Cadeautjestijd is altijd weer spannend. Voor de ontvanger het pakje kan openen, heeft de schenker er vaak een hele zoektocht (met twijfels en keuzestress) op zitten. Geen paniek: met een boek zit je altijd wel goed. Er is voor elk wat wils en dit van jong tot oud. Om jou een beetje te helpen selecteerden we de leukste geschenkboeken.

Kerstmis in de straat

Kerstmis in de straat

Peuters zijn kleine wereldontdekkers. Een kartonboek met flapjes is dan ook ideaal om hun nieuwsgierigheid te prikkelen. Dit exemplaar heeft de vorm van een huis. Als het strikje aan de zijkant wordt losgemaakt kan de speurtocht beginnen. Op elke pagina staat een winkel of woning in kerstsfeer. Op alle ramen en deuren staan flapjes, en de vraag wat daarachter allemaal te zien is zal maar al te graag beantwoord worden.

Het boek is helemaal uitklapbaar en kan neergezet worden. Dan komt een kleurrijke kerstdecoratie tevoorschijn, met aan de voorkant een lange straat vol versierde huizen en aan de achterzijde winterse taferelen.  Dit kerstboek zorgt dus niet alleen voor ontdek- en voorleesplezier, het is ook leuk om mee te spelen.

Ingela R. Arrhenius & Jonathan Emmett, uitgeverij Gottmer (2+)

LEES OOK > Naalden of plastic? Zo kies je een duurzame kerstboom

Het licht dat door het donker danst

Het licht dat door het donker danst

Waar komt het mysterieuze noorderlicht vandaan? Op die interessante vraag geeft het natuurfenomeen zelf het antwoord in dit bijzondere beeldverhaal. Dieren en mensen uit het hoge noorden zijn onder de indruk van de gekleurde sluier licht: ‘Beren bromden: wat een wonder! Hazen zuchtten: heel bijzonder! / Mensen raakten in vervoering van verbazing en ontroering.’

De knappe illustraties met korte tekst op rijm en schitterende voorflap brengen warmte en vrolijkheid. Als dit geen geschenkboek is!

Yuval Zommer (vertaling: Bette Westera), uitgeverij Christofoor (4+)

Een wonderprachtig dier

Een wonderprachtig dier

Voor elke dag van het jaar een dierengedicht, dat is wat je in dit lijvige en rijk geïllustreerde boek kan terugvinden. Het zijn zowel gekende teksten als nieuw werk van dichters over kleine, iets grotere en heel grote dieren.

De vele prachtige tekeningen maken van het geheel een indrukwekkend kunstwerk. Achteraan vind je handige registers op auteursnaam, op titel, op beginregel en op dier. De uitgever werkte samen met het Wereld Natuur Fonds. Door aankoop van dit boek maak je iemand blij én je steunt ook nog eens dit goede doel.

Diverse auteurs & Britta Teckentrup (ill.), uitgeverij Ploegsma

LEES OOK > Moeilijke thema’s bij kinderen bespreekbaar maken met boeken

Kinderen van Zeppos

Kinderen van Zeppos

Omdat er maar geen boek kwam over de populaire Vlaamse jeugdfeuilletons uit de tweede helft van vorige eeuw, schreef Peter Van Camp er zelf een. Bij de iets minder jonge tv-kijkers onder ons zal er vast een belletje gaan rinkelen bij het horen van titels zoals Kapitein Zeppos, Johan en de Alverman, Fabian van Fallada, Keromar, Axel Nort, Het zwaard van Ardoewaan… En wie herinnert zich nog De Kat, een serie uit 1973 over een gemaskerde Vlaamse superheld die het opnam tegen milieuvervuilers?

De auteur geeft een uitvoerig overzicht van die fictiereeksen van toen, die jong én oud aan de kijkbuis kluisterden. Met de verhalen over hoe die afleveringen tot stand kwamen, de vele anekdotes en het unieke fotomateriaal word je meegevoerd naar een memorabel televisietijdperk. Boeiend en heerlijk nostalgisch!

Peter Van Camp, Davidsfonds/Standaard uitgeverij

Lid van de Gezinsbond? Neem dan zeker een kijkje op Standaard Boekhandel. Hier kan je online én met spaarkorting bovenstaande boekjes bestellen.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 16/12/2021, laatste update op: 03/01/2022

Tags: