Stel je voor dat elk kind een eigen boekenplankje heeft. Daarop staan dan prachtige prentenboeken, goed voor urenlang voorleesplezier.  Dat geeft een boost aan de taalontwikkeling en heeft nog veel meer voordelen, te veel om op te noemen. Mooi toch? Daarom zetten we hier graag de actie ‘Geef een prentenboek cadeau’ in de kijker.

Jammer genoeg hebben nog niet alle kinderen een volle boekenkast thuis. Om daar verandering in te brengen zorgt de stichting ‘Geef een prentenboek cadeau’ jaarlijks voor een prentenboekklassieker aan een betaalbare prijs. Het doel van de campagne is om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken. Dat gebeurt nu voor de zevende keer op rij, en ditmaal met Kom uit die kraan!! Auteur is Tjibbe Veldkamp (die recent nog de Woutertje Pieterse Prijs won) en de prenten zijn van illustrator Alice Hoogstad (bekend van o.a. Monsterboek, bekroond met een Gouden Penseel).

Bart durft

Bart weet dat de bouwwerf verboden terrein is voor kinderen. Telkens als de bouwvakkers gaan lunchen, mag hij hun werkplek vanop afstand in de gaten houden. Als er iets zou zijn, luidt zijn opdracht: onmiddellijk de politie bellen.  Alles blijft rustig. Tot het moment dat twee grote jongens Bart uitdagen.  Bart wil bewijzen dat hij heus wel op de werf durft. Hij vraagt de jongens om de politie te bellen en kruipt onder het hek door.  Hij bestuurt de wals, de cementwagen en zelfs de hijskraan. Maar oei, hij lijkt wel een echte brokkenpiloot! Bart walst een auto plat, stort cement op de weg en hangt een politieauto aan de hijskraan. Iedereen is stomverbaasd en vraagt zich af wat die jongen bezielt.

Voorlezen, naspelen en meezingen

Dit is een prentenboek dat alles heeft om blije gezichtjes te toveren. Het verhaal is grappig en knap opgebouwd. Het blijft spannend tot de laatste prent, en zelfs dan blijft de verwondering nog een tijdje nazinderen. De prenten zijn een voltreffer, je raakt er niet op uitgekeken en er valt telkens weer iets nieuws op te ontdekken. Tel de keren dat je het nog een keer mag voorlezen, en je weet: zo’n momenten wens je elk kind toe.

Op de website vind je afbeeldingen van de bouwplaat en figuurtjes uit het boek. Die kan je downloaden en afdrukken, zodat kinderen het verhaal kunnen naspelen.

Op het YouTube-kanaal van de campagne kan je samen kijken en luisteren naar een exclusieve videoclip. Danny en de Raketjes zorgden voor de tekst, en het is best mogelijk dat de muziek je bekend in de oren klinkt. Het is een cover van de jaren ’60-klassieker ‘Kom van dat dak af!’ van Peter Koelewijn. Klik hier en zing dit prentenboekenlied vol overtuiging mee.

Train je (voorlees)spieren met deze boekentips rond sport & spel

Vanaf 17 mei is Kom uit die kraan!! voor slechts 2,99 euro te koop in de boekhandel , in het kader van de actie ‘Geef een prentenboek cadeau’ en zolang de voorraad strekt.  Sommige boekhandels bieden ook de mogelijkheid om boeken te doneren aan een goed doel. Een lijst van deelnemende boekhandels, knutselmateriaal en alle info over de actie is te vinden op geefeenprentenboekcadeau.nl.

 

 

Gepubliceerd op: 16/05/2024

Tags: