Telkens ik aankondig dat het tijd is om naar bed te gaan, heeft mijn dochtertje wel een uitvlucht klaar. Ofwel is ze nog niet moe, ofwel is ze bang. En altijd wil ze nog één extra verhaaltje voor het slapengaan. Het lukt me echt niet om haar op tijd te laten slapen. Wat kan ik doen als mijn peuter niet naar bed wil?

Er zijn heel wat peuters die protesteren als ze naar bed moeten. Logisch ook, want voor hen betekent het dat ze het even alleen, zonder ouders, moeten redden.

Hoewel er geen wondermiddel voor bestaat, geven we je graag een paar tips waarmee je kunt inspelen op getreuzel en avondlijk drama als je peuter niet naar bed wil.

Een vast slaapritueel

Wanneer willen kinderen absoluut niet slapen: als ze hun bedtijd niet zagen aankomen. Eerst waren ze nog leuk aan het spelen en nu liggen ze ineens in bed.

Voorbereide peuters gaan makkelijker slapen, daarom doet een slaapritueel wonderen. Zo is het namelijk duidelijk wat ze nog mogen verwachten voor ze in hun bedje belanden.

Wat dat ritueel juist inhoudt, is niet zo belangrijk. Zolang het voor je peuter maar herkenbaar blijft en niet te lang duurt. Waar het echt om draait: nog even de volle aandacht krijgen en samen de dag afronden. En hoe schattig die ‘puppyoogjes’ ook blinken, laat je er niet toe verleiden om telkens nog één verhaaltje te vertellen. Een halfuurtje zalige, rustgevende qualitytime is in principe voldoende.

Een voorbeeld van zo’n slaapritueel: tandenpoetsen, pyjama aan, verhaaltje lezen, liedje zingen, knuffelbeer onderstoppen, een laatste nachtzoen en daarna … oogjes dicht en naar dromenland.

LEES OOK > Een slaapritueel bij je baby: wanneer start je ermee?

Op tijd naar bed

Even belangrijk als het slaapritueel: het uur waarop kinderen in bed kruipen. Op een vast uur gaan slapen en opstaan zorgt voor een gezond leef- en slaapritme. Dankzij die routine krijgt hun lichaam bovendien automatisch het signaal dat het tijd is om te gaan slapen.

Probeer zo goed mogelijk in te spelen op de eerste signalen van vermoeidheid bij je peuter, zoals rode oogjes, geeuwen, in de ogen wrijven, naar een stil plekje kruipen en gaan liggen.

Drukte en schermpjes vermijden

Overactieve peuters vlot in slaap krijgen, is dikwijls onbegonnen werk. Vermijd daarom energieke spelletjes en wild gestoei vlak voor het slapengaan. Door de adrenaline blijven ze alleen maar langer wakker.

Ook het blauwachtige licht van tablets en smartphones werkt opwekkend. Zet die schermpjes dus uit ongeveer anderhalf uur voor je kind naar bed moet.

LEES OOK > Hoe weet ik of mijn kind voldoende slaapt?

Rustig momentje

Als kindjes eerst wat kunnen afkoelen, kruipen ze veel vlotter hun bed in. Probeer rust en stilte vooral niet te zien als tijdverspilling, maar als een gelegenheid om de chaos even te negeren.

Onthoud dat iedereen, groot of klein, de dag graag in kalmte afsluit en dat we allemaal een rustmoment nodig hebben voor het slapengaan.

Samen gezellig in een boekje kijken, een dromerige tekening maken, rustig het speelgoed opruimen of misschien zelfs wat yoga. Kalme activiteiten die je energieke peuter hopelijk veranderen in een ontspannen kindje dat helemaal klaar is om te slapen. Perfect ook voor jou om de stress van de dag achter je te laten.

Nachtlampje

Nogal wat peuters vinden het lastig om alleen achter te blijven in het donker. Het kan dan helpen om een nachtlampje te laten branden of de deur open te zetten.

Blijf misschien nog wat rommelen of neuriën in de buurt van de slaapkamer, zo weet je kindje dat je nog in de buurt bent.

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 29/04/2022, laatste update op: 06/06/2024

Tags: