Ik heb drie tieners in huis. Ze laten vaak de lichten branden, staan urenlang onder de douche en laten deuren open terwijl de verwarming aanstaat. Ik wil dat mijn tieners energiezuinig en milieubewust zijn, zeker nu de energierekening torenhoog wordt. Hoe kan ik hen zo’n houding bijbrengen?
Energiezuinige tieners
Nonchalance is cool en eigen aan tieners. Ze denken er gewoon niet aan om de deur te sluiten, of ze vinden lichten uitdoen om ze later weer aan te steken stom. En lang douchen is zo zalig…
Gelukkig is er ook die andere kant. Veel tieners zijn bekommerd om de planeet en ook gevoelig voor wat ze daar zelf voor kunnen doen. Het mag niet bij theorie blijven. Zorg dragen voor de planeet vraagt van iedereen, ook van hen, een inspanning.
Ga met je tieners rond de tafel zitten voor een gesprek over hoe zij energiezuinig kunnen zijn. Hoe zien zij hun bijdrage? Hoe lang onder de douche is haalbaar, op hoeveel minuten zet je een timer? Hoe kunnen jullie vermijden dat je telkens iets moet zeggen over die openstaande deur of aangelaten lichten?
Zoek samen op hoeveel water, gas en elektriciteit een douchebeurt verbruikt en wat dat kost. Het financiële aspect is belangrijk, dat mag je zeker ook aankaarten, al zal dàt alleen tieners misschien minder motiveren dan de impact die ze kunnen hebben op milieu en klimaat.
LEES OOK > Help, mijn energiefactuur wordt onbetaalbaar
Uitdaging
Vaak zie je de omgekeerde beweging: kinderen en vooral tieners spreken ouders aan op hun gedrag. Wat je voorleeft, is zoals in alle opvoedkwesties belangrijk. Zo maak je van zorgzaam gedrag iets vanzelfsprekends.
Je kan elkaar ook uitdagen: wie heeft tegen het einde van de week het minst water verbruikt, het meest de fiets genomen, het minst lichten aangelaten? Door het ‘spel’ wordt het leuk. En de winnaar wordt getrakteerd?
Een heksenjacht is niet nodig. Een doembeeld evenmin: we/zij zijn geen slachtoffers, maar kunnen mee verantwoordelijkheid opnemen. Dat kan ook tegenwicht bieden voor de negatieve en fatalistische berichten in de media.
Meer tips om je energiekosten te beheersen lees je in ons dossier energie.
Dit artikel verscheen in november 2022 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.
Gepubliceerd op: 07/11/2022, laatste update op: 02/01/2023Tags: bespaartips