Neem jij ook meteen je smartphone bij de hand zodra je kindje dut? Doelloos scrol je door je sociale media en allerlei nieuwssites en plots is je kindje weer wakker en heb jij helemaal niet kunnen doen wat je wou. Een dutje bijvoorbeeld. Of de vele meldingen op je smartphone leiden je constant af en je krijg last van technostress? Te veel is te veel. Wij geven je een aantal tips om je smartphoneverslaving onder controle te krijgen!
Natuurlijk bieden al die ‘nieuwe’ technologieën ook veel mogelijkheden. Door bijvoorbeeld online je boodschappen te reserveren, besteed je uiteindelijk minder tijd aan winkelen. En soms is het gewoon handig om tussendoor snel een mailtje van het werk te beantwoorden, want anders komt het er misschien niet van.
Heb je toch het gevoel dat het bij jou best wat minder kan? Hieronder vind je acht tips. Probeer ze eens uit, en zie wat haalbaar is voor jou. Succes ermee!
1. Prioriteiten
Niet ieder moment van het ouderschap is even spannend als het eerste woordje of de eerste stapjes van je baby. Geen schande dus als je je even met je gsm amuseert terwijl je kind voor de honderdste keer naar dat favoriete filmpje kijkt.
Maar let op dat je smartphone geen voorrang krijgt op je kinderen. Als je steeds vaker ‘wacht even’ moet zeggen omdat je aandacht wordt getrokken door een werkmail, dan wordt het tijd om wat grenzen voor jezelf te stellen.
Geen werkmails na zes uur bijvoorbeeld, en enkel nog de gsm gebruiken om een berichtje naar andere ouders te sturen of om schattige foto’s te maken van je kind.
LEES OOK > 6 uitdagingen om je offline leven weer leuker te maken
2. Meldingen beperken
Beperk de meldingen van Facebook, Instagram en andere apps. Die eisen je aandacht op en geven je het constante, knagende gevoel dat er online allerlei dingen gebeuren. Kies daarom bewust welke meldingen je wel of niet wil ontvangen.
3. E-mails op vaste tijdstippen
Hetzelfde geldt voor je e-mails. Schakel de meldingen uit en plan vaste tijdstippen waarop je je e-mails bekijkt en beantwoordt. Bijvoorbeeld om tien, twaalf, drie en vijf uur.
Laat ook weten dat je je gewoontes verandert. Mensen die teleurgesteld zijn dat je plots reageert na twee uur in plaats van twee minuten, kunnen je anders een schuldgevoel geven waardoor je toch weer in je oude patroon vervalt.
4. Apps verwijderen
Nemen sociale media iets te veel van je kostbare tijd in? Overweeg dan eens om de apps te verwijderen van je smartphone. Je zal merken dat de drang om al die pagina’s te checken minder wordt en dat je er minder tijd aan gaat besteden.
5. Geen gsm in je slaapkamer
Neem je gsm niet mee naar je slaapkamer. Leg je oplader in een andere kamer en gebruik je gsm minstens één uur niet meer voordat je gaat slapen. Gouden tip: gebruik een klassieke wekker en ruil je smartphone, tablet of e-reader in voor een gewoon boek.
6. Pauze nemen
Wanneer je pauze hebt, trakteer je brein dan ook écht op pauze. Leg je mobiel weg en ga iets doen wat je echt wilt. Pak er een goed boek bij, ga lopen of wandelen, tekenen of beluister een podcast.
Door de druk van al die sociale media heb je geen tijd meer voor de dingen die je echt leuk vindt.
LEES OOK > 5 podcasts voor prille ouders
7. Plannen
Plan beter. Dan heb je jouw smartphone niet nodig.
8. Praten
Praat over je smartphonegebruik en de tips met je vrienden, familie of collega’s. Zoek samen uit wat werkt in welke situatie. Want goede afspraken maken goede vrienden.
Meer info?
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 13/07/2021Tags: schermtijd, sociale media