een nieuwe rol

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Dat zijn de woorden van Pipi Langkous en eigenlijk zouden alle ouders een beetje meer Pipi Langkous mogen zijn.

Als nieuwe ouder kan je namelijk onzeker zijn en twijfelen aan jezelf. Maar dat is normaal, zegt Marie De Cannière, een coach die moeders professionele begeleiding en ondersteuning geeft.

‘Wanneer je mama of papa wordt, zal je een nieuwe rol opnemen. Een belangrijke rol, die voor een stuk mee je identiteit zal vormen. Veel ouders willen zich graag zo goed mogelijk voorbereiden op die rol, maar het is echt iets waarin je moet groeien.

Je kan namelijk niet op alles anticiperen, want er zijn nog zoveel onzekere factoren: je weet niet wat voor baby je zal krijgen en je weet niet wat voor ouders jullie zullen worden.’

LEES OOK > 5 podcasts voor prille ouders

Je bent meer dan alleen mama of papa

Die ouderrol is nieuw en heeft vaak ook een grote emotionele impact op een koppel.

‘Net daarom is het belangrijk om als koppel open te zijn over wat je denkt en voelt en af te stemmen op elkaar. Al moet je om dat te kunnen doen, eerst en vooral het emotioneel contact met jezelf niet verliezen.

Stel jezelf de volgende vragen: Wie ben jij? Wat wil jij? Hoe voel jij je? Het kan wel eens moeilijk zijn om uit te zoeken welke kanten van jezelf er nog overblijven, eens je een ouder bent geworden.

Want de komst van dat kindje maakt jou een ouder, maar je bent wel meer dan alleen maar die ouder. Het kan een tijdje duren voordat alles weer in balans is en dat kan je best gewoon aanvaarden.

Groei mee met je baby. Wees jezelf bewust van het feit dat de komst van een kindje sowieso enkele fundamenten onderuit zal halen. En dat is niet altijd wat je zelf verwacht had.’

LEES OOK > Je opvoedingsprincipes naast je neerleggen: het overkomt elke ouder!

Impact op je relatie

Met die nieuwe ouderrol moeten nieuwe ouders dus vaak zoeken naar een goed evenwicht. Genieten van het mama- en papa-zijn mag natuurlijk, maar verwaarloos je rol als partners niet.

Marie De Cannière: ‘Vaak vraagt een kindje zoveel aandacht, dat je bijna automatisch gaat inboeten op de tijd en aandacht voor je partner. Het zou zelfs voor het welbevinden van je kindje zijn.

Maar daarbij mag je niet vergeten dat jullie geluk als koppel ook een grote factor is in het welbevinden van je kindje. Door aandacht te besteden aan jullie relatie, besteden jullie ook aandacht aan het nest waarin jullie kind opgroeit.

Moeilijk moet dat niet zijn: vraag elkaar eens met een oprechte nieuwsgierigheid hoe het gaat. Uiteindelijk is je partner ook een ouder geworden, voor hem of haar is het ook nieuw. Praat daarover en leer elkaar opnieuw kennen in die nieuwe rol.’

LEES OOK > Valentijn na kinderen: ‘Waar is onze relatie gebleven?’

Eerste keer ouder: pijnpunten en oplossingen

Het gevaar schuilt vaak in een klein hoekje en dat is niet anders in het ouderschap. Komen jullie een pijnpunt tegen? Werk het dan weg. Marie De Cannière legt uit hoe.

Loslaten

‘Sommige ouders vinden het moeilijk om de zorg voor de baby over te laten aan de partner. Omdat die het anders doet, bijvoorbeeld. En dus misschien niet hoe jij het graag wilt.

Maar elke ouder moet de tijd krijgen om te groeien in zijn of haar rol, dus er moet ook tijd en ruimte zijn om dat te doen. Voor het kindje kan het zelfs leuk zijn om die twee verschillende stijlen te ervaren.’

Hulp

‘Schakel kraamhulp of hulp van familie en vriendin in waar nodig. Heb je hulp nodig van je partner? Vraag die hulp dan op een duidelijke manier.

Is het in het huishouden? Zegt dan concreet wat er gedaan moet worden. Duidelijke communicatie is ook hier erg belangrijk.’

LEES OOK > Praten met je partner: deze tips kunnen helpen

Opvoedingsstijl

‘Je gaat pas echt opvoeden zodra de baby er is. Daarom is het moeilijk om op voorhand afspraken te maken over hoe jullie wel of niet zullen handelen.

Komen jullie niet overeen? Ga het gesprek dan aan op een constructieve manier. Leer van elkaar en zoek een middenweg, met begrip als basis.’

Seks

‘Koppels groeien soms uit elkaar na de komst van een baby en ook de intimiteit valt daarbij weg. Het is daarom belangrijk om emotioneel verbonden te blijven.

Praat met elkaar, wees eerlijk en open. Als jullie die connectie hebben, is de stap naar fysieke intimiteit minder groot.’

Even met twee

In ons dossier Even met twee vind je heel wat artikels met relatietips van experten en herkenbare verhalen van koppels. Neem zeker een kijkje!

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 19/11/2020, laatste update op: 16/08/2023