Naar verhaaltjes luisteren, mooie prenten aanwijzen, op geluidsknopjes drukken, achter flapjes kijken… Via prentenboekjes leren peuters en kleuters spelenderwijs hoe de wereld in elkaar zit. Ze willen niets liever dan zelf ontdekken, maar met een (groot)ouder die voorleest is dat stukken leuker! Uit het grote boekenaanbod kozen wij enkele titels die voor boeiende en knusse momenten kunnen zorgen.

Nijntje Aankleedboek

Nijntje wil zich aankleden. Met een beetje hulp gaat dat beter. In Nijntje Aankleedboek leren peuters een knoop vastmaken, een schoen met klittenband dichtdoen en de rits van een jasje sluiten. Dat is natuurlijk ideaal voor het trainen van de fijne motoriek. Het boekje is helemaal van stof, wasbaar en prima afgewerkt, zodat er ontelbare keren geoefend kan worden.

Dick Bruna, uitgeverij Mercis Publishing

Speeltuin

De weg naar de Speeltuin ziet er bijzonder avontuurlijk uit: je mag er in bomen klauteren, je weg zoeken over de krokodillenrivier, het einde van de grot zoeken… Door met hun vingertopjes over de pagina’s te glijden maken peuters een fantasierijke en spannende tocht door dit kleurrijke prentenboek.

Mies van Hout, uitgeverij Lemniscaat

Steek je vinger niet in…

Opgepast, Steek je vinger niet in…! In dit stevige kartonboekje zit een gaatje op de plaats waar peuters best niet hun vingertje steken. In de muil van een hond, bijvoorbeeld, of een spinnenweb. Of in een drolletje! Ook niet in vuur, of in een grote machine. Maar wel in iets lekkers! De knappe illustraties en vormgeving van dit fraaie boekje stimuleren spelenderwijs de fantasie en motoriek bij peuters. Aanrader!

Peter Goes, uitgeverij Lannoo

Klein wit visje hoort watermuziek

Klein wit visje zingt een vrolijk ik-ben-net-wakkerliedje. Zijn vriendjes schildpad, inktvis, zeepaardje, dolfijn en zee-egel hebben allemaal hun eigen deuntje. Klein wit visje hoort watermuziek en zwemt er naartoe. De betoverende waterklanken komen van achter het koraal. Zoiets bijzonders heeft Klein wit visje nog nooit gehoord. Met een druk op de geluidenknopjes horen kleine luistervisjes vanaf twee jaar de bijzondere melodieën.

Guido Van Genechten, uitgeverij Clavis

Coco kan het!

Alle babyvogels gaan voor het eerst vliegen. Ook Coco staat klaar om haar vleugels uit te slaan. Maar ze durft niet. Er kan immers van alles gebeuren. Van een hoge tak vallen, bijvoorbeeld. Coco wil er niet aan denken. Toch zou ze het wel leuk en handig vinden mocht ze het kunnen. Dan kan ze met haar vriendjes mooie vormen vliegen. En haar eigen eten kiezen! Coco is bang om te vallen en jammert dat het echt niet lukt. Mama supportert en helpt, want zij weet: haar Coco kan het! Nieuwe dingen uitproberen kan voor kleuters best een beetje eng zijn. Dit prachtige verhaal met grappige illustraties moedigt jonge kinderen aan om die kleine angsten te overwinnen. Want soms is een beetje meer zelfvertrouwen al meer dan genoeg om te durven.

Loes Riphagen, uitgeverij Gottmer

Mijn eerste koffertje

In Mijn eerste koffertje staat alles wat een peuter nodig heeft om (voor het eerst) te gaan logeren: een knuffel, een lekkere koek en banaan. En dan ook nog wat andere nuttige dingen: een tandenborstel, tandpasta en een bekertje, een paar laarzen… Als toemaatje zit er nog een leuke zoekopdracht in verwerkt: een lieveheersbeestje wil graag mee en heeft op elke pagina een verstopplaats gevonden. Dit boek heeft de vorm van een reiskoffertje en is precies op maat van peuterhandjes. Het zou best kunnen dat elders gaan slapen opeens niet meer zo’n probleem vormt. Op voorwaarde dat dit bijzondere koffertje mee mag, natuurlijk.

Pieter Gaudesaboos, uitgeverij Lannoo

Goeiemorgen, beste buur

Vrienden zijn er om elkaar te helpen. Dat doen de dieren in dit verhaal op een overtuigende manier. Alles begint met een muis die een omelet wil maken, maar geen ei heeft. Ze vraagt het aan haar buurman merel, die er evenmin een heeft. Maar hij kan wel voor bloem zorgen. Dat is al een stap vooruit. Samen gaan ze naar buurvrouw slaapmuis. Misschien kan die wel helpen… Goeiemorgen, beste buur is een fris stapelverhaal met fantasieprikkelende illustraties.

Davide Cali & Maria Dek, uitgeverij TipToe Print

Harrie heeft haast

Haas Harrie heeft haast, altijd. Alles doet hij in versneld tempo: eten, praten, veel te snel op zijn step rijden. Daar komt natuurlijk narigheid van. Wat een geluk dat hij Tom de schildpad ontmoet. Tom is nooit gehaast en doet net alles langzaam. Dat wil Harrie ook wel eens proberen. Een verhaal met een moraal en supergrappige prenten. Zeker herkenbaar voor sprintende (groot)ouders.

Timothy Knapman & Gemma Merino (ill.), uitgeverij Lemniscaat

Het grote boek van kleine beestjes

Het grote boek van kleine beestjes bundelt vier bekende voorleesverhalen van Eric Carle: De spin die het te druk had, De krekel die niet tsjirpen kon, De knappe kniptor en Het eenzame vuurvliegje. Na elk verhaal volgen doe-opdrachten voor het hele gezin en een makkelijk en origineel recept. Voorbeelden voor wie lekkers lust: een spinnenweb van zoute stokjes maken of een lichtgevende smoothie bereiden. Creatief: een kniptor-raket in elkaar knutselen of een krekel-instrument maken. Er staan ook enkele zoekopdrachten in voor kleine en grote speurders, zoals het vuurvliegje en de krekel vinden en de spin door het doolhof tot bij de vliegen brengen. Eerst gezellig voorlezen en daarna samen puzzelen, koken of knutselen: dat is pret verzekerd!

Eric Carle, uitgeverij Gottmer

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 30/10/2019, laatste update op: 15/03/2022

Tags: