Wat heb je na de bevalling absoluut nodig en wat is compleet overbodig? Omdat het je misschien gaat duizelen bij het zien van al die flitsende (en vaak dure) dingen voor de babyuitzet, zetten we de belangrijkste babybenodigdheden op een rijtje.
Babyoutfit
De meeste kleertjes beginnen bij maat 50, maar daar is je kindje snel uitgegroeid. Heb je een flinke baby van vier kilo of meer, dan zal hij of zij zelfs nooit in die kleinste maat passen. Koop dus niet te veel piepkleine spullen, hoe schattig ze er ook uitzien. Kies zoveel mogelijk voor natuurlijke stoffen en was kleertjes steeds voor je ze voor de eerste keer gebruikt.
- Enkele rompers
Er zijn rompers die je niet over het hoofd van je baby trekt maar voorlangs sluit, en heel wat ouders vinden die het makkelijkst, zeker in de kleine maatjes.
- Een paar pyjama’s
Die met voetjes zijn handig omdat je baby dan geen sokjes nodig heeft. Is je baby echter groter dan gemiddeld, dan koop je best pyjama’s zonder voetjes.
- Een mutsje en een jasje
LEES OOK > Geboortelijst: de 21 populairste items voor je kleine spruit
Badtijd
- Een badje en een badthermometer
Een heus badmeubel kan praktisch zijn, maar is niet echt nodig. Een doodgewoon badje dat je op het aanrecht of de tafel kan zetten, doet het ook prima. Je vult het badje best eerst met koud water en pas daarna met warm water. Controleer altijd secuur of het badwater niet te warm is, 37° C is ideaal.
- Een nagelschaartje en koortsthermometer
- Een verzorgingskussen (vaak is een extra exemplaar in de slaapkamer erg handig)
Zo’n kussen is verhoogd aan de zijkanten, heerlijk zacht en echt praktisch om je baby te verzorgen en aan te kleden. Leg het niet in de buurt van gevaarlijke toestellen of voorwerpen, laat je kindje er nooit alleen achter en zorg dat je alles bij de hand hebt. Hou tijdens de verzorging altijd één hand op je baby of leg het kussen op de grond.
Luiers
Je kunt kiezen voor wegwerpluiers of herbruikbare luiers. Wegwerpluiers zorgen voor meer afval, herbruikbare luiers voor meer vuile was. Aan jou om de twee af te wegen en de juiste keuze voor je gezin en je situatie te maken.
LEES OOK > Herbruikbare luiers: hoe gebruik je ze en wat zijn de voordelen?
Etenstijd
- Slabbetjes kun je altijd goed gebruiken: kies wel voor exemplaren met opvangbakjes
- Kies je voor borstvoeding? Dan heb je nodig: voedingsbeha’s en een aantal kompressen
- Wordt het kunstvoeding? Dan haal je het volgende in huis: glazen of BPA-vrije flessen en speentjes
Voor het eerste gebruik steriliseer je altijd alle flesjes en toebehoren. Daarna is het voldoende om alles grondig te reinigen met heet, stromend water en afwasmiddel.
LEES OOK > Babyfles: ga je voor glas, plastic of inox?
Bedtijd
- Bedje
De meeste baby’s liggen niet lang in een wiegje, dus dat kan je misschien lenen. Ook een co-sleeper kan je vaak tweedehands aanschaffen. Na een paar maanden is zo’n wiegje of co-sleeper te klein en moet je sowieso overschakelen naar een spijlenbedje.
Dingen zoals randbekleding, hoofdbeschermers of een dikke laag mousse rondom zijn niet veilig. Ze beperken de luchtcirculatie waardoor je kindje het benauwd kan krijgen en het risico op wiegendood groter wordt. Meer info over veilig slapen, lees je op kindengezin.be.
- Matras
De matras moet stevig zijn, ademend, voldoende dik en het bedje helemaal vullen (maximum 3 centimeter speling) zodat je kindje niet gekneld kan raken tussen het matras en de rand van het bedje. Een matrasbeschermer is zeker nuttig.
- Slaapzak
Een slaapzak is superhandig en veilig omdat je baby’tje zich dan niet op de buik kan draaien. Je hebt vierseizoenen slaapzakken, maar ook heel lichte slaapzakken in tetrastof. Je kindje kan zeker tot 2 jaar en vaak langer met een slaapzak slapen.
Tot je kindje één jaar is, gebruik je geen donsdekens: ze kunnen voor oververhitting zorgen of de ademhaling van je baby belemmeren. Hetzelfde geldt voor kussens: ze kunnen je kleintje verstikken. Tot de leeftijd van twee jaar slaapt je kindje dus zonder kussen.
LEES OOK > Een duurzame start voor je baby: zo begin je eraan
Speeltijd
- Box
- Kinderstoel
- Babyrelax (ook: wippertje)
Ga voor kwaliteit als je een relax koopt. Je kind moet met een rechte rug kunnen liggen (en later: zitten). Om je zoon of dochter zo goed mogelijk te ondersteunen, moet de rug van het zeteltje zo stevig en vlak mogelijk zijn. De gordel zorgt ervoor dat je kindje niet wegzakt in het wippertje, maar is ook belangrijk voor de veiligheid. Sluit het altijd, ook als je denkt dat je kindje gewoon blijft liggen.
Reistijd
- Draagbaar autostoeltje
Dit autozitje (ook: Maxi-Cosi) wordt tegen de rijrichting in de auto geplaatst en dat is de veiligste manier om je kindje mee te nemen. Bij een frontale botsing wordt het zitje tegen de rugleuning gedrukt en vormen rugleuning en zitje een veilige cocon rond je baby. Je kunt zo’n autostoeltje zowel achterin als voorin plaatsen, behalve als je daar een airbag hebt die je niet kunt uitschakelen. In dat geval plaats je het stoeltje achteraan, tegen de rijrichting in.
Omdat een Maxi-Cosi zo handig is, gebruiken heel wat ouders het zitje ook binnenshuis. Niet zo’n goed idee: een autostoeltje is geen relax, je baby heeft er niet genoeg bewegingsvrijheid en zit er dus best niet meer dan twee uur per dag in. Slapen doet je kindje in een draagdoek, een wieg of bedje, spelen gebeurt in de box of op een dekentje op de grond.
Wanneer je baby te groot of te zwaar wordt voor dit babyzitje, schakel je over op een autostoel die ook tegen de rijrichting op de achterbank geplaatst wordt. Zorg ervoor dat deze autostoel voldoet aan de nieuwste veiligheidsnormen.
LEES OOK > Je baby veilig in de autostoel: zo lang mogelijk tegen de rijrichting in
- Kinderwagen en/of draagzak of -doek
Voor korte afstanden of in de stad is een draagzak/doek of een kleine kinderwagen (waarmee je makkelijk de stoep op en af kan) een prima keuze. Voor langere (natuur)wandelingen op oneffen terrein kies je best een grotere kinderwagen met goede vering.
We horen heel veel mama’s en papa’s die ontzettend enthousiast zijn over draagdoeken. Let er wel op dat je een ergonomisch exemplaar in huis haalt en dat je bijvoorbeeld nu al oefent hoe je die correct knoopt en gebruikt. Zit je met vragen? Een adres: draagconsulenten.be.
LEES OOK > Kindjes dragen: de do’s & don’ts
Tips
- Op kindengezin.be kan je een handige checklist downloaden. Op hun site vind je ook belangrijke info over veiligheid. Je leest er aan welke voorwaarden je babyuitzet moet voldoen en hoe je zoveel mogelijk risico’s kunt uitsluiten.
- Koop niet te veel vooraf. Bij de geboorte krijg je van heel wat winkels bijzondere aanbiedingen of kortingsbonnen.
- Wanneer je een geschenkenlijst aanlegt, krijg je meestal minder nutteloze cadeaus. Familie en vrienden vinden het ook prettiger dat ze hun geld kunnen besteden aan iets wat je echt nodig hebt.
Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.
Gepubliceerd op: 22/03/2022, laatste update op: 25/03/2022