"Games komen bij ons niet in huis." Ik hoor het mij nog zeggen. Natuurlijk verloor ik die strijd: gamen is een van de meest populaire hobby's bij jongeren en die van mij is zeker geen uitzondering. Maar soms wil je hen toch van dat scherm losweken. Wat spelregels zijn dus op hun plaats.

Alleen, hoe pak je dat aan? Want tieners willen hun gang gaan, en hebben geen oren naar argumenten als ‘verslavend’, ‘gezondheidsrisico’ of  ‘veilig online’. Dit kan je wel doen voor games en tieners:

1) Meespelen

Oké, dat zal de tiener misschien ook niet altijd even tof vinden. Voor jou is het wel heel leerrijk: weten hoe de games werken, wat ze inhouden en waarom ze zo aanlokkelijk zijn, is belangrijk in de bepaling van je houding en de regels.

Bijkomend voordeel is dat ook de jongeren zelf meer openstaan voor een gesprek over games als de ouders er ook iets van kennen.

2) Voordelen zien

Ja, games houden tieners aan een scherm geplakt in een virtuele wereld. Maar, en dat zullen veel jongeren benadrukken, het is veel meer dan dat. Het is een ontspanning en vluchten, maar het heeft ook een sociale kant (zeker bij online games). Ondertussen wordt ook de oog-handcoördinatie en het concentratievermogen getraind.

3) Grenzen stellen

Ondanks die voordelen, is het wel de bedoeling dat je tiener nog aan iets anders toekomt. Bewegen is en blijft belangrijk, net als slaap en sociale activiteiten in de echte wereld. Om over het populaire schoolwerk nog maar te zwijgen.

Als ouder kan en mag je grenzen bepalen, maar doe dit in samenspraak met de tiener, en dit zowel over speelduur (hoe lang), waar gespeeld mag worden en op welk moment. Gemiddeld gamen tieners zo’n tien uur per week. Jongens doen het wel dubbel zo lang als meisjes: 14 tegenover 6 uur. Spreek een duidelijke dag- of weeklimiet af.

‘Maar hoeveel uur mag mijn kind nu echt gamen?’ Een vaste grens vaststellen is lastig: het verschilt per leeftijd en per situatie. Hoeveel tijd gaat naar andere schermen, zoals televisie, laptop of smartphone?

4) Samen iets gaan doen

Lok je tieners uit hun kot! Doe regelmatig iets samen, met het gezin of een deel ervan. Laat hen eventueel zelf kiezen (uit een selectie), zodat ze zich ook betrokken voelen.

5) De geschikte game selecteren

Twijfel je of je pubers wel toe zijn aan een bepaalde game? Je kunt van elke game online de trailer bekijken, zodat je al een beetje een beeld hebt hoe het er aan toegaat. Daarnaast vertellen de PEGI-pictogrammen op de verpakking je hoeveel geweld, seks of spanning in het spel voorkomt. Ook de aanbevolen leeftijd helpt je op weg. Als een spel het label 18+ krijgt, is daar een grondige reden voor.
Over agressie uitlokken hoef je je geen zorgen te maken: gewelddadige spellen spelen leidt volgens studies niet tot meer agressief gedrag, zeker niet als de tieners ook nog andere dingen doen en zien, hun studies niet verwaarlozen en een gezond sociaal leven hebben.

6) Optreden bij verslaving

Toch zijn er wel situaties waarin gamende tieners agressief kunnen reageren. Als ze verslaafd zijn en jij grenzen probeert te stellen, bijvoorbeeld. Ook het verwaarlozen van huiswerk, vrienden of hobby’s moet alarmbellen doen rinkelen. Je tieners kunnen ook een zelftest doen die je vertelt of je te maken hebt met problematisch gamen.

De Gezinsbond geeft razend interessante vormingsavonden over gamen en veilig internet, wie weet is er binnenkort ook een in je buurt!

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 05/12/2016, laatste update op: 24/03/2023

Tags: ,