Je keek zo lang uit naar het moment dat je kind met dat loopwagentje zou stappen en nu staat dat ding stof te vergaren in een vergeten hoek. Hetzelfde met die babygym, de racebaan, het poppenhuis en andere dingen waar niet meer mee gespeeld wordt. Logisch dus dat je daar van af wilt om plaats te maken. Maar waar ga je met al dat speelgoed naartoe als je het – geheel terecht – niet zomaar in de vuilbak wil gooien?

(A)way to go

Wat doe je met al dat speelgoed? Gooi het alvast niet zomaar weg, je kunt er nog heel wat andere kindjes gelukkig mee maken.

Geef het cadeau

Is het speelgoed echt nog fonkelnieuw, of zit het zelfs nog in de verpakking? Wikkel er dan een leuk papiertje rond en geef het met een strik cadeau aan iemand anders. Iemand die er hopelijk wel mee speelt!

LEES OOK > Speeltijd: cadeautips die geen speelgoed zijn

Geef het weg

Is er al gespeeld met het speelgoed? Vraag dan aan de kinderopvang of kleuterschool of zij er iets mee kunnen doen. Zo kunnen er nog veel meer kindjes van genieten.

Verkoop het

Misschien staat jouw afdankertje wel op iemand anders zijn verlanglijstje.

Als het nog in goede staat is, kun je het online te koop aanbieden of offline op een rommelmarkt winkeltje spelen en zo een extra centje verdienen. Om weer nieuw speelgoed te kopen, of wat anders?

LEES OOK > Tweedehandskleren voor kinderen: waar kopen en verkopen?

Breng het naar de kringloopwinkel …

Gun je iemand anders dat koopje en wil je alles in één keer uit huis? Breng alles dan naar een kringloopwinkel in de buurt. Weetje: ook de Oxfam-winkels nemen spullen aan!

… of naar de spelotheek

Breng je je uitgespeelde speelgoed naar de spelotheek, dan kunnen een heleboel andere kinderen er nog van genieten. Verspreid over Vlaanderen zijn er een 80-tal van die uitleendiensten van speel- en leermateriaal.

LEES OOK > Teveel speelgoed = minder speelplezier

Schenk het aan een goed doel

Er zijn verschillende verenigingen die speelgoed inzamelen en doorgeven aan kinderen die het nodig hebben. Waarschijnlijk bestaan er bij jou in de buurt ook lokale initiatieven waar je mensen en kinderen blij kunt maken.

Vraag het na bij je lokale instanties of geef online even ‘speelgoed doneren’ in, gevolgd door je gemeente of provincie. Google wijst je verder de weg.

Check ook even of er in jouw stad of gemeente een ‘weggeefwinkel’ is, waar je spullen kan brengen én meenemen.

LEES OOK > Schuilt er een vrijwilliger in jou?

Moet je oud speelgoed blijven of gaan?

Twijfel je wat er nu wel of niet weg moet? Stel jezelf dan even deze vragen:

  • Is je kindje te groot geworden voor het speelgoed?
  • Is de interesse in het speelgoed verdwenen?
  • Heb je het dubbel?

Is het antwoord op een van deze vragen ‘ja’? Dan had jij – of tenminste dat speelgoed – al weg moeten zijn!

TIP Op deze kaart, samengesteld door opruimcoach Nele Colle, vind je heel wat initiatieven waar je met je spullen terechtkan.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 09/12/2020, laatste update op: 14/12/2021