Je baby heeft het niet gehaald en is nu een sterrenkindje. Verdriet, woede, ongeloof, angst, wanhoop: alle gevoelens door elkaar. Hoe begin je er zelfs maar aan om te leren omgaan met het verlies van een baby? Symbolen en rituelen kunnen hierbij helpen, omdat ze een herinnering creëren aan het kindje dat net niet of maar heel kort heeft mogen zijn. Dit kan zowel voor, vlak na of een tijdje na de geboorte.

Voor de geboorte

Als ouder kan je al weten dat je kindje een aandoening heeft of is overleden in de buik. Dat geeft je een beetje tijd om een en ander voor te bereiden, zowel voor de bevalling zelf als om herinneringen te maken met je kindje.

Zo kan je op voorhand bespreken en beslissen hoe je wil bevallen, wie erbij mag zijn, of er een fotograaf kan komen. Wil je je baby onmiddellijk na de geboorte zien of op je buik, of liever niet? Bespreek angsten, zorgen én wensen met je partner, de gynaecoloog en vroedvrouwen.

Is je baby prematuur, dan kan het lastig zijn om kleertjes te vinden. Loved by Lou is een webwinkel die kleertjes voor te vroeg geboren baby’s maakt.

Deze hulpkaart ‘bevalling’ van de Nederlandse organisatie Steunpunt Nova kan ook helpen.

Vlak na de geboorte

Je kindje dat net niet of maar zeer kort aanwezig was op Aarde, mag er zijn. Om zijn of haar bestaan vast te leggen, kunnen foto’s en hand- en voetafdrukken gemaakt worden.

 • Je kan je baby bekijken
 • (Samen) baby vasthouden
 • De baby bij je in bed nemen
 • Je baby knuffelen en kusjes geven
 • Familie of vrienden uitnodigen
 • Foto’s nemen (al dan niet door een fotograaf, bijvoorbeeld via Boven De Wolken)

Ook het geboorteverhaal opschrijven, kan ouders helpen. Helpen bij de herinnering enerzijds, en tegelijk is het neerschrijven van de emoties, de pijn, de woede en de onmacht een uitlaatklep.

De herinneringskoffer van het Berrefonds of de hulpkaart Herinneringen maken van Nova kan je ook op weg zetten.

Een geboortekaartje

Eén van de rituelen die horen bij de komst van een kindje is het uitsturen van een geboortekaartje. Ook bij sterrenkindjes is een geboortekaartje een mooi ritueel: het erkent dat je kindje er was, een plaats heeft ingenomen, een naam heeft.

Symbolen die helpen omgaan met het verlies van een baby

Om je sterrenkindje een blijvend plekje te geven, kan gewerkt worden met een symbool. Dat kan iets simpel zijn, iets creatief, iets waarvan enkel jij de betekenis kent of net iets heel zichtbaar. Of je iets kiest, en wat dan, is persoonlijk. Er is geen goed of fout: je kiest waar je behoefte aan hebt.

Meer lezen over steun, troost en informatie voor jou als sterrenouder doe je hier.

Enkele voorbeelden:

 • Een kaarsje bij een foto of geboortekaartje
 • De knuffel die voor je kindje was bedoeld
 • Een juweel met een beetje as of een afdruk van hand of voet verwerkt
 • Een koesterkeitje of een knuffelsteen, al dan niet met een beetje as in verwerkt
 • Het planten van een boom of struik
 • Een armbandje met de naam van je sterrenkindje
 • Een muzieklijst (tip: Berrefonds heeft een Spotify-lijst)

Bij feestdagen en mijlpalen doet het deugd dat het kind aanwezig is in symbolische vorm. Dat je kindje er ‘bij’ is, dat je het bij je kan dragen, dat je iets kan aanraken. Je kan het op tafel zetten, of op een kast met een kaarsje: een zichtbare aanwezigheid.

Ook kinderen kan zo’n symbool of ritueel helpen om het verlies van een broertje of zusje te verwerken.

Kreeg je te maken met het verlies van een kindje door zwangerschapsafbreking? Dan ben je welkom bij Fara. Deze vzw ondersteunt vrouwen, koppels en hun omgeving bij zwangerschapskeuzes. Een begeleidster van de workshop over zwangerschapsverlies getuigt hoe zij dit lotgenotencontact beleeft en welke symbolische taal ze daarbij aanreikt.

Tips om je familie te betrekken na een overlijden vind je hier:

Meer artikels over sterrenkindjes lees je in ons dossier. Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 24/10/2019, laatste update op: 25/07/2023