Tot 31 maart is het Jeugdboekenmaand. Dit jaar staat het leesfeest in het teken van sport en spel. Want wie sport kan ook aan lezen plezier beleven, net zoals er boekenwurmen zijn die graag sporten. Om iedereen daarvan te overtuigen organiseren bibliotheken, scholen, boekhandels en cultuurcentra tal van activiteiten. Wij geven graag nog wat boekentips mee. Allez hop, ga ze maar trainen, die (voor)leesspieren!

Ken jij alle boerderijdieren?

Wat ziet klein kuikentje allemaal? Door de gaatjes in dit kleurrijk doorkijkboekje ontdekt je peuter de boerderijdieren. Ze knorren, miauwen, loeien of hinniken, en het is peuterlief die deze geluidjes mag maken. En wie zit er achter het hek?

Klein kuikentje – Petr Horàcek, uitgeverij Lemniscaat (1+)

 

Blijven we nog eventjes op?

Bijna bedtijd, maar eerst doen we nog iets leuks! Springen of zingen? Liever klimmen of dansen? Vliegen, misschien? Of toch maar gaan slapen? Treuzelen blijkt geen goed idee… Misschien alles nog een keertje doen?

Fantasierijk kartonboekje waarin bewegen en taalverrijking knap gecombineerd zijn. De uitdaging start al op de cover.

Meer meer méér! – Hans & Monique Hagen & Noëlle Smit (ill.), uitgeverij Querido (2+)

 

Nieuwsgierige kikker

Wat is deze kikker nieuwsgierig! Hij eet graag vliegen, en dat vertelt hij aan alle dieren die hij tegenkomt. Daarna vraagt hij wat hun lievelingseten is. De vogel met de blauwe veren lust graag wormen en slakken. De pluizerige bruine muis verkiest knapperige zaden en sappige bessen.

Maar dan ontmoet hij de grote groene alligator. En wat lust die het liefst? Juist, je raadt het al! Grappig kort verhaaltje in een versie met fraaie pop-ups.

De breedbekkikker – Keith Faulkner & Jonathan Lambert (ill.), Pelckmans uitgevers (3+)

 

Nieuw avontuur van Pieter Konijn

Op een mooie herfstdag heerst er paniek in het bos op de heuvel. Benjamin Wollepluis en Pimmie de veldmuis zijn op de vlucht voor de gemene heer Vos. Ze roepen de hulp in van Pieter Konijn, uitvinder en bedenker van oplossingen. Met zijn laatste uitvinding, de verdwijnonzichtbaarheidsjas, moet het lukken om heer Vos te slim af te zijn.

Even ziet het ernaar uit dat de drie vrienden daarin slagen. Maar heer Vos is niet alleen gemeen, hij is ook sluw. Een nieuw, spannend avontuur van Pieter Konijn, prentenboekenheld die bedacht werd door Beatrix Potter.

Wie niet weg is, is gezien! – Rachel Bright & Nivola Kinnear (ill.) & Imme Dros (vert.), uitgeverij Ploegsma  (4+)

LEES OOK > 9 reden waarom voorlezen onmisbaar is voor elk kind

 

Op ontdekkingstocht in de natuur

Blaadjes of schelpen zoeken, groene dieren spotten, op takkentocht gaan of voor een kriebeldiertjessafari kiezen, tuinvogelbingo … Het zijn maar enkele van de 51 ideetjes uit dit inspiratieboek voor creatieve natuurbelevenissen.

Handig: voor elke tocht kan je de pagina uitscheuren en meenemen. Lees eerst de belangrijke spelregels, dan weet je wat wel en niet mag tijdens de expeditie. In de opdrachten staan ook boeiende weetjes, zoals de tip over waar je de ijsvogel kunt vinden. Of hoe slim mieren wel zijn. Alles draait om zoek- en ontdekplezier, en dat kan met de hele familie. Zelfs als het regent!

Expeditie natuur – Sarah Devos, Davidsfonds-Infodok (7+)

 

Daar is Stinkhond weer!

Jojo en zijn zus Josette hebben het niet makkelijk. Hun papa wil dat ze uitblinken in sport. Kleine Jojo doet erg zijn best, maar het lukt niet zo goed.

Uit medelijden organiseren Stinkhond en Plattekat de ‘vreselijke Jolympische spelen’. De atleten komen uit alle wijken en uit alle vuilnisbakken. Het gaat er heftig aan toe tijdens de wedstrijden. Er wordt veel gelachen, maar er is ook verdriet. Zeker bij Jojo en Josette, die hun moeder missen. Ze ging ervandoor en woont nu 42 kilometer ver weg. Jojo besluit om de marathon te lopen…

Knotsgek verhaal van de populaire Stinkhond, de viervoeter die dom en lelijk is, maar ook een hart van goud heeft.

Stinkhond kampioen – Colas Gutman & Marc Boutavant (ill.) & Sylvia Vanden Heede (vert.), uitgeverij Lannoo (8+)

 

Doolhof vol verrassingen

Als Morris, Wester en Zef horen dat er een Doolhof Game in de stad komt, willen ze er graag naartoe. Het is immers het grootste doolhof van de wereld, en volgens geruchten is het griezelig spannend. Je moet proberen om binnen een bepaalde tijd te ontsnappen en onderweg allerlei enge opdrachten uitvoeren.

Eigenlijk zijn de drie vrienden daar te jong voor, maar Wester kan kaartjes regelen via zijn neef. Maar er is een probleem: een team moet uit minstens vier personen bestaan. Zef en Wester dringen erop aan dat Morris klasgenote Lune uitnodigt. Dat vindt Morris vreemd. Waarom kiezen zijn vrienden net Lune uit? Zit hier een plannetje achter? En waarom gedragen Zef en Wester zich zo vreemd?

Lune houdt van griezelen en is dus snel overtuigd om mee te gaan. Maar dan gaat het mis en verdwijnt ze. Voor de vrienden start een akelige race tegen de klok om Lune terug te vinden. Is dit een onderdeel van het spel? En is de vriendschap wel echt?

Tienplussers: zet je schrap voor een superspannend leesavontuur vol verrassende wendingen!

Doolhof Game – Maren Stoffels, uitgeverij Leopold (10+)

 

360 km met de fiets

Atlanta begint aan een lange fietstocht, helemaal rond het IJsselmeer. Ze heeft de trip van maar liefst 360 kilometer goed voorbereid. Maar ze is nog maar net vertrokken als ze keihard tegen de fiets van Finley botst. Hij is van huis weggelopen en denkt er niet aan terug te keren. Het enige dat hij bij zich heeft zijn twee haaientanden.

Atlanta fietst liever alleen verder, maar even later komt Finley terug op haar pad. Hoe meer kilometers op de teller, hoe duidelijker het wordt waarom de twee jongeren wegfietsen.

Vlot leesbaar en meeslepend verhaal, met een perfecte afwisseling van emoties en luchtigheid.

Haaientanden – Anna Woltz, uitgeverij Querido (11+)

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 22/03/2024, laatste update op: 29/03/2024

Tags: