Buurtbewoners klagen over geluidsoverlast door spelende kinderen. Kinderen hangen steeds meer en langer voor de beeldbuis. Of vullen hun dagen met het spelen van computerspelletjes. Mogen en kunnen kinderen nog spelen? Volmondig: JA! Maar … hoe krijg ik mijn kind nu naar buiten?

Voordelen

Buitenspelen heeft vele voordelen, waaronder:

  • Fysieke voordelen: de frisse lucht, het fluiten van de vogels, het ruisen van het water… buitenruimte brengt rust. En kinderen zijn in beweging natuurlijk, waardoor ze spieren trainen, vaardigheden aanscherpen en coördinatie verfijnen.
  • Mentale voordelen: spelen kan de hersenen prikkelen, zeker als kinderen er zelf kunnen creëren, afbreken en herorganiseren. Zoals op een braakliggend terrein bijvoorbeeld!
  • De buurt leeft op! Ouders komen de straat op, om een oogje in het zeil te houden en praten ondertussen een beetje bij. Oudere mensen genieten ervan om de jeugd bezig te zien. De hele buurt leeft op. Kortom: alle generaties profiteren!

LEES OOK > 6 voordelen van buiten spelen

Allemaal goed en wel, maar hoe krijg ik mijn kind naar buiten?

  • Een groot speeltoestel hoeft zeker niet. Kinderen zijn al snel zoet met een schopje, water en zand. Of met materialen die ze vinden in de tuin, zoals takken, stenen of een emmer.
  • Ga zelf naar buiten. Werk wat in de tuin of ga samen een fietstochtje maken.
  • Wat je anders binnen doet, is ook leuk om buiten te doen. Denk bijvoorbeeld aan gezelschapsspelletjes, maar ook een boek lezen of muziek spelen.
  • Maak van ‘buitentijd’ een voorwaarde voor schermtijd. Samen met je kind kan je afspraken maken rond het mediagebruik: Hoeveel tijd voor het scherm? Hoe die tijd verdelen? En wat gebeurt er als die tijd op is? Zoek samen naar antwoorden.
  • Geen tuin? Geen nood! Maak samen een plan voor een leuke fietstocht of wandeling. Of ga naar het speelplein in de buurt. Neem een deken mee zodat jullie op het gras kunnen zitten. En een feest is het helemaal als je een picknick tevoorschijn tovert.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 18/04/2017, laatste update op: 19/04/2022

Tags: