Iemand die voor een oudere én een jongere generatie zorgt, dat is een sandwicher. Externe hulp en zorg inschakelen is voor die sandwichgeneratie echt geen overbodige luxe.
Dat weet Hans van Poucke (40 jaar) maar al te goed. Zijn echtgenote en hij gingen in 2003 als pasgetrouwd koppel bij zijn grootmoeder inwonen. Ze was 84 en kon niet meer alleen wonen. Op het moment dat er kinderen kwamen werden ze sandwichers.
Samen wonen
‘Er waren twee redenen waarom we ervoor kozen om grootmoeder – de moeder van mijn vader – in haar eigen woning te verzorgen’ vertelt Hans.
‘Het was niet alleen haar ouderlijke woning die ze absoluut niet wilde verlaten, het was ook voor ons de beste oplossing. Zo kon de zorg voor haar, met alles wat daarbij kwam kijken, organisch georganiseerd worden.’
De woning is in functie van die nieuwe samenlevingsvorm verbouwd. ‘Iedereen beschikte over eigen ruimtes, maar we konden spontaan bij elkaar langsgaan’, legt Hans uit.
‘Zo konden we opvolgen of alles oké was met grootmoeder. Oma laten verhuizen naar een woonzorgcentrum was toen voor niemand van ons een optie.’
Externe hulp
Hans en zijn echtgenote werkten op dat moment voltijds buitenshuis. Ze waren dus alleen ’s morgens, ’s avonds en ’s nachts beschikbaar. Daardoor ontdekten ze de vele mogelijkheden aan externe zorg, en daar maakten ze ook gebruik van.
‘De thuisverpleging kwam ’s ochtends en ‘s avonds, en in de voormiddag was er een zorgkundige van Familiehulp’, vertelt Hans. ‘De laatste jaren kreeg mijn grootmoeder in de namiddag vaak gezelschap van haar ondertussen gepensioneerde kinderen.’
LEES OOK > Sandwichgeneratie: Hulp vragen en grenzen stellen is een kunst
Goed gevoel
Zo hebben ze tien jaar samengewoond, tot haar dood. Ze werd 94.
‘Dankzij externe zorg en hulp van andere familieleden viel ons engagement goed mee’, vindt Hans. Je kunt als sandwicher die externe hulp echt goed gebruiken.
‘Voor mijn grootmoeder was het ook een manier om nog andere sociale contacten te hebben. De warme contacten die zij met de externe zorgverleners kon opbouwen gaven ons ook een goed gevoel.’
Laat je helpen
Het is belangrijk dat werkgevers voldoende aandacht hebben voor de moeilijke positie waarin sandwichers zich vaak bevinden. Zij zouden werknemers ook de weg kunnen wijzen naar mogelijkheden van externe zorg. Dat kan de druk op sandwichers verlichten.
‘We kregen vooraf veel waarschuwingen uit onze omgeving dat we niet wisten waar we aan begonnen’, vertelt Hans, ‘maar zowel voor mijn echtgenote en mij als voor mijn grootmoeder werd het een positieve ervaring.
Het vraagt engagement en je hebt altijd wel kopzorgen. Maar voor ons was er altijd een goede balans, ook na de komst van onze drie kinderen die extra leven in de brouwerij brachten.
Je moet wel realistisch zijn als je eraan begint. Ga er niet vanuit dat je alles alleen kan.’
Huiswerk maken in het WZC
Schakel dus als sandwicher externe hulp en zorg in, en doe het op tijd. Dat is de boodschap die Hans wil meegeven. Al is elke situatie natuurlijk anders.
Hans’ andere grootmoeder – de moeder van zijn moeder – verbleef de laatste jaren van haar leven wel in een woonzorgcentrum. ‘Ze gaf zelf aan dat ze niet meer in haar huis wilde blijven’, zegt Hans. Ze woonde drie jaar in het WZC, waar ze op haar 99ste overleden is.
Hans’ moeder ging daar vaak op bezoek. Ze nam dan de kleinkinderen mee die ze van school had gehaald. Die maakten daar hun huiswerk. ‘Het contact tussen de generaties verliep heel spontaan’, vertelt Hans, ‘en voor mijn moeder bleef de combinatie van zorgen voor twee generaties op die manier haalbaar.
Toen de kleinkinderen groter werden, gingen ze zelfs helpen in de bar van het Woonzorgcentrum. De engagementen liepen door elkaar en over de generaties heen. Prachtig om te zien.’
Meer lezen?
- Neem een kijkje in ons dossier over de sandwichgeneratie
- De Vlaamse overheid heeft meer info opgelijst over de mogelijkheden om als sandwicher externe hulp in te schakelen, een beroep te doen op financiële ondersteuning en verlof te nemen
Samen met het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van hogeschool Odisee, Cense-Odisee en Loopbaanbegeleidingscentrum Emino- Kompas heeft de Gezinsbond in 2018 een project opgestart om deze sandwichgeneratie beter te ondersteunen. Het project liep tot 2021 en werd gesteund en gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds en de Vlaamse Overheid. De tool die gemaakt werd voor organisaties kan je hier raadplegen.
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 22/01/2021, laatste update op: 13/06/2024