Je hebt misschien al van sensorisch speelgoed gehoord, maar wat is het nu eigenlijk? Wat zijn de voordelen voor je kind? En hoe kun je er zelf mee aan de slag?

Sensorisch speelgoed (of sensorisch spel) is speelgoed waarbij de zintuigen van je kind gestimuleerd worden waardoor hij/zij zo fysiek en cognitief geprikkeld en uitgedaagd wordt.

Je helpt je kind om de wereld om zich heen beter te begrijpen dankzij de ervaringen die hij/zij opdoet. Die leggen mee de basis voor vaardigheden die je kind later leert zoals lezen, schrijven, problemen oplossen…

LEES OOK > Kindje geboren? Gratis magazine Brieven aan Jonge Ouders én nieuwsbrief op maat van je baby

Voordelen van sensorisch speelgoed

  • Cognitieve stimulatie: ontwikkeling van de hersenen, het geheugen, hand-oogcoördinatie
  • Taalontwikkeling stimuleren: door nieuwe zintuiglijke ervaringen gaat je kind op zoek naar nieuwe manieren om zich erover te uiten
  • Fijne en grove motoriek mee vormen: het leggen van de basis voor vaardigheden als schoenveters strikken, lopen, springen, schrijven…
  • Sociale interactie stimuleren: sensorisch speelgoed kan je kind aanmoedigen om onder andere meer interactief te spelen, te delen met anderen, zelfvertrouwen op te bouwen en te communiceren
  • Kalmerend en geruststellend effect: het kan helpen om sensorisch speelgoed aan te reiken wanneer je kind onrustig is, zich verveelt, kwaad is… omdat ze zo die prikkels kunnen verwerken en zichzelf reguleren

LEES OOK > Zo kun je de motorische ontwikkeling van je baby stimuleren

Sensorisch speelgoed: stimuleer de zintuigen van je kind

Genoeg voordelen om ermee aan de slag te gaan! Hoe kun je elk zintuig stimuleren?

  1. Zien: ga voor speelgoed in verschillende, felle kleuren zodat er contrasten zijn (vb. regenboogkleuren) of voor speelgoed met een spiegel
  2. Horen: zorg voor speelgoed dat geluid maakt, bijvoorbeeld met belletjes, fluitjes, dingen om op te trommelen, dingen die ritselen (vb. crêpepapier, bepaalde boekjes)…
  3. Voelen: in principe kan je kind elk stuk speelgoed aanraken en voelen, maar extra leuk zijn dingen die net heel zacht, heel hard, donzig of pluizig, bobbelig, glad etc. zijn. Varieer in materialen.
  4. Ruiken: experimenteer met natuurlijke aroma’s die je kind kan ontdekken (vb. etenswaren, essentiële oliën…)
  5. Proeven: laat je kind verschillende dingen proeven en laat het zijn/haar tandjes of mond gebruiken dankzij vb. een bijtring

LEES OOK > Je kleuter stimuleren doe je zo

‘Busy board’ of sensorische doos

Alle zintuigen stimuleren tegelijkertijd kan met een ‘busy board’ of een sensorische doos.

Een ‘busy board’ maak je door op een paneel elementen te bevestigen die de zintuigen van je kind prikkelen. Je kunt dat paneel dan ophangen en regelmatig items verwisselen.

Een sensorische doos of ‘sensory tray’ volgt hetzelfde principe, maar is makkelijker op te bergen. Je kunt dozen of trays maken per thema, bijvoorbeeld voor de herfst of kerst. Laat je kind zelf op ontdekking gaan en geniet!

LEES OOK > Trage ontwikkeling bij je baby: wat zijn de alarmsignalen?

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Congé Bricolé (@congebricole)

Inspiratie

Heb je nog wat inspiratie nodig? Neem dan een kijkje op Instagram op deze accounts of hashtags:

Hashtags

Accounts

Veel plezier!

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 04/11/2021, laatste update op: 11/10/2023

Tags: