Of het nu na die eerste verliefdheid is, na de seven year itch, ergens daartussen of daarna: het lijkt wel onvermijdelijk dat je als koppel ooit eens in een relatiedip belandt. En wat dan aangevangen?
Relatiedip?
Een relatie is leuk en spannend, tot het dat niet meer is en je plots in een dipje zit. En je zit daar dan misschien wel met z’n tweetjes, ideaal is het niet.
En wanneer is het juist zover? Hoe weet je dat dan? Klinisch psychologe en relatie- en systeemtherapeute Catherine Vanthemsche legt uit:
‘We zijn het gewoon om altijd maar verder te blijven doen, dus de eerste moeilijkheid bij zo’n dipje is toegeven aan jezelf dat je in die dip zit. Daarvoor moet je enigszins voeling hebben met jezelf en regelmatig de ruimte maken om jezelf de vraag stellen hoe het met je gaat.
Met het antwoord op die vraag kan je dan verder in gesprek gaan met jezelf. Ben je gestresseerd? Hoe komt dat dan? Door stress op het werk? Of omdat je voelt dat je thuis ook stress hebt en het daar niet goed gaat? Zodra je weet wat er juist speelt, is het belangrijk om dat te communiceren met je partner.’
LEES OOK > Praten met je partner: deze tips kunnen helpen
De buffer
De eerste stap is dus toegeven dat er een probleem is. Maar moet je dan direct panikeren? Of kan die dip een kleine hobbel in de weg zijn, eerder dan de aankondiging van het einde van je relatie?
‘Als de basis van jullie relatie breed en stevig genoeg is, kan je het waarschijnlijk wel aan om even wat minder connectie te hebben als koppel.
Maar als je voelt dat het de zoveelste keer is en als er al veel van die reserve van die brede en stevige basis gebruikt is, zit je sneller door die buffer.
Wanneer je merkt dat je steeds op geërgerde toon spreekt met elkaar en dat de kinderen jullie gedrag misschien zelfs spiegelen, is het tijd om even stil te staan en je af te vragen of dit effectief een hobbeltje is of dat er meer aan de hand is.
En dan nog hoeft dat geen blijvende ramp te zijn. Door vervolgens te praten met elkaar en je kwetsbaar op te stellen ten opzichte van elkaar, door de hand te reiken, kan je relatie zelfs sterker worden dan voordien.’
Communicatie
Volgens Vanthemsche zijn de gebruikelijke tips hier nuttig: breng kwalitatief tijd door met elkaar maar ook apart, zorg voor lichamelijk contact, blijf leuke dingen doen, vertrouw elkaar, … Er is vast geen tip die je nog niet gehoord hebt.
Daarom focust Vanthemsche graag op een ander belangrijk gegeven: communicatie.
‘Zodra je met jezelf in gesprek bent gegaan en beseft dat er sprake is van een dip, is het belangrijk om dat ook over te brengen naar je partner.
De manier waarop je dat doet, is heel belangrijk en kan bepalend zijn voor het verdere verloop van de situatie.’
Tips
- Verwittig je partner op voorhand dat je wilt praten, zodat die zich ook mentaal kan voorbereiden. Schrijf desnoods even op wat je wilt zeggen, zodat je de juiste woorden vindt.
- Creëer het juiste moment en de juiste context om het gesprek aan te gaan. Zorg dat jullie op een rustige plek zijn waar je ongestoord kan praten. Dat kan thuis zittend aan tafel zijn, of wandelend in een bos, als het maar werkt voor jullie.
- Probeer de situatie objectief te beschrijven en duidelijk te maken welke impact het op jou heeft, om daarna aan te geven wat je nodig hebt. Een voorbeeldje: zeg niet ‘jij bent er nooit voor mij’. Dat is een verwijt dat niet uitnodigt tot een gesprek. De kans is zelfs eerder groot dat het tot een conflict leidt. Zeg dat je begrijpt dat je partner tijd nodig heeft om te sporten of te werken of iets dergelijks, maar dat het ertoe leidt dat je je partner niet vaak ziet, dat je je partner mist en weinig verbinding voelt. Geef aan dat je het nodig hebt om een keer per week een avond voor jullie twee te hebben. Wanneer je spreekt in die ik-boodschap, kom je sneller tot een gesprek. Het is niet altijd de makkelijkste manier, maar het zal wel lonen.
- Andere kanalen van gesprek zijn heel oké als het niet meteen face to face lukt. Bijvoorbeeld via mail of sms, in een briefje of in een heen-en-weer boekje. Het belangrijkste is dat het gesprek lopende is.
- Zoek tijdig hulp als jullie voelen keer op keer op hetzelfde vast te rijden. Er bestaan veel goede relatietherapeuten die jullie kunnen bijstaan in deze moeilijke gesprekken. Therapie is soms een cadeau voor jezelf en je relatie, waarin je ruimte creëert om samen even stil te staan.’
LEES OOK > Waar vind je hulp bij relatieproblemen?
In ons dossier Even met twee vind je heel wat artikels met relatietips van experten en herkenbare verhalen van koppels. Neem zeker een kijkje!
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 11/03/2021, laatste update op: 16/08/2023