Sociale media, nieuwssites, online shopping … We zitten met z’n allen steeds vaker aan het scherm gekluisterd. Ook kinderen grijpen makkelijk naar de tablet, en sommige pubers lijken wel vergroeid met hun telefoon. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind veilig online surft, chat, leert en speelt? Veilig Online, een initiatief van de Gezinsbond en Child Focus helpt je hierbij. Het platform kreeg al heel wat prijzen en gaat nu ook Europees. Maar ken jij het al?
Veilig online met filmpjes en tips
Voor de jongeren van vandaag is digitaal het nieuwe normaal. En dan moet je ook als ouder mee. Maar hoe pak je dat aan? De website Veilig Online helpt je daarbij. Op een interactieve manier leer je over internet en privacy, gamen, sociale media, cyberpesten, online relaties en seksualiteit. Het doel: ouders versterken in de media-opvoeding van hun kinderen.
Per thema staan er filmpjes op de website waarin ouders, kinderen en tieners hun verhaal doen. Ook experts komen aan het woord, en je wordt uitgedaagd om na te denken over uiteenlopende stellingen. Er vallen heel wat tips te rapen over hoe je je kind veilig online kan laten spelen, leren en rondhangen.
Zit je met concrete vragen of bezorgdheden, of wil je graag een specifieke situaties voorleggen? Kijk dan eens of er binnenkort een vorming wordt georganiseerd bij jou in de buurt. Organisaties en afdelingen van de Gezinsbond kunnen ook zelf een vorming aanvragen. In een tweetal uurtjes wordt een bepaald thema uitgediept. Extra leuk: de sessies zijn interactief: ouders kunnen ook vragen stellen en situaties voorleggen.
LEES OOK > Lieve Swinnen en Stefaan Lammertyn schreven een gids voor ouders over sociale media bij kinderen
Online succesverhaal
Het project van de Gezinsbond en Child Focus won al verschillende prijzen: een M-award voor het versterken van de mediawijsheid bij ouders én ook de Europese Safer Internet Award.
Ook in het buitenland is dat succes niet onopgemerkt gebleven. Eind januari wordt in Brussel een Europees project afgetrapt om ook in Griekenland, Cyprus, Bulgarije en Roemenië met het platform te starten. En ook in Franstalig België zullen de vormingsmodules van Veilig Online voortaan worden gebruikt.
LEES OOK > Digitale opvoeding: 6 dingen die ouders kunnen doen
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 30/01/2020, laatste update op: 25/07/2022Tags: digitale opvoeding, veilig online