In elke relatie zijn er wel eens ergernissen. ‘Vaak gaat het om “eigen-aardigheden” van de ander waar een kwaliteit onder zit die ons op betere momenten net aantrekt’, zegt Luk Dewulf. ‘De kunst is je daar bewust van te zijn en elkaars talent te blijven zien en erkennen.’
Niks bijzonders
In de hectiek van het gezinsleven ontbreekt vaak de energie om naast de kinderen, het huishouden en het werk ook nog ‘iets leuks’ te doen.
Maar ook in je gewone omgang met elkaar, en in de dagelijkse huishoudelijke taken, kun je er heel wat energie en welbevinden uit halen als je je bewust bent van elkaars talenten.
Benut het verschil
‘Misschien is voor de een koken een corvee, terwijl de ander ervan geniet’, geeft Dewulf als voorbeeld. ‘Of misschien heeft de ene een hekel aan bellen naar een technicus voor een herstelling, of naar een klantendienst voor een verkeerd geleverd product.
Wat een verspilde energie als de ander – die voor zo’n telefoontje zijn hand niet omdraait – vol onbegrip moppert: “Heb je nu nog niet gebeld, het is toch maar een kleintje om de telefoon te nemen?”
Neem dat voor jouw rekening als het voor jou geen moeite is, en bekijk samen welke zaken je partner van jou kan overnemen.’
LEES OOK > Praten met je partner: deze tips kunnen helpen
Wat moet en wat kan
‘Te veel mensen willen per se hun normen opleggen aan de ander. “Wat ik belangrijk vind, moet jij ook belangrijk vinden. Wat ik goed kan, verwacht ik ook van jou.” Beseffen dat dat geen zin heeft, brengt je als koppel een hele stap vooruit.
Natuurlijk zullen er altijd dingen zijn die je niet graag doet en die toch moeten gebeuren. Geen talent hebben voor iets ontslaat je niet van je verantwoordelijkheid.
Financiën, aankopen, kleren voor de kinderen, huiswerkbegeleiding, onderhoud van huis en tuin … daar ben je samen verantwoordelijk voor, en dat kun je niet laten aanmodderen, talent of niet.’
Besteed bewust uit
‘Je kunt het zo proberen te organiseren dat je allebei zo veel mogelijk doet wat je graag doet, en de rest is even doorbijten. Zet externe hulp bij voorkeur in voor wat je niet graag doet.
‘Alles begint met je eigen talenten kennen’
Dat lijkt logisch, maar als je je niet bewust bent van je talenten en hun bijdrage voor je energiebalans besluit je misschien om een tuinman te nemen omdat je geen tijd hebt om de tuin bij te houden.
Maar als werken in de tuin je energie geeft en poetsen niet, kun je beter een poetshulp inschakelen. En zo zijn er tal van zaken die wellicht anders en beter verdeeld kunnen worden als je ze bekijkt vanuit beider talenten.’
Kikkers en prinsen
Wat is de link tussen talenten en ergernissen in een koppel? En hoe komt het dat wat ons aantrekt in de ander, ons ook het meest op de heupen kan werken?
Om het met een citaat uit het boek te zeggen: ‘De kikker wordt prins als je verliefd bent, maar na verloop van tijd kan de prins weer kikker worden.’ Hoe helpt het talentenverhaal om de prins(es) in de ander te blijven zien?
‘Iedereen heeft een unieke combinatie van talenten, dus ook twee mensen in een relatie’, zegt Luk Dewulf. ‘In de gemeenschappelijke talenten versta je elkaar. Je geniet samen van dezelfde dingen. Dat schept verbondenheid.’
LEES OOK > Valentijn na kinderen: ‘Waar is onze relatie gebleven?’
Buikdenken of wegen?
‘Maar het zijn vaak de aanvullende talenten die maken dat we tot iemand aangetrokken worden. Als je zelf een bezige bij bent, alsmaar bedrijvig, ben je blij dat je partner momentgenieter je af en toe zegt: “Genoeg gewerkt. Kom, we gaan naar zee.” Iets waar je uit jezelf nooit toe zou komen.
‘Ik krijg het op mijn heupen van het steeds terugkerende advies dat je in relaties vooral veel met elkaar moet praten’
Als je zelf een buikdenker bent, kijk je vol bewondering naar de weger die alles op een rijtje zet en van alle kanten bekijkt om dan met een weloverwogen beslissing te komen. En omgekeerd leert de weger van de buikdenker om niet eeuwig te blijven wikken en wegen en knopen door te hakken.
Je ziet in de beginfase van een relatie vooral de mooie kant van die talenten die je zelf niet of minder hebt. Je kijkt door de bril van de positieve illusie.’
Bezige bij versus momentgenieter
‘Onder druk of bij stress hebben we de neiging door te schieten in onze talenten. Dan wordt de bezige bij een kip zonder kop die iedereen zenuwachtig maakt. En dan ergert de momentgenieter zich: “Hou nu toch eens op met dat drukke gedoe, je maakt me horendol.”
Waarop de bezige bij: “Je ziet hoeveel werk ik heb, je zou ook eens de helpende hand kunnen toesteken in plaats van af te komen met een dag naar zee, terwijl hier nog zoveel te doen is.”
Stress of vermoeidheid maakt dat je gaat overdrijven in je talent én minder tolerant bent voor het anders-zijn van de ander. Het gevaar in een neerwaartse spiraal van ergernissen te komen loert om de hoek.’
Blijf nieuwsgierig
‘Het is belangrijk dat de bezige bij beseft: datgene waar ik me nu aan erger, brengt vijf dagen per week rust. En dat de momentgenieter weet: die irritante kip zonder kop is de partner die ik meestal bewonder om haar onuitputtelijke energie en alles wat ze doet.
Wees mild voor jezelf en elkaar, en blijf nieuwsgierig naar het talent onder wat je stoort. Vermijd in een energievretende resem kleine storingen terecht te komen. Of erger nog, in een vechtdynamiek waar er constant conflicten zijn.’
Voorkeurgedrag
Talenten uiten zich niet alleen in favoriete bezigheden, maar ook in voorkeurgedrag én in de manier waarop je graag praat (of niet). En ook dat kan in een relatie wrijving geven.
‘De een zegt rechttoe rechtaan waar het op staat; de ander moet het laten bezinken voor hij weet wat hij ervan vindt. Wat kan leiden tot: “Ik zit hier maar tegen jou te praten en jij zegt niets. Interesseert of raakt het je niet? Zeg toch wat jij ervan vindt.”
Terwijl de ander dat gewoon niet kan. En als die dan twee dagen later op het onderwerp wil terugkomen als hij of zij er wel aan toe is, krijgt die misschien de reactie “Daar moet je nu ook niet meer mee afkomen”.’
Praten is niet altijd wondermiddel
‘Ik krijg het op mijn heupen van het steeds terugkerende advies dat je in relaties vooral veel met elkaar moet praten. Niet iedereen heeft dat talent. Je zult altijd iemand hebben die het beter kan dan de ander.
Terwijl er ook andere manieren zijn om te tonen dat je rekening wil houden met de ander en hem graag ziet. Werk overnemen als de ander moe is of heeft laten blijken dat het soms te veel is, bijvoorbeeld.
En ook het lichamelijke: een knuffel, vrijen … is voor koppels een manier om verbondenheid te herstellen en ergernis op te lossen. Praten is niet het enige. En nogmaals: leg jouw talent niet op aan de ander.’
LEES OOK > Hoe maak je tijd voor elkaar met kleine kinderen in huis?
Kinderen leren kiezen voor talent
‘Alles begint met je eigen talenten kennen. Als je kinderen opvoedt met het besef van wat (hun) talenten zijn en hen aanmoedigt om ervoor te kiezen, krijg je een gezonde samenleving met mensen die in balans zijn. Die hard werken op een manier dat ze er gelukkig van worden omdat ze dicht bij hun talent blijven.’
Energiegevers
Dewulf geeft een iets andere invulling aan het begrip talent dan we gewoon zijn. We spreken van een talent als:
- Iets je moeiteloos afgaat en voldoening geeft.
- Je je niet bewust bent van de tijd.
- Het energie geeft en het welbevinden bevordert.
Als je iets goed kan maar je haalt er geen voldoening en energie uit, dan spreekt Dewulf van een competentie. De energiebalans is neutraal.
Naast talenten (energiegevers) en competenties (energie-neutraal) zijn er ook zaken die energie kosten.
Taakverdeling en met elkaar omgaan met aandacht voor de talenten helpen om als mens, als partner en als ouder goed in je vel te zitten.
Meer info
Luk Dewulf is auteur van het boek ‘Kiezen voor talent in de liefde’.
In ons dossier Even met twee vind je heel wat artikels met relatietips van experten en herkenbare verhalen van koppels. Neem zeker een kijkje!
Foto’s: Kristof Ghyselinck
Dit artikel verscheen in maart 2021 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.
Gepubliceerd op: 09/03/2021, laatste update op: 16/08/2023