‘Wasbare luiers, doe jij dat er ook nog bij, naast al de rest?’ Die opmerking krijgt mama Lies vaak te horen. Het klinkt natuurlijk mooi, maar hoe haalbaar is het voor jonge ouders, die de handen al meer dan vol hebben? Is het die extra berg (vieze) was waard? En de investering?

Voor Lies in elk geval wel. Zo draagt ze haar steentje bij voor het klimaat. En een wasje meer of min? Dat maakt het verschil niet op al die extra was die een baby met zich meebrengt, vindt ze. Of we wasbare luiers nog eens in de schijnwerpers konden zetten, vroeg ze, om op te helderen dat het heus niet zo’n big deal is.

En daar konden we ons zeker in vinden. Daarom dit artikel met onze 8 vragen en antwoorden over wasbare luiers, waarvoor we ten rade gingen bij Nele van SmartAss.

1. Mijn kindje is er al even. Kan ik nog overschakelen op wasbare luiers?

Absoluut! Overschakelen op wasbare luiers is makkelijker dan je denkt. Het verschonen is niet veel anders dan bij een wegwerpluier. En de wasmachine doet de rest. Je kindje zal er weinig van merken. Wasbare luiers zijn waterdicht en comfortabel om te dragen. Ze sluiten mooi aan op het lijfje van je baby en bevatten geen chemicaliën. Je kunt ze makkelijk uittesten met een proefpakket, of door de luiers de eerste keer te huren.

Wist je dat … een kind gemiddeld meer dan 6000 luiers draagt voordat het zindelijk wordt?! Tijdens de hele luierperiode zorgen de wegwerpluiers van één kindje voor 1000 tot 1500 kg afval. Dat is maar liefst één grote vuilzak restafval per week!

Ook al je pas later begint met wasbare luiers, spaar je dus geld uit en verklein je je afvalberg immens. Je kunt wasbare luiers en wegwerpluiers ook afwisselend gebruiken. Geef je kind bijvoorbeeld ’s nachts een wegwerpluier en overdag wasbare luiers. Of je kiest voor wegwerp als je op uitstap of op reis gaat.

Als je vanaf het prille begin van het bestaan van je baby al wasbaar gebruikt, start je misschien met wasbare newborn luiertjes. Begin je pas later? Dan kan je direct kiezen voor een model dat in maat verstelbaar is. Zulke luiers passen van gemiddeld 4 tot 15 kilo, waardoor je ze kunt gebruiken vanaf je kindje 1 à 2 maanden is tot het zindelijk is.

Ben je niet zeker of je voltijds met wasbare luiers aan de slag wilt? Overweeg je wasbare luiers, maar niet de hele tijd? Met deze handige Calculator tool reken je snel en makkelijk uit hoeveel je bespaart – op je portemonnee én op het milieu.

LEES OOK > De babyuitzet: wat heb je nodig, en wat niet?

2. Wat doe je met de stoelgang?

In een wasbare luier leg je doorgaans een handig (biologisch afbreekbaar) inlegvelletje. Dat vangt de ontlasting op. De stoelgang bij een wasbare luier gaat gewoon in het toilet of in de vuilnisbak. Zo komt er geen ‘vaste kost’ in je wasmachine.

Een inlegvel is trouwens nog niet nodig zolang je kindje enkel borstvoeding krijgt. De ontlasting is dan zodanig dun dat die in de wasmachine gewoon wegspoelt. Inlegvelletjes die enkel nat zijn, kunnen samen met de luier de was in.

En … wat met spuitluiers? Goed nieuws op dat front: als je kindje diarree heeft kan het goedje – net zoals bij een wegwerpluier – wel onder de luier uitkomen. Maar wasbare luiers beschermen beter tegen lekkage dan wegwerpluiers, omdat het voorbij maar liefst twee elastieken moet (van de luier en van het overbroekje).

Smerige luiers hoeven trouwens niet in de week; alles spoelt gewoon weg in de koude voorwas. Zitten er nog vlekken op de luier na de was? Dat geeft niet, de luier is wel proper (als je de juiste wasroutine hanteert). En na een paar wasbeurten zijn ze verdwenen, zeker als je de luier in de zon laat drogen.

3. Met een baby in huis is er al zo veel was. Hoeveel extra machines moet ik rekenen per week?

Er valt niet aan te ontsnappen: als je voor wasbare luiers kiest, zal je de wasmachine vaker moeten laten draaien. Je doet gemiddeld 2 à 3 extra wasjes per week. Kies eerst een koude voorwas, en dan een hoofdwas op 60 graden. Het eco-programma is echt geen goed idee: dat verbruikt te weinig water om de luiers goed schoon te spoelen. Gebruik zeker ook een krachtig wasmiddel (zonder bleekmiddel).

Gebruikte luiers bewaar je gewoon in een vuilnisbak, bijvoorbeeld een pedaalemmer met een groot wasnet erin. Na telkens 2 tot 3 dagen haal je het wasnet met de luiers uit de wasmand, en steek je het in zijn geheel in de wasmachine. Je hoeft de luiers niet aan te raken of uit het wasnet te halen: alles komt vanzelf los in de wasmachine.

Wanneer je een goede wasroutine voor wasbare luiers hebt, zullen ze altijd schoon worden en is dit werkje op enkele minuten gebeurd. Wil je zien hoe eenvoudig het is, check dan zeker deze korte handige tutorial.

LEES OOK > Dagboek mama Nele: ‘Feest! Onze baby kruipt!

4. Hoe lang gaat zo’n luier mee?

Over het algemeen gaat een wasbare luier jaren mee. Als je verstandig kiest en en er een goede wasroutine op nahoudt, kun je een wasbare meegroeiluier dus gedurende de volledige luierperiode van een kindje blijven gebruiken, én voor broertjes en zusjes.

Hierop kun je letten om de levensduur van de luiers te verlengen:

  • Sluitingen met drukknoopjes zijn slijtvaster dan velcro-sluitingen.
  • Gebruik bij voorkeur een wasmiddel in poedervorm zonder parfum of bleekmiddelen. Gebruik geen vlekverwijderaars of wasverzachter. Dit kan namelijk een laagje op de luiers achterlaten waardoor ze minder gaan absorberen.
  • Hang de luiers aan een droogrek of droog ze op koude stand in de droger. De hitte van de droger kan namelijk de waterafstotende buitenlaag van een wasbare luier aantasten.

5. Is het ook financieel interessant als je ze maar voor één kindje gebruikt?

Om je een idee te geven: een hele luierperiode in wegwerpluiers kost je al snel per kindje zo’n 1000 tot 1400 euro voor een huismerk wegwerpluiers. Ga je voor een A-merk of een milieubewust merk, dan kan de kost oplopen tot 1800 tot 2600 euro. Daar moet je ook nog de afvalkost bij optellen, wat met 1500 kg afval per kindje al snel oploopt tot 100 grote vuilniszakken restafval.

Met wasbaar verluieren hangt het er een beetje vanaf voor welk merk en welk pakket je kiest. Maar je kunt tot zo’n 1800 euro besparen per luierperiode van één kindje. Alle waskosten, zoals water, energie en wasmiddel, zijn uiteraard meegenomen in die berekening. Zelfs met de fluctuerende energieprijzen blijven herbruikbare luiers renderen. Gebruik je ze voor meerdere kindjes, dan bespaar je natuurlijk nog veel meer.

Wist je dat veel steden in Vlaanderen bovendien een subsidie geven voor de aanschaf van herbruikbare luiers, of voor de huur ervan tijdens een proefperiode? Vaak is dit maar liefst meer dan 50% van de aanschafwaarde! Check dus zeker eens of jouw gemeente ook een premie aanbiedt.

Wil je nog goedkoper uitkomen? Kijk dan eens of je een pakketje tweedehands kunt aanschaffen. En eens je kindje zindelijk is, kun je nog bruikbare luiers zelf ook doorverkopen.

6. Hoe weet je welk systeem bij je kindje past?

Er zijn wasbare luiers in veel verschillende soorten. Ze kunnen van elkaar verschillen in:

  • Materiaal: Vroeger waren luiers standaard van katoen, maar tegenwoordig heb je ook nog zachtere en beter absorberende materialen zoals bamboe en hennep die bovendien ook veel duurzamer zijn.
  • Type: Er zijn veel verschillende merken, maar grosso modo vallen de soorten wasbare luiers onder te verdelen in ééndelige luiers (all-in-one/pocket) en tweedelige luiers met een voorgevormde luier waar een apart overbroekje overheen gaat.
  • Sluiting: Er bestaan luiers met lintjes om te knopen, met losse luierklemmetjes, met klittenband of drukknoopjes. Drukknoopjes zijn het populairst en ook de meest slijtvaste oplossing, maar het is ook een kwestie van smaak.
  • Stijl: Naast alle designvarianten kan je ook nog kiezen uit oneindig veel kleuren en printjes – vooral leuk voor zwemluiers!

Om te bepalen welk type luier jullie het fijnste vinden, kan je bij verschillende aanbieders een proefpakket kopen, of je kunt wasbare luiers en broekjes en ander toebehoren huren. Er worden ook (online) workshops rond gegeven. Heb je eenmaal een fijne luier gevonden? Dan kom je daar de hele luiertijd mee door.

LEES OOK > Een duurzame start voor je baby? Zo begin je eraan

7. Er bestaan nu ook hybride luiers. Is dat interessant?

Er is voorlopig één merk dat hybride luiers aanbiedt: Harmonie Hybrid van Pampers. Het is een wasbare luier met een wegwerpbare toplaag.  Vandaar de term ‘hybride’. Het model is geschikt voor kinderen tussen de drie en zestien kilo. Het is dus een meegroeiluier, en hij is makkelijk in gebruik.

Pampers claimt dat je met de Harmonie Hybrid luier tot twintig procent afval kunt reduceren, op voorwaarde dat je ze exclusief gebruikt in de luierfase en met dezelfde regelmaat als wegwerpluiers. Je bespaart dus zowat 300 kg afval. Dat is best wat, maar het is peanuts in vergelijking met de 1500 kg die je bespaart met wasbare luiers.

8. Is zo’n wasbare luier niet te dik? Beperkt dat de motorische ontwikkeling niet?

Wasbare luiers zijn doorgaans iets breder tussen de benen dan wegwerpluiers. Maar orthopedisch chirurgen en heupspecialisten bevestigen dat deze brede stand van de benen eigenlijk net heel goed is voor de heupontwikkeling. Door de brede wasbare luier worden de beentjes een beetje in de kikkerstand geduwd. Hierbij wordt de heupkop goed in de heupkom gedrukt, waardoor de heupen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Verrassend, hè?

De brede stand van de heupen heeft dus geen nadelige invloed op de motorische ontwikkeling. Kindjes die wasbare luiers dragen gaan even snel rollen, kruipen en lopen als hun leeftijdgenootjes in wegwerpluiers. Bovendien zijn moderne wasbare luiers ook een pak compacter en slanker dan de vorige generatie van wasbare luiers (zoals onze ouders deze kenden). De evolutie in wasbaar luierland is op dat vlak te vergelijken met die van satelliettelefoon naar smartphone.

Het is ook zo dat wasbare luiers niet uitzetten naarmate er vocht in komt. Dat is bij wegwerpluiers wel het geval. En stel jezelf ook de vraag: wat zou jij zelf graag aan willen? Een plastic onderbroek of eentje van stof?

Met dank aan Nele, die als prille mama ontdekte hoe moeilijk het was om een goeie wasbare luier te vinden. Ze nam het heft in eigen handen en stampte SmartAss uit de grond: een Belgisch, ecologisch en duurzaam merk van wasbare luiers.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 13/06/2023