Een vroeggeboorte is een zware beproeving, voor het kindje en voor de ouders. En daar komt nog bovenop dat je als ouder af te rekenen krijgt met een aantal hardnekkige misverstanden rond premature kindjes.

Dat merkten ook Tom en Sofie, die anderhalf jaar geleden hun premature dochter Rosalie verwelkomden. Ze ruimen voor ons met plezier een paar van die misverstanden uit de weg.

Misverstand 1: Als het kindje maar bijkomt, dan gaat het goed

‘Mensen vroegen ons vaak of Rosalie goed bijkwam. En ja, dat je kindje meer gaat wegen is belangrijk voor de overlevingskansen.

Maar nóg belangrijker zijn minder zichtbare zaken, zoals: hoe goed groeien en werken de hersenen, hoe rijp zijn de longen en hoe sterk is het immuniteitssysteem?’

Misverstand 2: Ze kunnen zoveel in het ziekenhuis, alles komt goed

‘Niet alles komt altijd goed, niet elke behandeling is zonder risico. Zuurstof bijgeven aan een extreem prematuur kindje kan de oogontwikkeling bijvoorbeeld schaden. En veel extreme prematuren krijgen tijdens de eerste dagen hersenbloedingen.

Gelukkig hebben Rosalies ogen geen schade ondervonden en heeft ze geen hersenbloeding gekregen. Maar als ouder weet je: hoe goed ze in het ziekenhuis ook hun best doen, er zijn geen garanties.’

LEES OOK > Couveusekindje: wanneer je baby prematuur geboren wordt

Misverstand 3: Terwijl de baby in het ziekenhuis ligt, kunnen de ouders uitrusten

‘Rust is een van de vele dingen die je op dat moment absoluut mist. De helft van je leven speelt zich af in het ziekenhuis, waar de medische protocollen bepalen wat wanneer mogelijk is.

Kom je thuis na het werk of het ziekenhuis, dan wacht ook daar nog een ellenlang to-dolijst. Zelfs in het weekend hadden we geen tijd of energie voor ontspanning.

En wat ’s nachts betreft: om de twee uur moedermelk afkolven, is ook niet bepaald rustgevend. Terwijl onze wereld mega klein werd, waren we allebei uitgeput.’

Misverstand 4: We kunnen de ouders best met rust laten

‘Sommige mensen zeiden effectief: ‘We laten jullie met rust.’ Tja, veel mensen hebben schrik en blijven weg, hoewel er veel is dat je kan doen. Echt doen.

Het probleem kan je inderdaad niet oplossen, maar je kunt wel op praktisch vlak een handje helpen. Bijvoorbeeld met de andere kinderen, het eten of het huishouden.’

LEES OOK > Hulp vragen is geen schande

Misverstand 5: Eens je kindje naar huis mag, ben je gerust

‘Was het maar waar! Natuurlijk waren we heel blij toen Rosalie naar huis mocht, maar het maakte ons ook bezorgd.

Bij onze zonen dachten we: kinderen ontwikkelen elk op hun eigen tempo en ze kunnen sowieso tegen een stootje. Met Rosalie gaan we toch sneller naar de kinderarts omdat we weten dat haar immuniteitssysteem minder robuust is.

We houden ook nauw in de gaten wanneer ze wat zou moeten kunnen. Want mochten er moeilijkheden bij haar ontwikkeling opduiken, dan willen we er zo vroeg mogelijk bij zijn om haar te ondersteunen.

Er zijn ook zaken die pas naar boven kunnen komen als ze naar school gaat, zoals leer- of concentratiestoornissen. We zijn blij dat het nu zo goed met onze dochter gaat, maar we blijven tegelijk ontzettend alert.’

Zo. Van die 5 misverstanden rond premature kindjes zijn we alvast verlost. Lees ook de andere artikels in ons Goedgezind-dossier over premature kindjes.

Gecorrigeerde leeftijd

Als je kindje prematuur geboren is, kan het pijnlijk zijn om onze ‘Brieven aan Jonge Ouders’ in de bus te krijgen.

Wist je dat je jouw abonnement kunt aanpassen naar de gecorrigeerde leeftijd van je kindje? Dat kan door een mailtje te sturen naar contact@gezinsbond.be of tel. 02-507.88.88.

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 11/01/2021, laatste update op: 15/02/2021