Vroeg beginnen met voorlezen heeft alleen maar pluspunten. Het levert knusse momenten op én je kindje leert ook telkens nieuwe woordjes. Dat helpt voor een goede schoolstart later.

Door gezellig samen in een boekje te kijken, wordt jullie band sterker. Je hoeft die ogenblikken niet in te plannen, want voorlezen kan echt overal en hoeft niet lang te duren. Wist je trouwens dat je baby de ‘baas van het boek’ is? Ja hoor, hij of zij bepaalt het tempo, de ‘leesrichting’ en wanneer het tijd is voor wat anders. Volg het ritme van je kind en stap mee in die grote ontdekkingstocht.

Van zwart-witboekje naar eerste verhaal

Het is niet omdat een baby nog niet kan praten dat het voor boekjes te vroeg zou zijn. Integendeel, door het luisteren naar korte verhaaltjes en versjes groeit de woordenschat. Als je voorleest gebruik je immers iets moeilijkere woorden dan bijvoorbeeld tijdens het verzorgen.

Het begint met zwart-witboekjes voor de allerjongsten, omdat zij nog geen kleuren zien. Daarna volgen de zachte stoffen knisperboekjes. Voor je het weet loopt jullie voorleesavontuur via flapjes- en geluidenboekjes naar eerste verhaaltjes. Je baby vertrouwd maken met boekjes kan dus al vanaf dag één. Zo maak je van voorlezen meteen een goede gewoonte.

LEES OOK > De leukste boekjes voor baby’s op een rijtje

Boekstart helpt je op weg

Boekstart, een initiatief van Iedereen Leest, helpt jonge gezinnen om hun kroost met boekjes te laten kennismaken. Op de website vind je nuttige info, filmpjes en leuke boekentips.

Misschien woon je in een Boekstart-gemeente? In dat geval krijg je via het consultatiebureau van Kind en Gezin of via de bibliotheek op twee momenten vóór je peuter naar school gaat een gratis boekenpakket en informatie over voorlezen en de bibliotheek. Op de website van Boekstart kan je nagaan of jouw gemeente een Boekstart-gemeente is.

Verkiezing ‘Boekstart-babyboekje van het jaar’

Dit jaar organiseerde Boekstart Vlaanderen voor het eerst de verkiezing van het ‘Boekstart-babyboekje van het Jaar’. In Nederland wordt de verkiezing al sinds 2013 georganiseerd. Bedoeling van deze boekenprijs voor de allerjongste kinderen (0-1,5 jaar) is om het aanbod van die allereerste boekjes extra in de kijker te zetten.

Ouders, grootouders, bibliotheekmedewerkers of kinderbegeleiders kunnen stemmen op een van de vijf genomineerde boekjes.

Linde Merckpoel is de ambassadrice van de campagne in Vlaanderen en Brussel. Op de website zet ze de vijf genomineerde boekjes enthousiast mee in de kijker. De titel met de meeste publieksstemmen uit Nederland en Vlaanderen wordt op 9 november uitgeroepen tot Boekstart-babyboekje van het Jaar 2022.

Al onze boekentips hebben we hier voor je verzameld.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 21/10/2022, laatste update op: 07/11/2022

Tags: