Mijn zoontje van 5 jaar heeft het heel moeilijk met in zijn eigen bed slapen. We hebben al van alles geprobeerd bij het slapen gaan: bij hem blijven, kordaat weggaan, hem even bij ons in bed nemen en weer terugleggen… Niets werkt echt. Wat kan ik nog meer doen om hem zelfstandig te leren slapen?

De meeste kinderen hebben wel eens een periode moeite met slapen. Jonge kinderen vinden het prettig om bij een ouder te slapen. Ze hebben meer behoefte aan sociaal contact dan aan privacy.

Er is opvoedkundig niets verkeerd mee om je kind bij jou te laten slapen, maar dan heb je zelf misschien onvoldoende nachtrust. Dan kan hij uiteraard beter in zijn eigen bed slapen.

LEES OOK > Mama Rien getuigt: ‘Samen slapen, elk bij een kind’

In eigen bed slapen: zo lukt het (mettertijd)

Een vaste slaapplaats en bedtijd en een slaapritueel maken van slapen iets positiefs voor het kindje. Voorspelbaarheid geeft je kind ook rust. Als je elke avond dezelfde zaken herhaalt, dan herkennen de hersenen die signalen, en wordt het lichaam op slaapstand gezet.

Bespreek op een rustig moment overdag met je kind hoe jij het ziet. Laat voelen dat je merkt dat hij het moeilijk heeft om in bed te blijven, en bevestig dat jullie samen zullen zoeken naar wat werkt.

Vertel hem waarom het ook voor jou belangrijk is om goed te kunnen slapen, en bespreek samen hoe de avond vanaf nu zal verlopen. Dat kan ook via een rollenspel, waarin je kind de hoofdrol heeft.

Voorspelbaarheid geeft je kind rust. Als je elke avond dezelfde zaken herhaalt, dan herkennen de hersenen die signalen, en wordt het lichaam op slaapstand gezet.

Leg uit wat jij zal doen als hij in bed ligt. Bijvoorbeeld dat je niet meer tegen hem zal praten na de knuffel en kus, dat je nog wat op de gang zal rommelen en na tien minuten nog eens komt kijken.

Je toont zo dat je liefdevol aanwezig bent, en je geeft tegelijk je grenzen aan.

Ga niet boos de kamer uit als het niet meteen lukt, sluit positief af. En hou vol: gedrag dat al een tijdje bestaat, is niet van de ene dag op de andere afgeleerd. Maar als je doorzet, leer je je kind mettertijd wel in zijn eigen bed slapen.

LEES OOK > De tropenjaren: hoe overleef je ze?

Deze vraag werd beantwoord door Karolien Van der Linden, freelancer bij het VCOK (Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang) en bij Saffloer.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 08/04/2022