Bijna 80 procent van de mama’s in ons land begint aan borstvoeding. Het aantal kindjes dat na 3 maanden nog borstvoeding krijgt is minder dan de helft: 34 procent krijgt enkel borstvoeding en bijna 15 procent krijgt een combinatie van moedermelk en poedermelk.

Er zijn uiteenlopende redenen waarom vrouwen zo snel stoppen met (exclusief) borstvoeding geven. Dat is uiteraard een eigen keuze. Toch hebben sommige mama’s achteraf veel spijt dat ze niet hebben verder gedaan of geen hulp hebben ingeroepen. Langer borstvoeding geven wordt gemakkelijker als je dit weet:

Borstvoeding is een leerproces

Borstvoeding is natuurlijk, en dus wordt er ook gedacht dat borstvoeden ‘natuurlijk’ is en ‘vanzelf’ verloopt. Dat is zeker niet voor iedereen zo. Integendeel: borstvoeding is een leerproces, voor jou én voor je kindje. Je baby moet ‘juist’ leren aanhappen bijvoorbeeld. Jij als mama moet leren de baby in een goede houding vast te houden en tegelijk wennen aan de sensatie van borstvoeding, wat in het begin voor sommigen pijnlijk kan zijn.

LEES OOK > 8 dingen die nodig zijn om borstvoeding te doen slagen

De eerste dagen zijn cruciaal

De eerste dagen zijn cruciaal om de borstvoeding goed op gang te brengen. Dit doe je om de borstvoeding op gang te brengen:

– zoveel mogelijk huid op huid-contact

– eerste drink(poging) zo snel mogelijk na de geboorte

– de borst bovenhalen bij elk hongersignaal of elke kik

– slaperige baby’s wakker maken om te voeden (yes, really). Dit kan bijvoorbeeld door te ontkleden, de voetjes stimuleren of de kin te kietelen.

– minstens 8 keer per dag voeden

Proberen, proberen, proberen: zo zal je het leren

Zoals alle vaardigheden moet er flink geoefend worden om borstvoeding onder de knie te krijgen. En dan bedoelen we niet twee of drie dagen, maar eerder twee of drie weken. Probeer verschillende houdingen uit: de klassieke ‘madonna’-houding is niet voor iedereen de beste. Gun jezelf en je baby de tijd om het te leren. Na een tijdje gaat het als vanzelf.

Professionele begeleiding is geen luxe

Door de populariteit van kunstvoeding in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw, heeft een groot deel van de vrouwen geen ervaring met en kennis over borstvoeding. Dit leidt soms tot fout advies en soms tot regelrecht onbegrip als je het toch probeert. Een deel van de kersverse mama’s begint er zelfs niet aan, net omdat het in hun omgeving niet als optie wordt gezien.

Professionele begeleiding bij borstvoeding is dan ook noodzakelijk, bijvoorbeeld door een lactatiekundige en/of vroedvrouw. Je kan als mama ook contact opnemen met een borstvoedingsorganisatie zoals La Leche League Vlaanderen.

LEES OOK > Mama zijn: 5 verschillen tussen voornemen en realiteit

Vertrouwen

In deze tijden van meetbaarheid en beschikbaarheid, zijn we natuurlijk gewend controle te hebben over alles. Bij borstvoeding heb je géén controle over hoeveel je baby eet. Dat is ook niet nodig: als die voldoende bijkomt en plast, is het goed. Regelmatige opvolging door een vroedvrouw, kan je van deze onzekerheid verlossen.

Komt je kindje toch (te) traag bij? Overleg dan met je vroedvrouw en lactatiekundige hoe je dit kan boosten. Bijvoorbeeld door extra aan te leggen, je baby meer te stimuleren tot drinken of te kolven om productie te verhogen.

Hulp

Borstvoeding is een full-time job. Over de rest zou je de eerste weken geen zorgen mogen hebben. Schakel dan ook hulp in voor het huishouden en de andere kinderen via familie of kraamhulp. En je partner, natuurlijk.

LEES OOK > Hoe kan je (als) partner helpen bij de borstvoeding

Zorg voor jezelf is cruciaal

Zonder jou is er geen borstvoeding, punt. Voor jezelf (laten) zorgen, is dan ook cruciaal, zeker in het begin. Voldoende water en borstvoedingsthee drinken, gezond en genoeg eten en slapen. Slaap als de baby slaapt is zelden praktisch, maar wél de moeite waard. Of ten minste lang blijven liggen ’s ochtends, als dat kan. En overdag veel rusten: sommige baby’s liggen lang aan de borst. Maak van deze sessies ook rustmomenten voor jezelf, met een serie of een (online) boek bij de hand.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 20/09/2019, laatste update op: 04/02/2022

Tags: ,