Pannen, borden, bestek, brooddozen, drinkflessen… Een keuken bulkt van de attributen die het leven makkelijker maken. Maar stond je al eens stil bij het materiaal waarvan ze gemaakt zijn? Doen!

Veilig keukenmateriaal, het lijkt een evidentie. En toch de stoffen gebruikt in onze keukentools niet altijd even goed voor onze gezondheid. Bepaalde chemicaliën die gebruikt worden voor de productie van onder andere plastic en anti-kleefpannen, kunnen een gevaar beteken voor de gezondheid.

We hebben het dan over hormoonverstorende stoffen: vernuftige chemicaliën die onze natuurlijke hormoonhuishouding in de war sturen en zo op lange termijn je gezondheid kunnen schaden. Dat je deze stoffen het best vermijdt, spreekt voor zich. Met deze eenvoudige tips hou je het veilig in de keuken.

Liever geen plastic

Dat alle plastic bewaardozen slecht zijn, hoor je ons niet zeggen. De ene plasticsoort is de andere niet. Vooral over het gebruik van bisfenol A (BPA) in plastics maken wetenschappers zich zorgen. BPA is een gekende hormoonverstoorder die onder andere aan borst- en prostaatkanker, diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten gelinkt wordt. En toch blijft BPA een populaire grondstof in de industrie.

Voor de productie van babyflesjes geldt intussen een verbod, maar voor tafelbestek, microgolfpotjes voor de microgolf, drinkflessen en andere producten uit harde plastic blijft bisfenol A erg ‘geliefd’.

Hoe maak je als consument het onderscheid tussen schadelijke en minder schadelijke plasticsoorten? Eerlijk is eerlijk: moeilijk. BPA-vrije plastic is een begin, maar evengoed kunnen er nog andere schadelijke stoffen in zitten. Kies dus liever voor glazen potjes, of bewaardozen uit roestvrijstaal. Zo zit je altijd goed.

Eerst een wasje

Een nieuwe slakom, bestekset of brooddoos voor de kinderen? Vooraleer je ze voor het eerst gebruikt, trakteer je ze best even op een sopje. Zo spoel je alvast oppervlakkige restanten van de gebruikte chemische stoffen tijdens het productieproces weg. Die heb je immers liever niet in je mond, toch?

> Dat geldt ook voor schoonmaakmiddelen!

Microgolfmanagement

Een druk gezinsleven vraagt om snelle oplossingen. De microgolfoven is in heel wat huishoudens dan ook een trouwe bondgenoot. Toch sta je best even stil bij de werking ervan. De krachtige elektromagnetische straling werkt immers niet enkel op je voeding in, ook de verpakking wordt eraan blootgesteld. Volgens wetenschappers kunnen chemische stoffen in plastic – zoals BPA – tijdens het verhittingsproces gaan lekken en zo in je voeding terechtkomen.

Let er dus op dat het potje dat je in de microgolf schuift bestand is tegen deze hoge temperaturen. Warm je voeding liefst op in een glazen bakje of porselein. Ook met bereide maaltijden wees je het best voorzichtig. Schep je ze in een glazen container, dan zit je sowieso goed.

Opgepast met pannen

Handig, zo’n pan met antikleeflaag. Toch maken wetenschappers zich zorgen over de veiligheid ervan.

Bij hoge temperaturen zou de populaire teflonlaag toxische stoffen los kunnen laten en zo belangrijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Tegenwoordig hebben heel wat teflonpannen een temperatuursensor die de ideale baktemperatuur aangeeft. Hou daar rekening mee en laat de pan niet roken.

Is de antikleeflaag van de pan beschadigd? Dan heeft ze haar beste tijd gehad. Weg ermee, je wil immers geen brokjes teflon in je maaltijd. Naast teflon bestaat er tegenwoordig nog een andere antikleeflaag: thermolon. Dat materiaal is veiliger en duurzamer dan teflon.

> LEES OOK hoe je de kans op hormoonverstoorders uit voeding vermindert

TIP voor zwangere vrouwen: onze brochure over hormoonverstoorders. Je kan ook een lezing bijwonen met een huiskamersessie over hormoonverstoorders (ism De Bakermat).

Het dossier hormoonverstoorders kwam tot stand met de gewaardeerde financiële en inhoudelijke steun van BV OECO. Het doel van dit dossier is mensen in te lichten over de gevaren van hormoonverstoorders en tips aan te reiken om de blootstelling te verminderen.
De Gezinsbond is een voorstander van een veilige omgeving voor iedereen en kinderen in het bijzonder. Daarom pleiten we voor het hanteren van een kindnorm wat betreft de toegelaten stoffen in consumentenproducten: alle producten moeten veilig zijn voor de gezondheid van kinderen. Want wat veilig is voor kinderen, is veilig voor iedereen. Help ons deze kindnorm te verdedigen en word lid
Gepubliceerd op: 02/11/2018, laatste update op: 08/11/2021