Corona gooit dit jaar een stevige portie roet in het eten. Maar Sinterklaas vieren? Dat kan nog steeds. De goedheilig man laat zich niet zo makkelijk afschrikken.

Ook dit jaar toveren de lokale afdelingen van de Gezinsbond heel wat lekkers en leuks uit de jute zak. Er is zelfs een virtueel sint- en pietenspel. Benieuwd? We geven je een overzicht.

Hij komt, hij komt

Elk jaar organiseren de lokale afdelingen van de Gezinsbond allerlei sint-activiteiten. Dit jaar loopt het natuurlijk anders dan gewoonlijk, maar toch valt er nog heel wat te beleven.

‘Verschillende afdelingen hebben een coronaproof alternatief bedacht’, zegt Kurt Jacobs van de Gezinsbond. ‘Dat verloopt in de meeste gevallen volledig virtueel, met respect voor de coronarichtlijnen en de beperkte mogelijkheden van de gezinnen.’

Knotsgek sint- en pietenspel

Zo kun je in maar liefst 60 gemeenten het sint- en pietenspel meespelen. Helemaal coronaproof, en je speelt het gewoon in je eigen achtertuin. Raadsels oplossen, dingen zoeken of uitbeelden, gekke foto’s maken: je probeert het met je eigen gezin beter te doen dan de andere gezinnen uit de buurt.

Aan het virtuele paasspel namen dit voorjaar meer dan 1300 gezinnen deel. Het sint- en pietenspel wordt hopelijk een even groot succes.

Wil jij ook een gooi doen naar de titel van strafste Pietengezin van jouw gemeente? Op tijd inschrijven is dan de boodschap! Deelname kost maar een paar euro, en de opbrengst gaat naar een goed doel.

Met huifkar, paard of boot

Bij Sinterklaas op schoot zit er dit jaar niet in. Maar een zwaaibezoekje kan natuurlijk wel. In heel wat gemeenten komt de Sint dus ook dit jaar langs.

In Sint-Joris-Weert bijvoorbeeld. Daar trekt de Sint te paard door het dorp. In Denderwindeke komt de Sint zelfs in een huifkar cadeautjes uitdelen aan gezinnen die zich inschrijven. En in Tongerlo komt hij met de boot.

In Tremelo komt de Sint persoonlijk – en coronaproof – bij je aankloppen, en in Opveld trekken de pieten eropuit van deur tot deur. Ze brengen vast snoepgoed mee …

Merksem maakt er nog een groter feest van. Daar komt op 29 november een heus straattheater op de stoep.

Zoomen met de Sint

In andere gemeenten kun je Sinterklaas online groeten. In Hasselt, Oostmalle, Strijtem en Zelem ligt er na die virtuele ontmoeting zelfs wat lekkers voor je klaar.

Elders spreekt de Sint een videoboodschap in voor de kinderen, en in Brugge kun je ook het filmpje kijken van zijn bezoek aan de burgemeester.

LEES OOK > Redenen om naar buiten te gaan in donkere dagen

Gluurpieten spotten

Ooit al een sinterklaaswandeling gedaan? Dat kan dit jaar in Dilbeek/Itterbeek. Daar staat nog tot 6 december een parcours uitgestippeld. Ook in Kinrooi is er een wandelzoektocht voor sinterklaas.

Ken je trouwens de gluurpieten al? Die staan, net zoals de beren in het voorjaar, in heel wat huizen door de ramen te gluren. Probeer ze allemaal te vinden, en vergeet je afstreepkaart niet mee te nemen op je tocht!

Leuke tekeningen om in te kleuren

Overal gebeurt er wel iets om Sinterklaas te vieren, maar daarom niet per se op 6 december. Een overzicht van de activiteiten vind je op onze website.

Check zeker ook hoe ze bij jouw plaatselijke afdeling van de Gezinsbond Sinterklaas vieren, en of je je moet inschrijven. Zo ben je zeker dat je niks leuks of lekkers mist. En vergeet niet om je tekeningen te maken voor Sint en piet! We hebben een leuke voor peuters en kleuters en eentje voor iets oudere kindjes om in te kleuren.

Meer artikels over je gezinsleven tijdens de coronacrisis kan je hier terugvinden.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Om lid te worden van de Gezinsbond klik je hier.

Gepubliceerd op: 20/11/2020, laatste update op: 07/12/2020

Tags: , , ,