Lieve Jutta,

Ik weet heel zeker dat ik zo’n jaar geleden schreef dat ik niet zat te wachten op de periode tussen zes en achttien maanden. Omdat er dan zovéél is waarmee je rekening moet houden: dutjes, groente- en fruitprakjes, wakkertijden en een verzorgingstas die je overal mee naartoe sleurt. Alle ouders van jonge kinderen kunnen beamen dat die leeftijd best wat planning vergt.

Aan de start van die periode, een jaar geleden, keek ik er echt tegenaan om die fase nog eens door te maken. Natuurlijk vind ik mijn kindjes altijd lief en uiteraard verdienen ze de beste zorg. Maar dat geregel … Tja, dat is niet zo aan mij besteed.

LEES OOK > De inhoud van een verzorgingstas: wat moet daar nu allemaal in?

Heimwee naar de babytijd

Dagboek Jutta: over heimwee naar de babytijd

Nu je achttien maanden wordt, heb ik – wie had dat ooit gedacht? – toch wat heimwee naar de babytijd, naar mijn knuffelige baby waarmee ik ’s nachts het bed deelde.

‘Ik heb toch wat heimwee naar de babytijd, naar mijn knuffelige baby’

Dat is typisch aan mama zijn, nee? Vooruitkijken en verlangen naar wat komt, en tegelijkertijd missen en willen herbeleven wat voorbij is. Gelukkig maak ik heel veel foto’s, zo probeer ik tussendoor de tijd te vangen.

Unieke persoontje

Je wordt stilaan meer en meer het unieke persoontje dat al die tijd verscholen zat onder babygeluidjes en kleine bewegingen. Deze week bedacht ik me dat je zusje net zo oud was als jij nu toen we ontdekten dat jij onderweg was.

En eerlijk? Ik krijg mijn hoofd er maar niet rond: je zus leek toen al zo groot terwijl jij voor mij nu nog steeds zo klein bent. Ik weet natuurlijk dat je geen baby meer bent, dat zegt iedereen me vaak genoeg, maar ik zie echt nog geen kleuter in wording. Of wil ik dat gewoon niet zien?

Misschien wil mijn hart nog niet zien wat mijn hoofd al lang weet: over exact één jaar zullen wij je eerste boekentasje en eerste brooddoosje kopen. Als ik die pauzeknop ergens nog wil vinden, zal ik me moeten haasten, want jij raast door. En hoe!

LEES OOK > Zo kies je de ideale boekentas voor kleuters

Liefs,

Mama Annelies

(Geel, augustus & september 2021)

Over Annelies

Annelies is leerkracht en mama van Ellie en Jutta. Voor ‘Brieven aan Jonge Ouders’ schrijft ze elke maand een dagboek over Jutta. Die dagboeken kan je hier allemaal terugvinden. Volg Annelies ook via Instagram of via haar blog.

Foto’s: Studio Laurein

Dit dagboek is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 29/04/2022, laatste update op: 28/07/2022

Tags: ,