Je kunt al vroeg beginnen met je peuter mee aan tafel te laten eten. Gezellig en handig, maar niet altijd even gemakkelijk, want als je peuter weigert te eten?

Eten kan bij peuters weleens moeizaam verlopen. Meestal gaat het gepaard met grillen en stemmingen, borden die in de lucht vliegen en traantjes. Hun eigen ikje komt ook hier naar voren en als ouder word je er soms radeloos van.

Je wil immers het beste voor je kleintje, en daar hoort goed eten bij. Wat kun je doen als je peuter van iedere maaltijd een gevecht maakt?

Voor de maaltijd

  • Je peuter laten rusten voor jullie aan tafel gaan

Een kind dat oververmoeid aan tafel zit, zal weigeren om eten. Niet omdat hij het niet lust, maar omdat hij eenvoudigweg te móé is om te eten. Laat hem dus even rusten voor je gaat eten.

  • Het eten aankondigen

Vertel op tijd dat er gegeten gaat worden. Een kwartiertje van tevoren is lang genoeg. Dan kan je kind nog even zijn spelletje afmaken en weet hij wat er te gebeuren staat.

  • Creatief zijn met broccoli

Wil de broccoli er zo niet in? Dan misschien wel als je hem door de pastasaus mengt of met wat knapperige pijnboompitjes erover. Gekookte wortel is het vieste wat er is? Probeer het rauw en geraspt met een paar rozijntjes. Maskeer het eten niet met bijvoorbeeld appelmoes. Dan smaakt alles hetzelfde. Bovendien bevat appelmoes vaak veel suiker.

LEES OOK > Tips voor creatieve en gezonde tussendoortjes voor je peuter

Tijdens de maaltijd

Ook tijdens de maaltijd kun je enkele dingen doen om te voorkomen dat de maaltijd een gevecht wordt:

  • Geen druk zetten

Als je druk uitoefent zal je peuter nog meer tegenstribbelen en uiteindelijk weigeren om te eten. Misschien dat het één keer lukt, maar op de lange duur heeft het geen zin.

Een maaltijd moet vooral ontspannend en leuk zijn, het is niet de bedoeling dat etenstijd gepaard gaat met spanningen en huilbuien. Anders zal je peuter eten verbinden aan negatieve emoties en ben je nog verder van huis.

  • Het goede voorbeeld geven

Maak afspraken met je partner over wat er aan tafel kan en niet kan. Als jullie allebei op jullie smartphone mogen tokkelen tijdens het eten, waarom zou je kindje dan niet mogen spelen aan tafel?

Als je zelf aangeeft dat je bepaalde dingen niet lust én die ook niet opeet, waarom zou je kleintje dan niet mogen weigeren om die spruiten op te eten?

  • Afleiding bannen

Zorg ervoor dat je peuter tijdens het eten niet voortdurend wordt afgeleid door spelletjes of televisie. Zorg voor een rustige, aangename en prikkelvrije omgeving.

LEES OOK > Ontprikkelen na een drukke dag in de kleuterklas of in de crèche

  • Kleine porties opscheppen

Een peuter eet veel minder dan een volwassene. Geef kleine porties, zo hoeft hij niet tegen een berg op te kijken. Nog eens opscheppen kan altijd. Gebruik grotere of diepere borden, zodat de hoeveelheden kleiner lijken voor je peuter.

  • Niet te veel keuze geven

Vraag niet: ‘Wat wil je eten?’, maar eerder: ‘Wil je worteltjes of boontjes?’

  • Niet belonen of straffen

Beloon of straf je peuter niet omdat hij of zij goed of slecht gegeten heeft. Je peuter zal dan alleen nog die dingen doen waaraan een beloning vasthangt.

Bovendien is een goede eter niet altijd een kind dat zijn bord leegeet. Geef in de plaats complimentjes als hij of zij wel een hapje neemt, je zult zien dat het een wereld van verschil is!

LEES OOK > Opvoeden zonder belonen en straffen: 5 visies

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 17/09/2018, laatste update op: 27/09/2023