‘Komen eten!’ Zodra je baby een jaar is, kan je dit al eens roepen. Vanaf dan kan je baby namelijk mee-eten met de grote mensen. Of beter gezegd: vanaf het moment dat je baby een jaar is, kan hij of zij alle gezonde producten eten die volwassenen ook eten.
Mag je baby gewoon alles mee-eten?
Het begrip ‘eten wat de pot schaft’ neem je echter best wel met – welja – een korreltje zout. Voor zo’n kleintje moet je namelijk wel zuinig zijn met suiker, zout en kruiden. Wees ook nog voorzichtig met volkorenproducten.
Je peuter mag dan weer wel wat gezond vet in het eten hebben, aangezien voor kleine kinderen vet een essentiële voedingsstof is waaruit ze energie en vitamine D halen.
Denk daarbij niet meteen aan ongezonde snacks, maar aan volle melk, olie, margarine of vette vis.
LEES OOK > Hoe stel je een bordje met gezonde voeding samen voor je baby?
Hoofdmaaltijden en tussendoortjes
Volwassenen eten drie maaltijden per dag, dus wanneer je kleintje mee eet, geldt voor hem of haar dezelfde regel. Afhankelijk van jullie gewoontes kan er ’s morgens en ’s middags een boterham gegeten worden, om ’s avonds van een warme maaltijd te smullen.
In de loop van de dag is er dan nog plaats voor twee tot vier tussendoortjes. Probeer dagelijks een portie fruit en groenten aan te bieden, alsook producten rijk aan koolhydraten zoals brood, rijst, pasta of aardappels.
Water blijft het beste drankje, thee of melk kan ook, maar suikerdrankjes vermijd je beter.
De melk(weg)
Omwille van de nodige ijzer-, eiwit- en vitamine D-opname, is het aangewezen om kinderen een aangepaste melkvoeding te geven tot de leeftijd van 3 jaar.
Kunstvoeding begint met startvoeding, na 6 maanden wordt overgeschakeld op opvolgvoeding in combinatie met vaste voeding, om tussen 12 en 18 maanden met groeimelk verder te gaan. In vergelijking met koemelk bevat die meer mineralen, vitaminen en essentiële vetzuren.
Het is ook perfect mogelijk om vaste voeding te combineren met borstvoeding. Hoeveel je kindje naast zijn dagelijks menu nog zal drinken van de borst, is afhankelijk van de hoeveelheid en het soort vaste voeding dat op dat menu staat. Als je op vraag voedt, zit het meestal wel goed.
Wil je toch overschakelen naar koemelk of een ander soort melk, of twijfel je of je kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt? Overleg dan even met je arts of het consultatiebureau.
LEES OOK > Eerste keer logeren: tips voor jou en je baby
Tips als je baby gaat mee-eten
Hebben jullie een extra mondje en paar extra handen aan tafel? Dan kunnen deze tips handig zijn.
- Je kindje kan rond de leeftijd van 7 maanden met zijn vingers beginnen eten. Een stukje fruit, wat bloemkool of een stukje kip zal snel verdwijnen! Door het eten zelf binnen te steken, worden de fysieke en mentale vaardigheden gestimuleerd en krijgt je kindje zelfvertrouwen én plezier in het eten. Beschouw het als spelenderwijs kennismaken met eten. Zodra je kindje echt mee-eet, is het belangrijk om het verder te laten oefenen, zodat hij of zij behendig kan worden in het zelfstandig eten. Wordt dat een kliederboel? Ja. Is dat erg? Eigenlijk niet, toch?
- Weet je niet goed hoe je de nodige vetten aangeboden krijgt? Besmeer dan de boterham bijvoorbeeld met margarine, geef een stukje avocado als tussendoortje of zet vette vis op het menu. Je kan ook gebruik maken van vloeibare bak- en braadproducten.
- Door samen te eten kan je erop toezien dat je kindje voldoende eet en kan je helpen als dat nodig is. Stimuleer je kindje door complimentjes te geven en hem of haar aan te moedigen. Als dat eetmoment een gezellig moment is, wordt het voor je kindje een leuke ervaring. Maar forceer je kindje niet om meer te eten dan hij zelf aangeeft. Jij kiest wat de pot schaft, je kindje kiest hoeveel hij of zij ervan eet.
- Rond de leeftijd van 2 jaar kan de afkeer voor nieuwe voeding groot worden. Panikeer niet wanneer je kind plots geen alleseter (meer) blijkt te zijn. Sommige dingen zullen beter in de smaak vallen dan andere en er is tijd voor nodig om te wennen aan nieuwe smaken. Tip: laat je kindje meekijken bij het klaarmaken van eten, zo breng je ‘m in de verleiding om te proeven.
- Het is belangrijk dat je kindje opgroeit met én weet wat gezonde voeding is. Als ouders speel je hierin een grote rol en je kan heel makkelijk het goede voorbeeld geven. Genieten jullie van gezonde voeding en tonen jullie dat? Dan kan je kleintje die gewoonte overnemen.
Nog meer lezen over wat er op het menu staat van je eenjarige? Ga dan zeker een kijkje nemen bij Kind & Gezin.
LEES OOK > Help, mijn baby verslikt zich!
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 26/11/2020, laatste update op: 26/09/2023Tags: babyvoeding, borstvoeding