Boulimiepatiënten zijn meestal mensen die moeilijk kunnen tonen wat er in hen omgaat, ze kroppen hun gevoelens op. Ze voelen zich verward en leeg en vluchten in eten. Dat is hun manier om de leegte op te vullen. Hoe kan je boulimie begrijpen?

Tiana: ‘Door te eten, kwam ik in een roes. Ik moest gewoon doorgaan, er mocht een bom naast mijn oren ontploffen. Terwijl ik aan het eten was, durfde ik niet na te denken, want dan zou ik beseffen wat ik deed. Pas wanneer ik stopte met eten, werd ik met mijn neus op de keiharde feiten gedrukt. De keuken leek een slagveld.

Het is ook geen mooi zicht, zo’n aanval van boulimie. Als een razende speelde ik alles naar binnen wat min of meer eetbaar was. Een heel brood, potten mayonaise, nog half bevroren diepvriesmaaltijden…’

LEES OOK> Boulimie bedwongen: het verhaal van Tiana

Iemand met boulimie heeft gemiddeld twee keer per week zulke vreetbuien. Hij of zij werkt dan 20.000 calorieën of meer in één keer naar binnen, waarna ze zich ontzettend schuldig voelen. Ze zullen op allerlei manieren proberen om dat voedsel zo snel mogelijk uit hun lichaam te krijgen.

Boulimie is, net als anorexia, een eetstoornis. Jammer genoeg wordt boulimie minder snel herkend, omdat de meeste patiënten hun normale gewicht houden en op het eerste gezicht een gewoon leven leiden.

Ook Tiana hield dat lang vol. ‘Mijn vrienden hadden jarenlang niets door. Ik was hun psycholoog, degene waarbij ze altijd terecht konden, die alles voor elkaar had. Maar dat was maar een façade, binnenin ging ik kapot.’

Het verschil tussen boulimie en anorexia

Boulimie en anorexia worden vaak over dezelfde kam geschoren. Het zijn beide eetstoornissen, en de grote schuldige is dat verdomde slankheidsideaal. Dat ideaal mag je inderdaad verdomd noemen, want het zadelt heel wat mensen (kinderen én volwassenen) op met foute diëten en een ondermaats zelfvertrouwen.

LEES OOK>Eline worstelde met anorexia: ‘Ik was helemaal vergeten hoe lekker een boterham met choco is’

Maar het is niet de oorzaak van een eetstoornis. Het zijn persoonlijkheidsproblemen waardoor tieners overmatig gaan eten… of totaal niet meer eten.

Mensen met anorexia zijn vaak perfectionistisch. Ze willen alles tot in de puntjes onder controle hebben, ook hun gewicht. Ze gaan daarbij zó nauwgezet te werk, dat ze na een tijd bijna niets meer eten. Of ze braken het weinige dat ze binnenkrijgen, gewoon uit.

Kinderen met anorexia hebben een vervormd beeld van hun eigen lichaam, ze vinden zichzelf te dik, willen hun gewicht zo laag mogelijk krijgen en zijn als de dood om een gram bij te komen. Ze beperken en controleren wat ze eten en gaan soms ook braken om weer kwijt te raken wat ze net gegeten hebben.

Net zoals bij boulimie, brengt het niets op om te herhalen dat ze gezonder en beter moeten eten. Dat wéten ze ergens in hun hoofd wel. Ook voor wie anorexia heeft zijn begrip en professionele hulp de sleutelwoorden naar hun genezing. Wat ouders nog meer kunnen doen bij een eetstoornis, dat lees je hier.

LEES OOK> Charlotte getuigt over haar strijd tegen anorexia

Over eetstoornissen

Eetstoornissen zijn ernstige psychische aandoeningen die ernstige gevolgen kunnen hebben, zowel op fysiek, psychologisch als sociaal vlak. Een eetstoornis ontstaat meestal niet door één oorzaak, maar is een complexe samenloop van verschillende oorzaken. Het is dan moeilijk om te achterhalen wat er  moet gebeuren om een persoon met een eetstoornis te behandelen. Ongeveer 3,5 procent van de bevolking krijgt er mee te maken: man, vrouw, oud, jong… . Slechts één op drie zoekt op tijd hulp. Jammer, want hoe sneller de eetstoornis behandeld wordt, hoe groter de kans op volledig herstel.

LEES OOK> Wat je als ouder kan doen als je kind een eetstoornis heeft

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

 

 

Gepubliceerd op: 27/09/2017, laatste update op: 16/06/2023