‘Lieve ouders, binnenkort is het carnaval op school!’ Superleuk voor de kids, zo’n berichtje op Smartschool, maar voor de niet zo handige of minder creatieve ouders vaak een vervelende to do en vooral een hoop geld en gedoe. Of niet?

Carnaval op school

Voelt het wat overweldigend, carnaval of ‘gekke week’ op school? Adem diep in, en vraag je eerst af of je het allemaal niet te groots ziet. Pinterest is leuk, maar vaak niet realistisch voor werkende ouders, die zich door de tropenjaren heen worstelen.

Carnaval moet voor je kinderen vooral leuk zijn, en een beetje gek. Het betekent niet dat je kind de origineelste van de klas moet zijn, dat verkleedpakjes een fortuin moeten kosten of dat jij als ouder tot een gat in de nacht moet zitten knutselen, verven, plakken en naaien. Benieuwd hoe je het dit jaar dan wel slim aanpakt, ook als je dat berichtje op Smartschool pas op maandagochtend ontdekt?

1. WhatsApp om hulp

Wil je zoontje een coole superheld zijn en is je dochter alweer uit al haar prinsessenjurken gegroeid, vraag vrienden of familie of ze niets leuks liggen hebben. Grote helden en idolen van kinderen veranderen sneller dan het weer, dus de kans is groot dat er bij tantes, nichtjes of vrienden nylonpakjes en fluo accessoires stof liggen te vergaren. Alaaf! Tijd om al die WhatsAppgroepen eens echt nuttig te gaan gebruiken!

LEES OOK > Wat doen met oud speelgoed? (Niet weggooien!)

2. Kijk in de kast

En gebruik je verbeelding. Een rode jas? Misschien kan je er Roodkapje mee maken? Een oud, wit T-shirt? Met wat zwarte verf of tape en een muts maak je heel snel een ondeugende dief. Vind je een oude, zwarte trui, dan kan je met gele verf of gele tape een schattig bijtje maken. En een jeanssalopette? Een goede basis voor een Minion of Super Mario.

3. Wees een creatieve geest met een fles!

Twee grote, lege petflessen? Superhandig! In combinatie met zwemvliezen, een duikbril, een zwarte outfit en wat touw of stevige duct-tape, maak je er duikflessen van die op de rug gedragen kunnen worden. Wikkel je ze in aluminiumfolie en hang je ze omgekeerd op de rug, dan is je kleine astronaut ready for take-off! Versier ook de fietshelm in het thema, met aluminiumfolie, sterren of planeten. The sky is the limit!

LEES OOK > Knutselen: van wegwerpding tot kunstwerk

4. Kart-tonnen plezier!

Superleuk voor de kids, zo’n berichtje op Smartschool, maar voor de niet zo handige of minder creatieve ouders vaak een vervelende to do en vooral een hoop geld en gedoe. Of niet?

De laatste weken flink wat solden aan huis laten leveren? Dan is de kans groot dat je nog een pak kartonnen dozen bij het oud papier hebt liggen. En ja hoor, ook daar kan je heel leuke dingen mee maken: goedkoop, duurzaam en een leuke tijdsbesteding op woensdagmiddag. Een robot of dino? Kartonnen kostuums zijn echt wel cool. Kijk maar eens op deze Australische website vol DIY cardboard costumes.

5. Wie kringt, die wint

Elke dag is een feestje, vindt de Kringloopwinkel, en dus vind je daar ook heel vaak leuke pakjes aan lage prijzen. Echte superhelden geven al die mooie nylonpakjes een tweede leven, echt waar.

LEES OOK > Tweedehandskleren voor kinderen: waar kopen en verkopen?

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 02/02/2024, laatste update op: 15/02/2024