Je kan al vroeg beginnen met je peuter mee aan tafel te laten eten. Gezellig en handig, maar niet altijd even gemakkelijk, want wat als je peuter van iedere maaltijd een gevecht maakt?

Eten kan bij peuters wel eens moeizaam verlopen. Meestal gaat het gepaard met grillen en stemmingen, borden die in de lucht vliegen en traantjes. Hun eigen ikje komt ook hier naar voor en als ouder word je er soms radeloos van. Je wil immers het beste voor je kleintje, en daar hoort goed eten bij. Wat kan je doen als je peuter weigert te eten?

Voor de maaltijd

  • Je peuter laten rusten voor het aan tafel gaan

Een kind dat oververmoeid aan tafel zit, zal weigeren om eten. Niet omdat hij het niet lust, maar omdat hij eenvoudigweg te moé is om te eten. Laat hem even rusten voor je gaat eten.

  • Het eten aankondigen

Vertel op tijd dat er gegeten gaat worden. Een kwartiertje op voorhand is lang genoeg. Dan kan je kind nog even zijn spelletje afmaken en weet hij wat er te gebeuren staat.

  • Creatief zijn met broccoli

Wil de broccoli er zo niet in? Dan misschien wel door de pastasaus of met wat knapperige pijnboompitjes erover. Gekookte wortel het vieste wat er is? Probeer het rauw en geraspt met een paar rozijntjes. Maskeer het eten niet met bijvoorbeeld appelmoes. Dan smaakt alles hetzelfde. Bovendien bevat appelmoes vaak veel suiker.

Tijdens de maaltijd

Ook tijdens de maaltijd kan je al enkele dingen doen om te voorkomen dat de maaltijd een gevecht wordt:

  • Geen druk zetten

Als je druk uitoefent zal je peuter nog meer tegenstribbelen en uiteindelijk weigeren om te eten. Misschien dat het één keer lukt, maar op de lange duur heeft het geen zin. Een maaltijd moet vooral ontspannend en leuk zijn en het is niet de bedoeling dat het gepaard gaat met spanningen en huilbuien. Anders zal je peuter eten verbinden aan negatieve emoties en ben je nog verder van huis.

  • Het goede voorbeeld geven

Maak afspraken met je partner over wat er aan tafel kan en niet kan. Als jullie allebei op jullie smartphone tokkelen tijdens het eten, waarom zou junior niet mogen spelen aan tafel? Als je zelf aangeeft dat je bepaalde dingen niet lust én die ook niet opeet, waarom zou je kleintje niet mogen weigeren om die spruiten op te eten?

  • Afleiding bannen

Zorg ervoor dat je peuter tijdens het eten niet voortdurend wordt afgeleid door spelletjes of televisie. Zorg voor een rustige, aangename en prikkelvrije omgeving.

  • Kleine porties opscheppen

Een peuter eet veel minder dan een volwassene. Geef kleine porties, zo hoeft hij niet tegen een berg op te kijken. Nog eens opscheppen kan altijd. Gebruik grotere of diepere borden, zodat de hoeveelheden kleiner lijken voor je peuter..

  • Niet te veel keuze geven

Vraag niet: ‘Wat wil je eten?’, maar eerder: ‘Wil je worteltjes of boontjes?’.

  • Niet belonen of straffen

Beloon of straf niet omwille van goed of slecht eten. Je peuter zal dit snel door hebben en doet alleen wat hij moet doen om de beloning eruit te slepen. Bovendien is een goede eter niet altijd een kind dat zijn bord leeg eet. Geef in de plaats complimentjes als hij of zij wel een hapje neemt, je zult zien dat het een wereld van verschil is!

LEES OOK: Tips om je kroost gezonde snacks te laten eten

Op de hoogte blijven van al onze laatste tips? Volg ons via:

Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn

Tags: , , ,