Een kleuterbrein is continu in ontwikkeling. De hersenen passen zich vanzelf aan veranderende omstandigheden en nieuwe vaardigheden aan. Maar je kunt je kleuter ook een duwtje in de rug geven – door zijn creativiteit en zijn mentale en fysieke ontwikkeling te stimuleren. Dat klinkt misschien moeilijk, maar eigenlijk is het vooral erg leuk! Je kleuter stimuleren kun je op de volgende manieren.

Lok verbeelding, humor en creativiteit uit

1. Hergebruik alledaagse objecten

Een klassieker is natuurlijk de kartonnen doos, waar je kleuter een huis van kan maken, of een robot, of een boot, of … Geef je kind stiften om op de doos te tekenen, of decoreer ze met wol, oud inpakpapier, flessendopjes, …

Van plastic flessen kun je popjes maken, en oude kleren dienen perfect als kostuums voor een theaterstuk of om een poppenkast mee te beginnen.

2. Met pot en pan

Nog zo’n gouwe ouwe is een zelfgemaakt drumstel van potten, pannen en houten lepels. Wel even de buren waarschuwen!

3. Reserveer een muur voor tekeningen

Samen tekenen en er verhalen bij verzinnen is dolle pret. Houd een witte muur in de kinderkamer vrij om op te tekenen, of beschilder een deur met bordverf. Zich mogen uitleven op de muur stimuleert de creativiteit van je kleuter nog meer dan tekenen binnen de beperking van een blad papier.

4. Een jungle in huis

Zoek op YouTube geluidsopnames van dieren, en laat je kleuter raden welk dier het is en waar het woont. Doe het dier daarna samen na, met geluiden én gebaren.

5. Lachen maar

Je kleuter stimuleren kun je ook door zijn gevoel voor humor uit te dagen. Kom onverwacht uit de hoek: teken een auto met vierkante wielen, of een kip met een slurf, of zeg ‘boe’ wanneer je een paard nadoet. Zulke rare fratsen kunnen een echte schaterlach uitlokken en prikkelen de fantasie van je uk.

LEES OOK > Trage ontwikkeling bij je baby: wat zijn de alarmsignalen?

Stimuleer experimenten

6. Op ontdekkingstocht

Trek je kind een jas en laarzen aan, en ga naar buiten. Bouw samen zandkastelen, loop rond in de tuin en in het bos, zoek nieuwe plekjes op en laat je kleuter benoemen wat hij met zijn zintuigen ontdekt.

Als je in de natuur op pad bent, geef je kind dan je aanstekelijke enthousiasme cadeau. Stelt hij vragen, antwoord dan: “Dat weet ik niet, laten we dat samen uitzoeken.” Probeer er zeker geen leermomentjes van te maken, maar volg je kind. Laat het luisteren, in de modder graven en onder stenen kijken.

7. Spoorzoeken in de supermarkt

Op onderzoek gaan kan ook buiten de natuur. Vraag je kleuter in de supermarkt om de ontbijtgranen te zoeken, of geef hem de opdracht om zo veel mogelijk ‘gele’ of ‘ovale’ soorten groenten en fruit te verzamelen.

8. Zand, water, klei

Zand (uit de zandbak, of binnenspeelzand), water of klei zijn ideaal om te experimenteren met texturen. Je kleuter oefent zijn oog-handcoördinatie en fysieke kracht en leert de gevolgen van zijn acties in te schatten. Kneden en bouwen versterkt bovendien de vingers én de creativiteit.

LEES OOK > Risicovol spelen is zoveel leuker

Maak een spel van mentale uitdaging

9. Lees en zing

Voorlezen en zingen zijn de beste manieren om de concentratieperiode van je kleuter te verlengen en zijn woordenschat uit te breiden. Kleuters zijn bovendien dol op herhaling en vinden het héérlijk om opnieuw datzelfde verhaaltje of liedje te horen. Het feit dat ze kunnen voorspellen wat er komt, geeft meteen ook een boost aan hun zelfvertrouwen.

10. Speel spelletjes

Bordspellen en puzzels zijn zo leuk voor je kleuter, dat hij leert tellen en problemen oplossen zonder dat hij doorheeft dat hij aan het ‘leren’ is …

LEES OOK > Sensorisch speelgoed: wat is het?

11. Bonjour, oui, merci

Tweetalige kinderen gebruiken verschillende delen van hun hersenen tegelijkertijd, en hebben het op latere leeftijd gemakkelijker om andere communicatieve vaardigheden te ontwikkelen. Als je het ziet zitten, is het een dikke aanrader om je kleuter van jongs af aan een tweede taal mee te geven.

Vind je dit te moeilijk? Dan zijn er nog manieren om het taalgevoel van je kind te stimuleren. Label verschillende objecten in huis (BED, KOELKAST, TEDDYBEER, PLANT, KAST, POTJE, …). Je kleuter is het dan zo gewoon om de namen van die dingen geschreven te zien, dat hij al letters herkent vóór hij op school leert lezen.

12. Deel je interesses

Neem je kleuter mee op dagtrips naar musea, dierentuinen en muziekfestivals. Toon hem waar je zelf interesse in hebt en laat hem daar zelf ook deel van uitmaken.

LEES OOK > Hoe herken je een kindvriendelijke culturele activiteit?

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 12/11/2019, laatste update op: 11/03/2022