Elke dag even naar buiten gaan en wat vitamine D op doen is belangrijk. Waarom is buitenlucht zo gezond? En hoe kun je je kinderen overtuigen om mee naar buiten te gaan?

Zo wordt naar buiten gaan extra leuk

Misschien heb je het moeilijk om je kinderen elke dag even naar buiten te krijgen of ben je zelf niet zo’n ‘buitenmens’. Probeer dan eens deze ideeën om het leuker te maken:

 • Laat je kinderen zich uitleven met de lijst ‘50 dingen die je moet doen voor je 12’ van Natuurpunt! Ontdek en speel in de natuur, ook vlak bij huis. Hoeveel avonturen kunnen je kinderen afvinken?
 • Doe aan vogelspotten! Zoek op voorhand vogels op of gebruik een app zoals Tuinvogels (Android en iOS) om vogels in je buurt te herkennen en te bewonderen. Hoor je enkel gezang en weet je niet welke vogel het is? Gebruik dan de app Warblr (Android en iOS).
 • Maak wandelen, lopen of fietsen leuker door deze apps:
  • Strava: houdt je parcours en prestaties bij, en je kunt vanop afstand linken met anderen – Android en iOS
  • ViewRanger: ideaal om nieuwe routes in de natuur te ontdekken – Android en iOS
  • Relive: houdt je activiteiten bij en nagenieten doe je met een 3D-video van je tocht die ook gedeeld kan worden met anderen – Android en iOS
  • Voor de kinderen: de app Walkr: hoe meer stappen je zet, hoe meer levels je vrijspeelt in een leuk ruimtespel – Android en iOS
 • Probeer geocaching als je zin hebt in een outdoor schattenjacht met verrassende vondsten! Je kan die schattenjacht ook zelf maken met de app Actionbound.
 • Ga op ‘jacht’ met je kinderen en tel het aantal gele auto’s, honden of katten, witte lakens, bepaalde boom- of bloemsoorten dat je tegenkomt tijdens je wandeling. Ook de wildeplantenwandeling is een aanrader!
 • Ga met kinderen op zoek naar sporen van dieren met de app Spoorzoeker (iOS) of probeer eens te achterhalen welke planten, vogels, vlinders… in je buurt wonen met de app Veldgids (Android en iOS).
 • Neem stoepkrijt mee naar buiten en teken waar het mag bijvoorbeeld een hinkelparcours of een leuke boodschap voor mensen die voorbij komen.

LEES OOK > Buiten spelen stimuleren: 5 leuke spelletjes

Waarom is het zo gezond om naar buiten te gaan?

Elke dag even naar buiten gaan, is om eindeloos veel redenen goed voor je gezondheid, maar de volgende drie komen extra van pas:

1. Meer serotonine of ‘gelukshormoon’

Daglicht stimuleert de aanmaak van serotonine, een belangrijke stof in je hersenen die mee je stemming regelt. Het staat ook bekend als het gelukshormoon, want hoe meer je ervan hebt, hoe tevredener en beter gezind je bent. Een halfuurtje per dag naar buiten gaan, kan al het verschil maken!

2. Verbeterde concentratie

Daglicht verbetert je concentratie. Zeker nu veel mensen van thuis uit werken en zich minder verplaatsen, kun je al snel loom beginnen voelen. Als je een concentratiedipje hebt, probeer dan eens een korte wandeling te maken en voel je weer klaar om ertegenaan te gaan!

3. Sneller en beter slapen

Naar buiten gaan, helpt je om beter te slapen.

 • Als je ’s ochtends naar buiten gaat, prikkelt het ochtendlicht speciale cellen in je ogen, die een signaal sturen naar je hersenen: ‘Het is ochtend’. Je lichaam komt zo meteen in het dag-nachtritme, wat ervoor zorgt dat je beter en sneller zal slapen.
 • Een avondwandeling helpt je om tot rust te komen, je stressniveau te verlagen en makkelijker in slaap te vallen. Vermijd wel té actieve wandelingen of sporten ’s avonds laat, want dat maakt je lichaam net weer wakker.

LEES OOK > Hoe krijg ik mijn kind naar buiten?

Bron: VRT

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 17/04/2020, laatste update op: 29/07/2022

Tags: