Een belangrijke stap in het proces naar zindelijkheid, is eigenlijk de voorbereiding ervan. Het kind moet niet alleen ‘voelen’ wat het moet doen, het moet ook begrijpen wat er moet gebeuren en waarom. Boeken voorlezen en het goede voorbeeld geven, helpt daarbij. Deze boekjes over zindelijk worden zijn alvast de favoriet op de redactie!

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

Een klassieker ondertussen. Als de kleine mol op een dag zijn kop boven de aarde steekt, landt er een sappige bruine drol op zijn hoofd. Zelf kan hij niet zien wie de dader is, maar dat houdt hem niet tegen in zijn zoektocht.

TIP: Het pop-up-boek maakt het verhaal nog aanschouwelijker en interactiever.

Werner Holzwarth en Wolf Erlbruch, uitgeverij: De Vries-Brouwers, 1990.

Het grote billenboek

boekjes zindelijkheid billenboekDit leuke boek bevat een schat aan billen: dikke, dunne, zachte, gestreepte, gevlekte … en nog heel wat andere. Op het potje gaan wordt een feest!

TIP: Nog zindelijkheidsboekjes van dezelfde auteur: ‘Mag ik eens in je luier kijken?’.

Guido Van Genechten, uitgeverij: Clavis, 2015.

Magnus en de kakado

boekje potjestraining magnusMagnus gaat op het potje en blinkt van trots. Zijn twee billen glimmen mee. Ze staren fier het water in van de GROTEWEECEE.

Kim Crabbeels, uitgeverij: Lannoo, 2014.

Bono op het potje

zindelijk worden voorlezen bonoBono bouwt een nieuwe toren en voelt zich okido. Maar na een tijdje moet hij weer, euhm … pipi doen, of zo. Bijzonder tof boekje op rijm!

Annemie Berebrouckx, uitgeverij: WPG uitgevers, 2016.

Waar is mijn potje?!

boekjes zindelijk worden prinsesEen boekje van De kleine prinses, dat heel goed de weerstand van een kind tegenover de luier in beeld brengt. Tegelijk wordt ook de twijfel over wat het potje nu precies doet getoond. En dat je, oeps, weleens te laat bent ook.

Tony Ross, uitgeverij: Memphis Belle International, 2011.

Hé, wie zit er op de wc?

op het potje gaan boek lezenBeer moet heel dringend naar de wc, maar er zit altijd iemand anders op. Een boek dat menig kleuter tot schaterlachen heeft bewogen – niet in het minst omdat die ‘rush naar het toilet’ zeer herkenbaar is.

Harmen Van Straaten, uitgeverij: Leopold, 2015.

Pipi

pipi leren op het potje doenDit boek is er voor kinderen die groot zijn en geen pamper meer hoeven, maar ook voor kinderen die bang zijn voor het grote toilet. En voor peuters en kleuters die wel eens in hun broek plassen…

Eef Rombaut en Emma Thyssen, uitgeverij: Van Halewyck, 2016.

Op het potje

Dit boekje bestaat in twee versies, een voor meisjes (Lotje) en een voor jongens (Basje). De peuters leren dat het tijd is om de luier uit te houden, maar wat ze met het potje moeten, is hun nog een raadsel. Een plasje of een hoopje in het potje, blijkt ook best moeilijk.

Alona Frankel, uitgeverij: Gottmer.

Luna op het potje

8 leuke boekjes over zindelijk wordenNa flink oefenen mag Luna vandaag voor het eerst helemaal alleen op het potje. Maar, wat raar: het potje blijft leeg. Waar is haar plasje dan gebleven? Luna gaat er overal in huis naar op zoek. Het plasje is nergens te vinden… of toch?

Sofie Kenens, uitgeverij Pelckmans.

Ik ga!

10 leuke boekjes over zindelijk worden

Vogeltje is vastberaden en roept: ik ga! Voor hij aan zijn tocht begint wil iedereen hem nog iets nuttigs meegeven. Mama geeft hem een warme trui, die hij meteen aandoet. Papa stopt hem een zaklamp toe, oma zorgt voor koekjes, opa schenkt een pet. Onderweg krijgt hij ook van anderen nog een boek, een parapluutje en een radio.

Vogeltje neemt het allemaal mee naar zijn bestemming, en dat is…. zijn potje! Hilarisch einde, want dat verwacht je natuurlijk niet. Een bijzonder leuk boekje en een prima motivatie voor de potjestraining.

Matthieu Maudet, uitgeverij Leopold.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 13/07/2019, laatste update op: 04/08/2022

Tags: